acroo 30.12.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Cześć, Zwracam się do Was z pytaniem o to, czy sposób, w jaki firma zamontowała mi drzwi zewnętrzne jest prawidłowy? Założenia: - w projekcie przewidziane były drzwi 90cm- światło otworu pod ościeżnicę to 102,5cm Historia montażu: Firma przyjechała na pomiar, nie mówili, jakoby się nie dało, czy coś za małe itp. - zamówili drzwi Wikęd 90cm lewe, na ościeżnicy Premium Thermo.Drzwi przyjechały i panowie wzięli się za kucie ścian (z jednej strony mocniej, niż z drugiej), twierdząc, że Wikęd to przysyła taaaaakie różne drzwi, że głowa mała i trzeba kuć. Styropian po zewnętrznej też poprzycinali. Nie wstrzymałem ich przed kuciem, bo założyłem, że skoro firma z 20 letnim stażem w branży tak twierdzi, to nie mam podstaw do podważania tej teorii, zresztą i tak by nie weszły. Drzwi zamontowane, opiankowane itp. - temat montażu ogólnie zakończony. Dziś przymierzałem się do szpaletowania, ale okazuje się, że z prawej strony drzwi są tak wsunięte w wykuty mur, że szpaleta przykryje mi ponad połowę ościeżnicy. W związku z tym, pytanie do kogoś, kto ma większe pojęcie ode mnie - czy jest o co bić pianę z firmą, czy odpuścić i kuć pustaki, zrywać narożniki od wewnętrznej (tynki już są), żeby zmniejszyć przykrycie ościeżnicy tynkiem na szpalecie? Poniżej link do mojego szkicu obecnej sytuacji i kilka fotek. https://drive.google.com/drive/folders/1RWxIbV3NziC3lofebzI-aUUBsxkWoTIP?usp=sharing Pozdrawiam Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.12.2021 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Wikęd to przysyła taaaaakie różne drzwi, że głowa mała Jakoś do mnie przysyła po prostu takie drzwi jakie zamówię. Handlowiec/Pomiarowiec dali ciała i tyle. Powinni poinformować klienta przy zamówieniu o konieczności poszerzenia otworu. Teraz to chyba "szkoda pary" na walkę kto ma rację. Pozostaje skuć prawą stronę albo nadłożyć lewą (co z górą?) by wyszło symetrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.12.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Może i montażyści nie są świadomi co handlowiec zamawia. Świadczy to tylko i wyłącznie o ich niedogadaniu.Nie wiem czy dostają extra kasę za kucie. Dobry standard to równe ustawienie w narożnikach jeśli te już są. Nie widzę powodu do reklamacji (nie jest to nigdzie unormowane, można oceniać wyłącznie pod kątem słabego standardu). Niezadowolony masz prawo być i to wyrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acroo 30.12.2021 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) (co z górą?) Co do góry to raczej nie mam zastrzeżeń, wygląda w porządku. Zastanawia mnie jeszcze ta cienka ilość pianki - dobrym standardem z tego co wiem to 1,5-2cm. Czy takie niecałe (miejscami) 0,5cm może spowodować jakiś problem po czasie? Jakoś do mnie przysyła po prostu takie drzwi jakie zamówię. Mam przygotowanego maila do przedstawiciela Wikędu z opisaną sytuacją - jak oni się na to zapatrują i czy obecna sytuacja to wina pomiarowca, montażysty czy montaż jest OK? Czy Wikęd, zależnie od tego jaki typ oscieżnicy został wybrany, przysyła drzwi o różnej szerokości ościeżnic, bo tak zrozumiałem słowa montażysty? To by tłumaczyło fakt, że nie wspominali o konieczności kucia ścian, ale jednocześnie byłoby niedopatrzeniem handlowca. Pozdrawiam Edytowane 30 Grudnia 2021 przez acroo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2021 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Nie, Wikęd ma jasno określone wymiary typowe i przysyła takie, jakie się zamówi. Brzydko "zbajerowali" Cię montażyści. Dla ościeżnicy Alu luzy mogą być minimalne, większy problem jest dobrze je wypełnić pianą niż ich rozszerzalność. Zakładam że skuli wypusty w pustaku i piany jest dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts