Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zmiana grzejnika coś da?

pietre

Recommended Posts

Masz rację - więc całe to rozważanie jest o kant d....

Dla autora pytania mariuszkalety - nie na darmo zapytałem czy czytałeś watek ?, nie da się czegoś tanio mieć - to było by zbyt proste. Dla dziecka jeśli chcesz zwiększyć temperaturę to albo zwiększając moc - całego układu albo instalując dodatkowe źródło ciepła, albo zwiększając ocieplenie.

Rozwiązaniem jest też zmiana pokoju dziecka na bardziej cieplejszy.

Też mi się te wartości wydawały troche za duże dla takiego zasilania bo trochę przeglądałem o tym, ale nie umiałem znaleźć dokładniejszych danych. I tak chce wrzucić większy grzejnik więc powiedzcie mi wprost czy c22 o wymiarach 600x1000 będzie miał większa moc niż alice 350 na 10 żeber? Co do docieplenia będę musiał rozwalić 2 ściany bo z nimi jest coś ewidentnie nie tak bo ich temperatura jest niższa niż innych ścian zewn. Szkoda że nie wiedziałem prędzej, że tak będzie bo dopiero co 1,5 roku temu robiłem remont w tym pokoju i nie miałem nowej podłogi i wszystko było by latwiejsze

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jest prawda

Wg; https://www.fuego.pl/download/alice.pdf

Alice 350 /10 żeber dla zasilania 45/35/20 C - ma 283 W

Dlaczego nie prawda ?

hmm..

analizując ich przykładowe liczenie pod tabelką - ich DeltaT odnosi się nie do temperatury wody, a różnicy między średnią temperaturą wody (zasilanie/powrót) a temp. w pokoju.

To przy temp. w pokoju 22*C wychodzi ich DeltaT = 18*C - poza zakresem tabelki.

mariuszkalety

Alice 350 10 żeber = 283 Watt (przy normatywnej temp. w pokoju 20*C). Przy 22*C w pokoju jeszcze mniej.

Purmo c22 600x 1000 = 849 Watt przy wodzie +55*C - z kolei przy wodzie 45*C będzie miał 492 Watt.

Przy takim liczeniu to Purmo wyjdzie o 74% mocniejszy.

To już za duża różnica, bez zaworów zaczniesz ten pokój przegrzewać.

By utrzymać proporcje do pozostałych pomieszczeń powinieneś celować w grzejnik około 20% mocniejszy od Alice.

Przy zasilaniu bocznym taki Purmo C22 400x1000 wejdzie bez przerabiania przyłączy i przy wodzie 45/35/20 będzie miał 361 Watt (około 27% przyrostu mocy wg Alice 350).

Edytowane przez Marco36

Tak

czy c22 o wymiarach 600x1000 będzie miał większa moc niż alice 350 na 10 żeber?
będzie miał większą moc przy zasilaniu czynnikiem z PC o ok 37%.

Jeszcze możesz zwiększyć przepływ na tym grzejniku(max odkręcenie odpływu i zdjęcie głowicy termostatycznej), przez co nie zmieniając temperatury zasilania zwiększysz jego wydajność.

Jeśli obecnie grzeje ścianę, to ekran za-grzejnikowy też nieco powinien poprawić temp. w pokoju. Ale to jest już raczej niepoliczalne.

mariuszkalety

Jak piszesz, że ściana jest wyraźnie chłodniejsza. Może tam być jakiś mostek termiczny.

może brak połączenia wełny w dachu z styropianem na zewnątrz ściany. Ciepło ucieka przez ścianę do góry w kierunku dachu. Może jakaś szczelina miedzy ścianą i dachem i wiatr tam zawiewa?

Warto zajrzeć i poprawić.

Edytowane przez Marco36

Jeśli obecnie grzeje ścianę, to ekran za-grzejnikowy też nieco powinien poprawić temp. w pokoju. Ale to jest już raczej niepoliczalne.

Oczywiście - te maty bardzo często powodują lepszą cyrkulację przez odbicie ciepła od przegrody za grzejnikiem - popieram

Tak będzie miał większą moc przy zasilaniu czynnikiem z PC o ok 37%.

Jeszcze możesz zwiększyć przepływ na tym grzejniku(max odkręcenie odpływu i zdjęcie głowicy termostatycznej), przez co nie zmieniając temperatury zasilania zwiększysz jego wydajność.

