Adrian19 27.12.2021 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Dzień dobry,Zwracam się z prośbą o pomoc i radę do Drogich Forumowiczów - mianowicie na mojej budowie został wykonany żelbetowy wieniec ściany szczytowej na równi z górną powierzchnią krokwi ( zał. zdjęcia). Zauważyłem to z kierownikem budowy dopiero po wykonaniu prac, próbowaliśmy ratować sytuację wełna sprasowana o grubości 5 cm - jednakże nawet taka grubość się nie zmieściła między membrana a ściana szczytową. Kierownik budowy jest zdania aby ten wieniec usunąć i wykonać nowy tak aby zostawić ok 15cm miejsca na warstwę styropianu. Spotkałem się też z opinia aby zostawić a w szczelinę między wieńcem a elementami więźby dachowej "wpuścić" pianę pur- dodam ze jest tam miejsca ok 3 cm obecnie...Chciałbym zapytać o radę co w takiej sytuacji zrobić? W przypadku demontażu wieńca jak to najbezpieczniej wykonać w obecnym stanie budowy? Z góry dziękuję za odpowiedźPozdrawiam,Adrian Edytowane 27 Grudnia 2021 przez Adrian19 załączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2021 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Pomysł- zabezpieczyć folię płytą OSB i tarczą odciąć nadmiar wieńca do wielkości materiału izolacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.12.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Spotkałem się też z opinia aby zostawić a w szczelinę między wieńcem a elementami więźby dachowej "wpuścić" pianę pur- dodam ze jest tam miejsca ok 3 cm obecnie... Projektant, kierownik czy Mietek - pomocnik murarza? Wieniec musisz zdemontować pewnie w całości. Potem dotniesz bloczki i wykonasz nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 27.12.2021 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Dzień dobry, Zwracam się z prośbą o pomoc i radę do Drogich Forumowiczów - mianowicie na mojej budowie został wykonany żelbetowy wieniec ściany szczytowej na równi z górną powierzchnią krokwi ( zał. zdjęcia). Zauważyłem to z kierownikem budowy dopiero po wykonaniu prac, próbowaliśmy ratować sytuację wełna sprasowana o grubości 5 cm - jednakże nawet taka grubość się nie zmieściła między membrana a ściana szczytową. Kierownik budowy jest zdania aby ten wieniec usunąć i wykonać nowy tak aby zostawić ok 15cm miejsca na warstwę styropianu. Spotkałem się też z opinia aby zostawić a w szczelinę między wieńcem a elementami więźby dachowej "wpuścić" pianę pur- dodam ze jest tam miejsca ok 3 cm obecnie... Chciałbym zapytać o radę co w takiej sytuacji zrobić? W przypadku demontażu wieńca jak to najbezpieczniej wykonać w obecnym stanie budowy? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam, Adrian mialem co prawda inny problem z wiencem sciany szczytowej (dlugosc 5m+5m) - niedostateczna jakosc betonu. Kierownik kazal skuc beton i zalac na nowo. Co mnie zdziwilio to jak szybko ta operacja poszla. Skucie jeden dzien, ponowne szalowanie nastepny, zalanie 3. dnia, wszystko robione przez 2-3 srednio szybkich ludzi, po 5-6h na dzien. Tak to tylko pisze, zebys mial pojecie, ze taka naprawa to nie jest jakis dramat na wiele tygodni, bo czesto wykonawcy tak placza jakby ich ze skory inwestor takim pomyslem obdzieral, szczegolnie jezeli to jest ich wina. Poszukaj tez w dzienniku annatulipanna, miala ten sam problem i wybrnela dajac dodatkowe kontrlaty na krokwiach o ile pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian19 28.12.2021 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 U mnie już niestety blachodachowka dawno na górze więc dodatkowe kontrłaty nie wchodzą w grę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts