Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu na poddaszu przeznaczonym na użytkowe

mihu72

Recommended Posts

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w temacie ocieplenia dachu. Dach jest dwuspadowy, połać ok. 7x12 m. Przekrój krokwi 7x18, na krokwiach położona jest membrana, następnie łaty i kontrłaty, pokrycie - blacha trapezowa. Planuję między krokwie dać 18 cm wełny skalnej (np. Rockwool Rockwool Super (lambda 0.036 W/mK) pod krokwie zaś 10 cm. (razem grubość 28 cm). Od wewnątrz folia paroizolacyjna i na to regips. Czytałem na jakimś forum o tym, żeby przy projektowaniu ocieplenia skorzystać z kalkulatora:

https://www.ubakus.com/en/r-value-calculator/?#

który po uzupełnieniu danych wskazuje nam punkt rosy. Kalkulator jest w "obcych językach", dlatego nie wiem, czy dobrze z niego skorzystałem - dlatego proszę Was o pomoc w ogarnięciu tematu, czy pomiędzy wełną a membraną ma być pusta przestrzeń, czy wełna ma stykać się z membraną?

Gdy dawałem przerwę "rosa" wydzielała się pod membraną - co mogłoby wpłynąc na zamoczenie wełny miedzy krokwiami, jeżeli natomiast ustawiałem warstwę wełny stykającą się z membraną - wszystko wydawało się OK. Ponieważ nie jestem pewny, czy dobrze poustawiałem dane w kalkulatorze proszę o pomoc i uwagi.

Pozdrawiam.