I komu ja mam wierzyć jak każdemu wychodzą inne różnice. Marco wyliczyl 66%, Ty 37. Zastanowiło mnie to co napisales o maksymalnym odkręceniu powrotu. O takiej możliwości nawet nie słyszałem. Głowica termostatyczna ciągle na 5 więc nie powinna się zamykać bo pokój nie osiąga temp do jej zamkniecia

I komu ja mam wierzyć jak każdemu wychodzą inne różnice. Marco wyliczyl 66%, Ty 37. Zastanowiło mnie to co napisales o maksymalnym odkręceniu powrotu. O takiej możliwości nawet nie słyszałem. Głowica termostatyczna ciągle na 5 więc nie powinna się zamykać bo pokój nie osiąga temp do jej zamkniecia

A dlaczego nie czytasz co do Ciebie piszemy!

Andrzej5101 napisał poprawkę do grzejnika no chyba , że masz większą temperaturę zasilania tych grzejników?

Dziwi mnie Twoje podejście? przecież każdy grzejnik reguluje się w dwojaki sposób? Albo go kryzujesz(na wejściu przed głowicą termostatyczną co jest kłopotliwe) -ma to za zadanie ustawienie przepływu( ilość cieczy jaka max może przez grzejnik przepływać( to jest po to, aby przepływ był również na innych grzejnikach, a nie powrotem szybko wracał do źródła).

Najlepiej jest to zrobić na zaworze odpływu jest pod nakrętką na klucz imbusowy - z reguły na nowym grzejniku ustawiony jest na 70%.

Wszystko oczywiście dotyczy przypadku gdy chcemy aby było cieplutko(przypadek max pozycji głowicy termostatycznej gdyż sama głowica i działający z nią zawór jest zdławieniem przepływu)

A dlaczego nie czytasz co do Ciebie piszemy!

Andrzej5101 napisał poprawkę do grzejnika no chyba , że masz większą temperaturę zasilania tych grzejników?

Dziwi mnie Twoje podejście? przecież każdy grzejnik reguluje się w dwojaki sposób? Albo go kryzujesz(na wejściu przed głowicą termostatyczną co jest kłopotliwe) -ma to za zadanie ustawienie przepływu( ilość cieczy jaka max może przez grzejnik przepływać( to jest po to, aby przepływ był również na innych grzejnikach, a nie powrotem szybko wracał do źródła).

Najlepiej jest to zrobić na zaworze odpływu jest pod nakrętką na klucz imbusowy - z reguły na nowym grzejniku ustawiony jest na 70%.

Wszystko oczywiście dotyczy przypadku gdy chcemy aby było cieplutko(przypadek max pozycji głowicy termostatycznej gdyż sama głowica i działający z nią zawór jest zdławieniem przepływu)

Kryzowanie powinno być na wkladce termostatycznej, u mnie wkladki nie mają takiej możliwości (przynajmniej brak jakiejkolwiek podziałki i oznaczen) do tego zawor termostatyczny CALEFFI. Na dole zawor odcinajacy. Poprzednio system pracował na ekogroszku i pompie c.o zamontowanej na powrocie ( ponoć tak 15 lat temu majstry zrobiły że tak będzie to lepiej dzialac). Przy eko i zasilanu na 60 stopni to mnie nic nie intetesowaly zawory powrotne bo były takie temp w pokojach że było trzeba regulować termostatami. Pompa jeszcze nie ma 2 miesięcy nawet więc muszę się nauczyć nowego systemu od podstaw.

Gdy zlikwidujesz mostki termiczne w ścianie tego pokoju - to Alice może się okazać mieć wystarczającą moc.

Natomiast gnębiły mnie jeszcze te różnice mocy i policzyłem moce dla Alice 350, Kermi Typ 22 400x1000 oraz Purmo C22 400x1000.

Przy wodzie bazowej 55/45*C i temp. pokoju 20*C Purmo C22 = 623 Watt ; Alice 350 = 484 Watt ; Kermi Typ 22 = 577 Watt.

Purmo C22 400x1000 jest o 28,7% mocniejszy wg Alice 350.

Przy wodzie 45/35*C (delta 10) pokój 20*C :

Alice 350 =283 Watt ; Purmo C22 = 361 Watt ; Kermi T.22 = 335,6 Watt

- dla wszystkich pasuje proporcja 58% mocy wg zasilania wodą 55*C delta 10*C.

Przy wodzie 45/40*C (delta 5) pokój 20*C :

Alice 350 =331 Watt ; Purmo C22 = 430 Watt ; Kermi T.22 = 399,5 Watt

- dla Alice pasuje proporcja 68% mocy, a dla płytowych 69% mocy wg wody 55*C delta 10*C.

Przy grzaniu pokoju do 22*C moce grzejników spadają wg wartości katalogowej 55/45/20

do 49% przy wartościach 45/35/22*C (delta 10)

i do 60% przy wartościach 45/40/22*C (delta 5).

Uwaga! - Zmiana delty na P.C. z 10 na 5 *C wpłynie na wzrost mocy grzejników w całym domu, to w tym jednym pokoju nadal utrzyma się dysproporcja mocy w stosunku do pozostałych pomieszczeń.

Edytowane przez Marco36

Gdy zlikwidujesz mostki termiczne w ścianie tego pokoju - to Alice może się okazać mieć wystarczającą moc.

Natomiast gnębiły mnie jeszcze te różnice mocy i policzyłem moce dla Alice 350, Kermi Typ 22 400x1000 oraz Purmo C22 400x1000.

Przy wodzie bazowej 55/45*C i temp. pokoju 20*C Purmo C22 = 623 Watt ; Alice 350 = 484 Watt ; Kermi Typ 22 = 577 Watt.

Purmo C22 400x1000 jest o 28,7% mocniejszy wg Alice 350.

Przy wodzie 45/35*C (delta 10) pokój 20*C :

Alice 250 =283 Watt ; Purmo C22 = 361 Watt ; Kermi T.22 = 335,6 Watt

- dla wszystkich pasuje proporcja 58% mocy wg zasilania wodą 55*C delta 10*C.

Przy wodzie 45/40*C (delta 5) pokój 20*C :

Alice 250 =331 Watt ; Purmo C22 = 430 Watt ; Kermi T.22 = 399,5 Watt

- dla Alice pasuje proporcja 68% mocy, a dla płytowych 69% mocy wg wody 55*C delta 10*C.

Przy grzaniu pokoju do 22*C moce grzejników spadają wg wartości katalogowej 55/45/20

do 49% przy wartościach 45/35/22*C (delta 10)

i do 60% przy wartościach 45/40/22*C (delta 5).

Uwaga! - Zmiana delty na P.C. z 10 na 5 *C wpłynie na wzrost mocy grzejników w całym domu, to w tym jednym pokoju nadal utrzyma się dysproporcja mocy w stosunku do pozostałych pomieszczeń.

Remont i tak dopiero mogę zrobić jak już zakończę grzanie a nie chce ryzykować kolejnej zimy ze się nie poprawi. Szczerze za krótko w tym siedzę żeby rozumieć te wszystkie delty i parametry.

Byłem w podobnej sytuacji - w pokoju dziecka było za zimno. Miałem grzejnik Purmo i po prostu wymieniłem na dłuższy. Pomogło, bo zwiększyłem moc grzejników. Zamiast dwupłytowego można założyć trójpłytowy. Dalej można założyć grzejnik z wentylatorem. Jak jest tylko trochę zimno to postawić grzejnik elektryczny, jako dodatkowe źródło ciepła. W żadne delty nie ingerowałem:)

Remont i tak dopiero mogę zrobić jak już zakończę grzanie a nie chce ryzykować kolejnej zimy ze się nie poprawi. Szczerze za krótko w tym siedzę żeby rozumieć te wszystkie delty i parametry.

Moce grzejników podałem dla porównania.

Zależy z jakimi parametrami pracuje Twoja P.C. Czy z deltą standardową dla grzejników 10*C (różnica miedzy zasilaniem a powrotem), czy z mniejszą - wtedy grzejniki będą miały nieco wyższą moc grzewczą.

U Ciebie są trzy opcje:

1) likwidacja mostków termicznych - może Alice 350 po remoncie starczy;

2) wymiana na Purmo C22 400x1000 - moc większa od Alice 350 o 28,7% (powinna starczyć (z małym zapasem) do podniesienia temp. do 22*C);

3) półśrodki rozkręcenie na max zaworów (bądź ich usunięcie), plus dodanie ekranu za-grzejnikowego. Każdy zawór w mniejszym lub większym stopniu dławi przepływ. Lepsze są zawory dedykowane do instalacji grawitacyjnej, inne nieraz mają tylko 1/2 prześwitu wewnątrz.

Standardowo we większości katalogów moce grzejników są podane dla wody zasilającej 55*C i powrót 45*C, przy założeniu temp. w pokoju 20*C. Mało który producent rozpisuje moc grzejników dla niższych temperatur wody zasilającej. Kermi należy do tych wyjątków co podaje współczynnik mocy dla niższych temperatur wody.

Jak podasz wodę 45*C (powrót 35*C, czyli dalej delta 10*C), przy założeniu nadal 20*C w pokoju to taki grzejnik będzie miał 58% mocy wg katalogowej dla wody 55*C.

Jak Twoja P.C. utrzymuje mniejszą deltę niż 10*C - to grzejnik będzie miał o parę % wyższą moc.

A gdy w pokoju chcesz mieć 22*C to przy wodzie 45*C i delcie 10*C moc grzejnika będzie miała 49% mocy katalogowej podanej dla standardowych założeń (55/45/20*C). Zakładając, że masz grzejniki przeliczone i dobrane pod grzanie P.C. z temp. wody +45*C przy mrozie -20*C.

Ale niezależnie od obliczeń już katalogowo Purmo C22 400x1000 jest o 28,7% mocniejszy od Alice 350 (10 żeber). A do podniesienia temp. w pokoju z 20*C do 22*C starczy większa moc o 16% przy wodzie +45*C lub o 10% większa przy wodzie +55*C - patrząc wg tabelki współczynników Kermi.

Edytowane przez Marco36

Moce grzejników podałem dla porównania.

Zależy z jakimi parametrami pracuje Twoja P.C. Czy z deltą standardową dla grzejników 10*C (różnica miedzy zasilaniem a powrotem), czy z mniejszą - wtedy grzejniki będą miały nieco wyższą moc grzewczą.

U Ciebie są trzy opcje:

1) likwidacja mostków termicznych - może Alice 350 po remoncie starczy;

2) wymiana na Purmo C22 400x1000 - moc większa od Alice 350 o 28,7% (powinna starczyć (z małym zapasem) do podniesienia temp. do 22*C);

3) półśrodki rozkręcenie na max zaworów (bądź ich usunięcie), plus dodanie ekranu za-grzejnikowego. Każdy zawór w mniejszym lub większym stopniu dławi przepływ. Lepsze są zawory dedykowane do instalacji grawitacyjnej, inne nieraz mają tylko 1/2 prześwitu wewnątrz.

Standardowo we większości katalogów moce grzejników są podane dla wody zasilającej 55*C i powrót 45*C, przy założeniu temp. w pokoju 20*C. Mało który producent rozpisuje moc grzejników dla niższych temperatur wody zasilającej. Kermi należy do tych wyjątków co podaje współczynnik mocy dla niższych temperatur wody.

Jak podasz wodę 45*C (powrót 35*C, czyli dalej delta 10*C), przy założeniu nadal 20*C w pokoju to taki grzejnik będzie miał 58% mocy wg katalogowej dla wody 55*C.

Jak Twoja P.C. utrzymuje mniejszą deltę niż 10*C - to grzejnik będzie miał o parę % wyższą moc.

A gdy w pokoju chcesz mieć 22*C to przy wodzie 45*C i delcie 10*C moc grzejnika będzie miała 49% mocy katalogowej podanej dla standardowych założeń (55/45/20*C). Zakładając, że masz grzejniki przeliczone i dobrane pod grzanie P.C. z temp. wody +45*C przy mrozie -20*C.

Ale niezależnie od obliczeń już katalogowo Purmo C22 400x1000 jest o 28,7% mocniejszy od Alice 350 (10 żeber). A do podniesienia temp. w pokoju z 20*C do 22*C starczy większa moc o 16% przy wodzie +45*C lub o 10% większa przy wodzie +55*C - patrząc wg tabelki współczynników Kermi.

Obecnie różnice między zasilaniem a powrotem mam ustawione na 5K. Niestety ale żeby mieć w miarę ciepło czyli kolo 21-22 stopnie to wedlug krzywej przy-20 mam maks temp zadana bufora na 48 stopni. Na wiosnę e zrobię remo t tego co zauważyłem. Zawory powrotne odkręciłem na maks. Teraz pytanie takie bo między grzejnikiem 400x1000 a 600x1000 nie ma za dużej różnicy cenowej ( obecnie to nawet 600 znalazłem taniej niż 400) czy nie lepiej kupić ten 600 i mieć jeszcze większy zapas i ewentualnie później regulować termostatem czy myślę w zla stronę?

Raczej w złą stronę.

