Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w gatażu - parkowanie samochodu z LPG.

Recommended Posts

Witam, jak najprościej zrobić wentylację by można parkować samochód z LPG. Garaż indywidualny pod budynkiem jednorodzinnym (szeregowiec - w każdym budynku po 2 mieszkania) Garaż ok 1,5 metra w ziemi, Wielkość ok 35m2(3,5mx10m) wys. 2m. Z tego co zauważyłem to aktualnie wentylacja grawitacyjna - kratka w suficie. Z obu boków garaże sąsiadów, z tyłu nasyp ziemi i ogródek lokatora z parteru. Jedyna ściana z możliwością przewiertu to ta z bramą. Czy wystarczy zainstalowanie wentylatora wyciągowego w na tej ścianie przy posadzce? Czy przy stropie trzeba zrobić dodatkowy nawiewny?

Przepisy mówią jasno, że samochody wyposażone w instalację LPG mogą wjeżdżać pod warunkiem, że garaże podziemne są wyposażone w mechaniczną wentylację oraz posiadają odpowiednie czujniki.

W Twoim przypadku innej opcji nie ma

https://spidersweb.pl/autoblog/samochod-z-lpg-w-garazu-podziemnym/

Tak to wiem, czytałem ten artykuł. Pytanie brzmi jak zrobić wentylację by móc parkować? Czy wystarczy przebić w ścianie otwór i wstawić wentylator wyciągowy, doposażyć w czujnik gazu sterujący wentylatorem? Czy może ktoś robił coś takiego? Jaki czujnik, jaki wentylator zastosować?

Ja mam w domu zrobiony na DG-1 LPG Satel-u i to podłączone do centrali steruje i alarmem i wentylacją oraz otwarciem bramy garażowej. W Twoim przypadku zapewne trzeba projekt,wykonanie i protokół odbioru. Oczywiście dodatkowo coroczne przeglądy i okresowa kontrola poprawności działania.

Nie każdy wie, że masz LPG... Tak jak w blokach - wiele osób lekceważy zakaz.

Swoją drogą, u siebie mam odcięcie LPG. Jak dojeżdżam do domu to wyłączam elektrozawór w butli, auto przełącza się na pb i układ jest pusty. Z reguły wyciek jest fazy lotnej - cybanty, przewody które się starzeją itd.

U mnie ciągle brak czasu na dokończenie wentylacji w garażu. Ale docelowo będzie wyciąg przy ziemi plus czujnik CO/LPG.