Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga nowość-Vat przy przyłączach

bobiczek

Recommended Posts

W starych warunkach i umowach nie było o tym mowy.

Dziś po 1 maja żądają ode mnie + 22% Vat więcej.

To znaczy + 750 zł więcej.

Pytam jakim prawem.

Jak coś ustaliłem przed kupnem to chyba ustaliliśmy wcześniej.

A dziś okazuje się przy kasie inaczej.

Kto po gazetkach i cenie na półce w sklepie spotkał się z innym liczeniem przy kasie?

W sklepie możesz wywyalić z kosza, ja nie bardzo tak mogę.

Jak się bronić?

Stawka Vatu ustalana jest w/g daty faktury. Sprzedawca nie może ci naliczyć starego bez względu na umowę jaką zawarłeś. To Tobie vat wzrósł, nie sprzedającemu. On jest tylko poborcą. Może pomniejszyć kwotę netto tak abyś nie widział różnicy w kwocie końcowej, ale kosztem zmniejszenia swojego zysku.

Tak w ogóle to podstawa prawna, na którą powołują się Zakłady Energetyczne przy wystawianiu faktur z 22% VAT na przyłącza do budynków mieszkalnych jest niejasna i dość wątła. Powołują się na przepisy ogólne, a nie na szczegółowe, które dokładnie wyjaśniają, że na wszelkie usługi budowlane (w tym przyłącza) dla tzw. "mieszkaniówki" do 2007 roku VAT jest 7%.

Mam nadzieję, że URE (Urząd Regulacji Energetyki) w końcu ustosunkuje się do wielu zapytań i będzie to opinia korzystna dla nas budujących - co będzie się wiązało ze zwrotem nadpłaty.

Zasada jest taka: stawka VAT z dnia wykonania usługi (w tym wypadku przyłącza). Jeśli wykonane po 1.05. to 22%.

Ale z tego co mi wiadomo, to stawka VAT związana z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą do 31.12.2007r. wynosi 7%. Trzeba jednak wykazac, ze roboty związane są z obiektami budownictwa mieszkaniowego (jak? nie ma przepisu,mają to być wszelkie dokumenty budowlane, które moga to pokazać) W Twoim przypadku chodzi o budynek KOB 111, więc nie powinno być problemu.

To tylko podpowiedź. Nie biorę za to odpowiedzialności, sprawdź w swoim US. Przepisy: art.146 ust.1 pkt 2, art.146 ust.2 w zw. z art.2 pkt 12 ustawy VAT.