Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi - czy jest prawidłowy?

Recommended Posts

Cześć,

Zwracam się do Was z pytaniem o to, czy sposób, w jaki firma zamontowała mi drzwi zewnętrzne jest prawidłowy?

Założenia:

- w projekcie przewidziane były drzwi 90cm

- światło otworu pod ościeżnicę to 102,5cm

Historia montażu:

Firma przyjechała na pomiar, nie mówili, jakoby się nie dało, czy coś za małe itp. - zamówili drzwi Wikęd 90cm lewe, na ościeżnicy Premium Thermo.

Drzwi przyjechały i panowie wzięli się za kucie ścian (z jednej strony mocniej, niż z drugiej), twierdząc, że Wikęd to przysyła taaaaakie różne drzwi, że głowa mała i trzeba kuć. Styropian po zewnętrznej też poprzycinali.

Nie wstrzymałem ich przed kuciem, bo założyłem, że skoro firma z 20 letnim stażem w branży tak twierdzi, to nie mam podstaw do podważania tej teorii, zresztą i tak by nie weszły. Drzwi zamontowane, opiankowane itp. - temat montażu ogólnie zakończony.

Dziś przymierzałem się do szpaletowania, ale okazuje się, że z prawej strony drzwi są tak wsunięte w wykuty mur, że szpaleta przykryje mi ponad połowę ościeżnicy.

W związku z tym, pytanie do kogoś, kto ma większe pojęcie ode mnie - czy jest o co bić pianę z firmą, czy odpuścić i kuć pustaki, zrywać narożniki od wewnętrznej (tynki już są), żeby zmniejszyć przykrycie ościeżnicy tynkiem na szpalecie? Poniżej link do mojego szkicu obecnej sytuacji i kilka fotek.

https://drive.google.com/drive/folders/1RWxIbV3NziC3lofebzI-aUUBsxkWoTIP?usp=sharing

Pozdrawiam Was!

Wikęd to przysyła taaaaakie różne drzwi, że głowa mała

Jakoś do mnie przysyła po prostu takie drzwi jakie zamówię. Handlowiec/Pomiarowiec dali ciała i tyle. Powinni poinformować klienta przy zamówieniu o konieczności poszerzenia otworu.

Teraz to chyba "szkoda pary" na walkę kto ma rację. Pozostaje skuć prawą stronę albo nadłożyć lewą (co z górą?) by wyszło symetrycznie.

Może i montażyści nie są świadomi co handlowiec zamawia. Świadczy to tylko i wyłącznie o ich niedogadaniu.

Nie wiem czy dostają extra kasę za kucie. Dobry standard to równe ustawienie w narożnikach jeśli te już są.

Nie widzę powodu do reklamacji (nie jest to nigdzie unormowane, można oceniać wyłącznie pod kątem słabego standardu).

Niezadowolony masz prawo być i to wyrażać.

(co z górą?)

Co do góry to raczej nie mam zastrzeżeń, wygląda w porządku.

Zastanawia mnie jeszcze ta cienka ilość pianki - dobrym standardem z tego co wiem to 1,5-2cm.

Czy takie niecałe (miejscami) 0,5cm może spowodować jakiś problem po czasie?

Jakoś do mnie przysyła po prostu takie drzwi jakie zamówię.

Mam przygotowanego maila do przedstawiciela Wikędu z opisaną sytuacją - jak oni się na to zapatrują i czy obecna sytuacja to wina pomiarowca, montażysty czy montaż jest OK?

Czy Wikęd, zależnie od tego jaki typ oscieżnicy został wybrany, przysyła drzwi o różnej szerokości ościeżnic, bo tak zrozumiałem słowa montażysty? To by tłumaczyło fakt, że nie wspominali o konieczności kucia ścian, ale jednocześnie byłoby niedopatrzeniem handlowca.

Pozdrawiam

Edytowane przez acroo

Nie, Wikęd ma jasno określone wymiary typowe i przysyła takie, jakie się zamówi. Brzydko "zbajerowali" Cię montażyści.

Dla ościeżnicy Alu luzy mogą być minimalne, większy problem jest dobrze je wypełnić pianą niż ich rozszerzalność.

Zakładam że skuli wypusty w pustaku i piany jest dość.