Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebne aż 3 pompy obiegowe?

wojskowy55

Recommended Posts

Witam.

Kocioł na pellet (11KW), który kupiłem ma w sobie pompę obiegową (0,5-3,5m3/h) i termostat 55st. Na przykładowym schemacie producent pokazuje użycie kolejnej pompy dla CWU i kolejnej dla grzejników. Mój kolega w domu mówi, że ma tylko jedną pompę.

Nowo wybudowany dom parterowy (kotłownia na parterze).

Niecałe 80m2 użytkowej powierzchni.

Tylko grzejniki i może CWU do 100L (chyba z wężownicą).

Raczej układ zamknięty.

Grzejniki wyliczyłem łącznie na 8,3kW w ilości 5.

Chcę wszystko zrobić jak najprościej, jak najmniej awaryjnie :)

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Przeglądam internet i wydaje mi się, że ten zawór z siłownikiem bywa droższy od pompy, to czy nie lepiej wybrać pompę, która przy okazji odciąży tamtą, gdy obieg CWU się załączy? Sterownik ecoMAX z tego kotła, wydaje się mieć spore możliwości (przynajmniej jak na takie potrzeby).

Witam.

Kocioł na pellet (11KW), który kupiłem ma w sobie pompę obiegową (0,5-3,5m3/h) i termostat 55st. Na przykładowym schemacie producent pokazuje użycie kolejnej pompy dla CWU i kolejnej dla grzejników. Chcę wszystko zrobić jak najprościej, jak najmniej awaryjnie :)

A na tym schemacie producenta na pewno jest układ zamknięty? on wymaga zastosowania jeszcze innych elementów - to przecież kocioł na paliwo stałe.

Trudno jest zrobić dobrze (oszczędną i sterowalną) kotłownie na paliwo stałe tylko z jedną pompą bez zaworów trój czy czterodrożnych szczególnie dla uzyskania CWU latem bo zimą wiadomo grzeje się więc energię można skierować na różne potrzeby.

A na tym schemacie producenta na pewno jest układ zamknięty? on wymaga zastosowania jeszcze innych elementów - to przecież kocioł na paliwo stałe.

Na pewno. Wówczas trzeba zamontować zawór, bodajże DVB, który termostatem upuszcza nadmiar gorącego, a dolewa zimnej kranówki. A propo układu, to z zamkniętego wydają się same korzyści jak czytam. Brak korozji, nie trzeba dolewać ubywającej wody, a jak się da te zawory bezpieczeństwa to te ryzyko przegrzania kotła minimalne. Jak uważacie?

PS. ważne pytanie. Gdy pompa obiegowa np. CWU nie pracuje, to działa jak zawór w pozycji zamkniętej? Tzn. że mimo że główna pompa (nie od CWU) pracuje, to i tak nie będzie obiegu do CWU bo pompa CWU zahamuje swój obieg?

Pozdrawiam

Edytowane przez wojskowy55

Prawie wszystko rozumiem. Ale na schemacie mam zawór 4drożny z siłownikiem, tuż przed obiegiem na grzejniki. Po co on potrzebny, jeżeli sekcja mieszania wody powrotnej z zasilaniem jest przy kotle. Myślę, że może to ochrona przed gorącą wodą, aby nie doszła do grzejników? Ale będę miał termostaty na grzejnikach, to bym mógł wyrzucić ten 4d?