wojskowy55 27.12.2021 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Witam. Kocioł na pellet (11KW), który kupiłem ma w sobie pompę obiegową (0,5-3,5m3/h) i termostat 55st. Na przykładowym schemacie producent pokazuje użycie kolejnej pompy dla CWU i kolejnej dla grzejników. Mój kolega w domu mówi, że ma tylko jedną pompę. Nowo wybudowany dom parterowy (kotłownia na parterze). Niecałe 80m2 użytkowej powierzchni. Tylko grzejniki i może CWU do 100L (chyba z wężownicą). Raczej układ zamknięty. Grzejniki wyliczyłem łącznie na 8,3kW w ilości 5. Chcę wszystko zrobić jak najprościej, jak najmniej awaryjnie Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.12.2021 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 jedna pompa na grzejniki i jedna na wężownicęalbo jedna pompa i zawór trójdorgowy do przełaczaniazależy co sterownik potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojskowy55 27.12.2021 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Przeglądam internet i wydaje mi się, że ten zawór z siłownikiem bywa droższy od pompy, to czy nie lepiej wybrać pompę, która przy okazji odciąży tamtą, gdy obieg CWU się załączy? Sterownik ecoMAX z tego kotła, wydaje się mieć spore możliwości (przynajmniej jak na takie potrzeby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Witam. Kocioł na pellet (11KW), który kupiłem ma w sobie pompę obiegową (0,5-3,5m3/h) i termostat 55st. Na przykładowym schemacie producent pokazuje użycie kolejnej pompy dla CWU i kolejnej dla grzejników. Chcę wszystko zrobić jak najprościej, jak najmniej awaryjnie A na tym schemacie producenta na pewno jest układ zamknięty? on wymaga zastosowania jeszcze innych elementów - to przecież kocioł na paliwo stałe. Trudno jest zrobić dobrze (oszczędną i sterowalną) kotłownie na paliwo stałe tylko z jedną pompą bez zaworów trój czy czterodrożnych szczególnie dla uzyskania CWU latem bo zimą wiadomo grzeje się więc energię można skierować na różne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 27.12.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Teoretycznie powinny być 3pompy 1)grzejniki 2)CWU 3)ochrona kotła przed korozją niskotemparturową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.12.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 przed korozją to wystarczy zawór termostatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojskowy55 28.12.2021 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) A na tym schemacie producenta na pewno jest układ zamknięty? on wymaga zastosowania jeszcze innych elementów - to przecież kocioł na paliwo stałe. Na pewno. Wówczas trzeba zamontować zawór, bodajże DVB, który termostatem upuszcza nadmiar gorącego, a dolewa zimnej kranówki. A propo układu, to z zamkniętego wydają się same korzyści jak czytam. Brak korozji, nie trzeba dolewać ubywającej wody, a jak się da te zawory bezpieczeństwa to te ryzyko przegrzania kotła minimalne. Jak uważacie? PS. ważne pytanie. Gdy pompa obiegowa np. CWU nie pracuje, to działa jak zawór w pozycji zamkniętej? Tzn. że mimo że główna pompa (nie od CWU) pracuje, to i tak nie będzie obiegu do CWU bo pompa CWU zahamuje swój obieg? Pozdrawiam Edytowane 28 Grudnia 2021 przez wojskowy55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.12.2021 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Pompa może przeciągać wodę z drugiego układu tzn obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojskowy55 29.12.2021 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Prawie wszystko rozumiem. Ale na schemacie mam zawór 4drożny z siłownikiem, tuż przed obiegiem na grzejniki. Po co on potrzebny, jeżeli sekcja mieszania wody powrotnej z zasilaniem jest przy kotle. Myślę, że może to ochrona przed gorącą wodą, aby nie doszła do grzejników? Ale będę miał termostaty na grzejnikach, to bym mógł wyrzucić ten 4d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts