dobeq 14.12.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Mam pytanko!! Rozmawialem ostatnio w Energetyce o podlaczeniu pradu do mojej dzialeczki! Cena przylaczenia zostala oszacowana na ok 3000zl. Wszystko super!! Jednak dzisiaj przyszlo pisemko, w ktorym czytam, ze oczywiscie Energetyka zrealizuje projekt, ale szacunkowy koszt wynosi ok 31500zl!!! Nie wydaje mi sie, aby w/w usluga byla az taka droga . Czy ktos moze wyjasnic w jaki sposob zostala policzona ta sumka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.12.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 ...bo do Twojej działeczki masz 300 m, trzeba postawić nowy transformator od średniego i zamówiłeś 100 kW mocy, jednym słowem wszystko Twoja wina Pozdro J My przez 2 lata wybudowaliśmy wodociąg, gazociąg i kanalizację, a ZE teren był łaskaw słupy postawić na końcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.12.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 ...bo do Twojej działeczki masz 300 m, trzeba postawić nowy transformator od średniego i zamówiłeś 100 kW mocy, jednym słowem wszystko Twoja wina Pozdro J Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.12.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Moim zdaniem to wina tegoż znanego Kluczyka zwija interes to chce na odchodnym przyciąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery 14.12.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Bo jeśli należysz pod Zakład Energetyczny Wołomin to w tej kwocie masz już wliczone wszystkie łapówki, więc nie jest jeszcze najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobeq 14.12.2004 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Szkoda, ze jedyne na co Was stac to zarty i to jeszcze kiepskie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobeq 14.12.2004 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Szkoda, ze jedyne na co Was stac to zarty i to jeszcze kiepskie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.12.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Szkoda, ze jedyne na co Was stac to zarty i to jeszcze kiepskie Pozdrawiam. Człowieku, nie irytuj się. Zakład energetyczny te 31.500 to sobie może w du.. wsadzić. Może i tyle ich będzie kosztowało podłączenie twojej inwestycji do sieci, ale rachunek dla Ciebie to: liczba zapotrzebowanych przez Ciebie kW (powiedzmy 12), razy ryczałtowa cena za 1kW mocy przyłączeniowej (w moim zakładzie jest to 130 PLN). Na szczęście skończyły się czasy, gdy trzeba było zelektryfikować pół gminy na własny koszt, a potem jeszcze oddać wszystko złodziejom na własność za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 14.12.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 a może jest tak że każdy ma tu część racji, otóż: 1. mogą Cię przyłączyć po tzw. opłacie ryczałtowej - o tym pisze Markus. Czyli liczba zamówionych kW x opłata = całkowity koszt wykonania przyłącza aż do złącza w linii ogrodzenia. 2. mogą Cię przyłączyć wg tzw. kosztów rzeczywistych - płacisz wtedy o ile pamiętam jakieś 40% kosztów jakie muszą ponieść 3. te ich szacunkowe koszty to jest ich informacja ile muszą zainwestować żeby Ciebie podłączyć. Czy podłączą wg opcji 1 czy 2 - to zależy od ekonomiczności. Czy jesteś duży klient czy mały w sensie kWh itp. W moim ZE powiedzieli mi że program im to liczy i oni nic na to nie mogą Gdzieś znalazłem że do 200m MUSZĄ ryczałtem ale nie znalazłem potwierdzenia nigdzie - nawet w URE. A często się to tu przewija na Forum. Potem niestety okaże się że pieniądze to dopiero połowa problemu i chętnie zapłacisz im więcej żeby tylko dali prąd szybciej niż np za 2 lata.... czego Ci nie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 14.12.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Mnie te sk.... ze stoenu też przysłali pismo według którego postawienie 1 słupa i podłączenie linnią napowietrzną 40 mb kabla będzie ich kosztowało 13500zł. i że nie mieli tego wydatku w planach, chociaż wiedzieli o tym już 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.12.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 dobeq Nie ma co się irytować Nie podałeś żadnych danych poza ceną to i nasze odpowiedzi takie są. Jakie pytanie, taka odpowiedź ! Pozdro J To może teraz podasz konkrety i zaczniemy od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.12.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 dobeq Jesteś tam !?Czekamy na dane.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek321 16.12.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 o co Wam chodiz??!! przeciez podal wszystkie niezbeedne inforamcje??! :/ no tak.. ja przynajmniej rozumiem w czym rzecz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.12.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Szacunkowy koszt może mieć niewiele wspólnego z tym co Tobie każą zapłacić. Widziałem niedawno, że w umowie o przyłączenie (dopiero ona jest tak naprawdę miarodajna), cena do zapłaty była X zł, a oprócz tego był podany szacunkowy koszt ok. 8 x X zł. Pewnie podają go, żeby sobie to gdzieś księgować i mieć podkładki do rozmowy z URE. Proponuję wyjaśnić z ZE ile będzie do zapłaty przez Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.12.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 maciek321 ..on podał tylko cenę, to tak jak ktoś pyta czy 25 000,- za stan surowy to drogo. Ale ja się pytam za co ? Nie podał co za te ponad 30 tys. ma być ? Nie wierzę, że ma zapłacić tyle kasy za 15 m kabla !!! I dlatego proszę o dane, ile mb, czy słupy czy kabel, etc. To wszystko. Pozdro J ..kupiłem samochód za 50,- pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.12.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Mocno mi się wydaje, że racja leży po stronie tych którzy twierdzą, że to są koszty ZE. W to wchodzą projekty, uzgodnienia i inne podobne sprawy które Ciebie nie obchodzą. Ty zapłacisz za zamówioną moc razy stawka (coś około 120 zł). No chyba, że do Twojej działki jest parę km z najbliższego słupa, alebo najbliższy transformator nie ma rezerwy mocy. Ale w takim przypadku napisali by że naie ma możliwości technicznej.Napisz jak daleko masz do najbliższego słupa/transformatora i za co dokłądnie ONI chcieli takie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts