Mroovek 29.12.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Witajcie. Sytuacja wygląda tak że mam nieocieplony strych ( goła blacha na dachu) i o ile w pomieszczeniach na dole potrafi być gorąco jak w saunie to w pomieszczeniach na górze (pod strychem) jest bardzo chłodno. Jako że będę zmieniał ogrzewanie na gaz ( obecnie węglowe) i wiem że będzie drożej to chciałbym docieplić strop. Na razie nie przewiduję ocieplania poddasza / strychu. Aktualnie między pomieszczeniami a strychem jest wylana płyta betonowa , 5 cm styropianu i na tym cienka wylewka, czyli mam takie warstwy: ---------------------------Wylewka---------------------------Styropian 5cm----------------------------płyta betonowa---------------------------- Myślałem o dołożeniu 10 cm styropianu - tylko pytanie czy lepiej od góry czyli warstwy byłyby takie: ---------------------------Wylewka lub Płyty OSB (mam trochę w zapasie kupione parę lat temu jeszcze po dobrej cenie)---------------------------Styropian 10cm---------------------------Wylewka istniejąca---------------------------Styropian 5cm----------------------------płyta betonowa---------------------------- czy od dołu, wtedy warstwy byłyby takie: ---------------------------Wylewka istniejąca---------------------------Styropian 5cm----------------------------płyta betonowa----------------------------Styropian 10 cm---------------------------Regips lub jakieś panele sufitowe------------------------------------------------- Korci mnie przyklejenie styropianu od dołu, bo wówczas pomieszczenie byłoby trochę jak termos i pewnie trzymałoby ciepło lepiej, ale boję się czy nie oddychająca płyta nie spowoduje np. grzyba? Co sądzicie? Z góry dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 29.12.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 W takim przypadku warstwy powinny być takie licząc od spodu do góry: STROP------------------PAROIZOLACJA------------------TERMOIZOLACJA------------------warstwa poślizgowa folia ------------------wylewka lub OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts