Daro87 30.12.2021 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Dzień dobry, w mieszkaniach w nowym budownictwie często mamy tylko jedną łazienkę razem z WC a co za tym idzie tylko jeden kanał wentylacyjny. W starszym budownictwie zazwyczaj osobno była łazienka i osobno WC, najczęściej obok siebie przedzielone ścianą działową. Również chciałbym zrobić taki podział (poniżej stan obecny i po zmianie) ale co wtedy z wentylacją? Poniżej moje propozycje: 1. Umieszczenie w ścianie działowej z obu stron kratki 2. Umieszczenie w ścianie działowej z obu stron kratki + wentylator 3. Umieszczenie w ścianie działowej z obu stron kratki + wentylator i do tego wentylator na kratce, gdzie będzie WC (wentylatory opcjonalne) 4. Umieszczenie w otworze kanału wentylacyjnego trójnika i stworzenie dodatkowego kanału wentylacyjnego od trójnika do ściany działowej. W takim układzie montaż 2 dodatkowych kratek (Pierwsza na końcu dodatkowego kanału wentylacyjnego dla łazienki a druga gdzieś na odcinku dorobionego kanału wentylacyjnego dla WC) - do przemyślenia gdzie umieścić wentylatory 5. Najprostsze rozwiązanie ale chyba niezgodne z przepisami - wykonanie otworu w kanale wentylacyjnym od strony łazienki i umieszczenie kratki, czyli mamy jeden kanał wentylacyjny i dwie kratki. 6. Propozycja ekspertów z forum bo ja już nie mam więcej pomysłów Dodam, że w mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna. Do jednego kanału przyłączone są mieszkania znajdujące się w tym pionie, czyli kanały są zbiorcze. Nie ma możliwości podłączenia się pod inny kanał. Proszę o pomoc w temacie. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Daro87 Błędna treść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts