Still44 27.12.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Witam, jak najprościej zrobić wentylację by można parkować samochód z LPG. Garaż indywidualny pod budynkiem jednorodzinnym (szeregowiec - w każdym budynku po 2 mieszkania) Garaż ok 1,5 metra w ziemi, Wielkość ok 35m2(3,5mx10m) wys. 2m. Z tego co zauważyłem to aktualnie wentylacja grawitacyjna - kratka w suficie. Z obu boków garaże sąsiadów, z tyłu nasyp ziemi i ogródek lokatora z parteru. Jedyna ściana z możliwością przewiertu to ta z bramą. Czy wystarczy zainstalowanie wentylatora wyciągowego w na tej ścianie przy posadzce? Czy przy stropie trzeba zrobić dodatkowy nawiewny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Przepisy mówią jasno, że samochody wyposażone w instalację LPG mogą wjeżdżać pod warunkiem, że garaże podziemne są wyposażone w mechaniczną wentylację oraz posiadają odpowiednie czujniki.W Twoim przypadku innej opcji nie mahttps://spidersweb.pl/autoblog/samochod-z-lpg-w-garazu-podziemnym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Still44 27.12.2021 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Tak to wiem, czytałem ten artykuł. Pytanie brzmi jak zrobić wentylację by móc parkować? Czy wystarczy przebić w ścianie otwór i wstawić wentylator wyciągowy, doposażyć w czujnik gazu sterujący wentylatorem? Czy może ktoś robił coś takiego? Jaki czujnik, jaki wentylator zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Ja mam w domu zrobiony na DG-1 LPG Satel-u i to podłączone do centrali steruje i alarmem i wentylacją oraz otwarciem bramy garażowej. W Twoim przypadku zapewne trzeba projekt,wykonanie i protokół odbioru. Oczywiście dodatkowo coroczne przeglądy i okresowa kontrola poprawności działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.12.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Do LPG wyciąg musi być przy ziemi. Ale tak jak napisał CityMatic, obawiam się, że musi być projekt i protokół jeśli chcesz parkować oficjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.12.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Można parkować nieoficjalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.12.2021 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Nie każdy wie, że masz LPG... Tak jak w blokach - wiele osób lekceważy zakaz. Swoją drogą, u siebie mam odcięcie LPG. Jak dojeżdżam do domu to wyłączam elektrozawór w butli, auto przełącza się na pb i układ jest pusty. Z reguły wyciek jest fazy lotnej - cybanty, przewody które się starzeją itd. U mnie ciągle brak czasu na dokończenie wentylacji w garażu. Ale docelowo będzie wyciąg przy ziemi plus czujnik CO/LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.12.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ze zbiornika LPG i z układu doprowadzającego też może się ulatniać gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.12.2021 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Oczywiście, że może. Te zakazy nie biorą się z niczego. Aczkolwiek zabezpieczenia butli, zawory zwrotne w wielozaworze są dość niezawodne. Czujnik LPG plus odpowiednia wentylacja pozwolą spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.12.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts