Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Kondensacyjny DTG 1300-25 problem z podłogówką

forrest1988

Recommended Posts

Cześć

Posiadam kocioł kondensacyjny DTG 1300-25 EN Plus/v130 który w jednym obiegu zasila mi ogrzewanie podłogowe na parterze, a w drugim grzejniki na podstawie wartości zadanych w dwóch sterownikach.

Wszystko działało bez zarzutu do nocy 2 dni temu. Zszedłem rano na dół, a temperatura zamiast oczekiwanych 21C wynosiła ponad 24C, do tego podłoga na dole była bardzo ciepła. Z racji, że w nocy na dworze było -12C, a w domu mieszkam miesiąc (poprzedni właściciele mieszkali tu ok. 10 lat, ale nigdy nie mieli takiego problemu) pomyślałem, że może to kwestia jakiegoś programu pieca, który chciał wrzucić więcej ciepła niż potrzeba.

Dzisiaj jednak sytuacja się powtórzyła i zacząłem bliżej przyglądać się problemowi - zauważyłem, że na ogrzewanie podłogowe idzie woda w temp. niemal takiej, jaka jest na kotle (prawie 50C np. w tej chwili). Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, a niestety okres międzyświąteczny i dość niskie temperatury sprawiają, że o przyjazd serwisantów dość trudno. Zakładam, że jakiś zawór, który powinien odpowiednio zmniejszyć temp. zasilania podłogówki odmówił posłuszeństwa. Na piecu jednak nie ma żadnych błędów. Co może być przyczyną i czy jest jakaś możliwość diagnostyki tego przynajmniej na razie we własnym zakresie?