Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na drewno + bufor ciepła + piec gazowy

MariuszMi

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed dylematem jakie rozwiązanie wybrać. Aktualnie w domu 120m2 ma zainstalowany piec na drewno 25 KW połączony z buforem ciepła 800 litrów. Do mojej wsi doprowadzili gaz i zakładam kocioł gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny. Mój dylemat polega na tym:

1) czy usunąć piec na drewno i zostawić piec gazowy podłączony do bufora?

2) czy usunąć piec na drewno, usunąć bufor i zostawić tylko piec gazowy?

3) czy zostawić piec na drewno podłączony do bufora i piec gazowy również podłączyć do bufora?

4) czy zostawić piec na drewno podłączony do bufora a piec gazowy wpiąć oddzielnie w instalację co i cwo?

Będę wdzięczny za porady.

Dlaczego chcesz zmienić palenie drewnem na gaz?

Żeby było wygodniej i żebym nie musiał palić 2x dziennie przy dużych mrozach.

Gazowy ma być dodatkowym źródłem ciepła w przypadku, gdy wyjadę na kilka dni.

Może sie jednak okazać w przyszłości, że ze względu na "moje lenistwo" nie będzie mi się chciało palic drewnem (oczywiście jeżeli budżet na to pozwoli :-) ).

Edytowane przez MariuszMi

Na wszelki wypadek można zostawić na drewno

Nie ma sensu, żeby gazowy grzał bufor.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jednocześnie czy możesz podpowiedzieć jak podłączyć piec gazowy bezpośrednio do CO, żeby instalacja automatycznie się przełączała na gaz, gdy w buforze będzie za mało ciepła.