MariuszMi 31.12.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Witam. Stoję przed dylematem jakie rozwiązanie wybrać. Aktualnie w domu 120m2 ma zainstalowany piec na drewno 25 KW połączony z buforem ciepła 800 litrów. Do mojej wsi doprowadzili gaz i zakładam kocioł gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny. Mój dylemat polega na tym: 1) czy usunąć piec na drewno i zostawić piec gazowy podłączony do bufora? 2) czy usunąć piec na drewno, usunąć bufor i zostawić tylko piec gazowy? 3) czy zostawić piec na drewno podłączony do bufora i piec gazowy również podłączyć do bufora? 4) czy zostawić piec na drewno podłączony do bufora a piec gazowy wpiąć oddzielnie w instalację co i cwo? Będę wdzięczny za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 31.12.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Dlaczego chcesz zmienić palenie drewnem na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.01.2022 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Na wszelki wypadek można zostawić na drewnoNie ma sensu, żeby gazowy grzał bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszMi 03.01.2022 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Dlaczego chcesz zmienić palenie drewnem na gaz? Żeby było wygodniej i żebym nie musiał palić 2x dziennie przy dużych mrozach. Gazowy ma być dodatkowym źródłem ciepła w przypadku, gdy wyjadę na kilka dni. Może sie jednak okazać w przyszłości, że ze względu na "moje lenistwo" nie będzie mi się chciało palic drewnem (oczywiście jeżeli budżet na to pozwoli ). Edytowane 3 Stycznia 2022 przez MariuszMi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszMi 03.01.2022 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Na wszelki wypadek można zostawić na drewno Nie ma sensu, żeby gazowy grzał bufor. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jednocześnie czy możesz podpowiedzieć jak podłączyć piec gazowy bezpośrednio do CO, żeby instalacja automatycznie się przełączała na gaz, gdy w buforze będzie za mało ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.01.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 termostat podłączony w miejsce sterownika pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts