Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydzielenie WC z łazienki - wentylacja grawitacyjna

Recommended Posts

Dzień dobry,

w mieszkaniach w nowym budownictwie często mamy tylko jedną łazienkę razem z WC a co za tym idzie tylko jeden kanał wentylacyjny. W starszym budownictwie zazwyczaj osobno była łazienka i osobno WC, najczęściej obok siebie przedzielone ścianą działową. Również chciałbym zrobić taki podział (poniżej stan obecny i po zmianie) ale co wtedy z wentylacją?

Poniżej moje propozycje:

1. Umieszczenie w ścianie działowej z obu stron kratki

2. Umieszczenie w ścianie działowej z obu stron kratki + wentylator

3. Umieszczenie w ścianie działowej z obu stron kratki + wentylator i do tego wentylator na kratce, gdzie będzie WC (wentylatory opcjonalne)

4. Umieszczenie w otworze kanału wentylacyjnego trójnika i stworzenie dodatkowego kanału wentylacyjnego od trójnika do ściany działowej. W takim układzie montaż 2 dodatkowych kratek (Pierwsza na końcu dodatkowego kanału wentylacyjnego dla łazienki a druga gdzieś na odcinku dorobionego kanału wentylacyjnego dla WC) - do przemyślenia gdzie umieścić wentylatory

5. Najprostsze rozwiązanie ale chyba niezgodne z przepisami - wykonanie otworu w kanale wentylacyjnym od strony łazienki i umieszczenie kratki, czyli mamy jeden kanał wentylacyjny i dwie kratki.

6. Propozycja ekspertów z forum bo ja już nie mam więcej pomysłów :)

Dodam, że w mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna. Do jednego kanału przyłączone są mieszkania znajdujące się w tym pionie, czyli kanały są zbiorcze. Nie ma możliwości podłączenia się pod inny kanał.

Podzial-WC.jpg

Proszę o pomoc w temacie.

Edytowane przez Daro87
Błędna treść