Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras drewniany na betonowej kostce brukowej

HoGo

Recommended Posts

Witajcie,

Dom który będę niedługo odbierał od dewelopera ma w standardzie taras z betonowej kostki brukowej. My z żoną chcemy mieć taras drewniany, który planuję wykonać sam. Teraz mamy dwie opcje:

1. Położyć taras drewniany na kostce brukowej - w porównaniu do opcji 2 jest to zdecydowanie tańsze, szybsze i przyjemniejsze. Niestety nie wiem czy to jest dobry pomysł bo nie znalazłem zbyt wiele informacji na ten temat. Zastanawiam się jakie są różnice w konstrukcji w porównaniu np do tarasu nad nieogrzewanym garażem.

2. Zrezygnować z tarasu i wylewać samodzielnie słupy pod taras dewniany, czego mi się przeraźliwie nie chce robić, ale jak nie ma innego wyjścia to trudno.

W związku z powyższym mam pytanie. Robić ten taras na kostce czy nie i jeśli robić to na co zwrócić uwagę?

z góry dzięki za każdą merytoryczną wypowiedź.

HoGo

• 2 weeks później...

U mnie podoba sytuacja - mam kostkę brukową i na niej planuję zamocować legary. Również mam dylemat czy to dobra opcja.

Jak planujesz zamocować legary? Ja myślałem o zwykłych kołkach rozporowych 8x40 ale czytałem też, że na zwykły beton ludzie stosują kotwy chemiczne, kotwy rozporowe, pręty metalowe albo po prostu nic i cała konstrukcja po prostu sobie leży.