Przy P.C. i niskich temp. wody - taki termostat ma mniejszy wpływ na pracę grzejnika, w porównaniu z wyższymi temperaturami przy kotle.

Zależy jeszcze jak masz zasilane grzejniki. Czy od spodu, czy z boku.

Jak z boku to taki 400x1000 wejdzie bez cudowania z rozstawem rurek 400-setka ma rozstaw 350 (jak Alice).

Jak zasilanie od spodu to można dać wyższy grzejnik 600, ale odpowiednio krótszy. Mały sens w mocowaniu grzejnika niemal 2x mocniejszego, a potem dławienie na głowicy o 40-50%.

Edytowane przez Marco36

Raczej w złą stronę.

Przy P.C. i niskich temp. wody - taki termostat ma mniejszy wpływ na pracę grzejnika, w porównaniu z wyższymi temperaturami przy kotle.

Zależy jeszcze jak masz zasilane grzejniki. Czy od spodu, czy z boku.

Jak z boku to taki 400x1000 wejdzie bez cudowania z rozstawem rurek 400-setka ma rozstaw 350 (jak Alice).

Jak zasilanie od spodu to można dać wyższy grzejnik 600, ale odpowiednio krótszy. Mały sens w mocowaniu grzejnika niemal 2x mocniejszego, a potem dławienie na głowicy o 40-50%.

Zasilanie boczne więc bez przeróbki. Na temat grzejników mam rozumieć, że najlepiej będzie jak zawory odcinajace na powrocie będą ODKRECONE na maks? Co z termostatami? Likwidować czy mozna z nich korzystać?

mariuszkalety

Moc cieplna grzejnika dla 45/35/20 C musi być = > od mocy cieplnej pomieszczenia dla temperatury zasilania 45/35 C

Gdzieś mi w jakimś kalkulatorze wyszło że zapotrzebowanie mam 63w na m2( raczej jest więcej bo nie ma super izolacji). Pokój ma 9m2 to wychodzi 567W. Dobrze to liczę?

Gdzieś mi w jakimś kalkulatorze wyszło że zapotrzebowanie mam 63w na m2( raczej jest więcej bo nie ma super izolacji). Pokój ma 9m2 to wychodzi 567W. Dobrze to liczę?

Kombinujesz jak koń pod górę.

Masz Alice 350 i wyciąga Ci te 20*C - ale chcesz mieć 22*C.

To Alice jest Twoją bazą wyjściową - i tu już nie ma co kombinować.

Już podawałem, że jak przy wodzie 45*C (Twoje 48*C niewiele odstaje) - to potrzebujesz 16% mocniejszy grzejnik od obecnego Alice 350.

Jak mowa o Purmo to C22 400x1000 masz aż 28 % mocniejszy.

edit..

Między 45*C a 48*C wychodzi 7% niedoboru, sumując 7+16 = 23% (Purmo jest mocniejszy o +28% to powinien starczyć).

Termostat się przyda wtedy gdy grzejnik jest za mocny i chcesz ustawić niższą temp. w pokoju.

Jak chcesz wyższa temp. to odkręcasz na max i w tym momencie jest termostat niepotrzebny.

Edytowane przez Marco36

Kombinujesz jak koń pod górę.

Masz Alice 350 i wyciąga Ci te 20*C - ale chcesz mieć 22*C.

To Alice jest Twoją bazą wyjściową - i tu już nie ma co kombinować.

Już podawałem, że jak przy wodzie 45*C (Twoje 48*C) niewiele odstaje - to potrzebujesz 16% mocniejszy grzejnik od obecnego Alice 350.

Jak mowa o Purmo to C22 400x1000 masz aż 28 % mocniejszy.

Termostat się przyda wtedy gdy grzejnik jest za mocny i chcesz ustawić niższą temp. w pokoju.

Jak chcesz wyższa temp. to odkręcasz na max i w tym momencie jest termostat niepotrzebny.

Tylko, ze ten grzejnik tyle wyciąga jak jest kolo -5 na dworze. Jak były te mrozy kolo -15 to w tym pokoju miałem już 19 stopni tylko albo nawet poniżej to już wtedy dziecko spało ze mną w sypialni. Napewno dużo traci temperatury przez te 2 ściany co są do poprawy. Ewentualnie jest opcja że pio remoncie zostawiam alice i w razie jak nie będzie domagał to tylko przepinam na purmo 400x1000 bo nie będzie trzeba ruszać instalacji.