matcza 02.01.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Cześć, Posiadam działkę rolną, na której będę w przyszłości budował dom jednorodzinny.Wcześniej zamierzam postawić na niej budynek gospodarczy na zgłoszenie do 35m2. Pomimo tego, że budynek gospodarczy chcę zbudować jako pierwszy, chcę wystąpić na samym początku o Warunki Zabudowy dla domu jednorodzinnego żeby być pewnym, że nie będę miał w przyszłości problemów z ich uzyskaniem (po prostu nie chcę budować nic przed uzyskaniem WZ bo nigdy nie wiadomo na 100% czy się je dostanie czy nie). Teoretycznie mógłbym złożyć WZ o dom jednorodzinny + budynek gospodarczy ale wtedy ... musiałbym występować o pozwolenie na budowę i dla domu jednorodzinnego i dla gospodarczego czego robić nie chcę (jedno zamierzenie budowlane - musiałbym etapować, jednym słowem bez sensu skoro 35m2 można budować bez uzyskiwania pozwolenia na budowę) Pani w Urzędzie Gminy wprowadziła mnie w błąd twierdząc abym wystąpił o WZ dla domu jednorodzinnego i jednocześnie wysłał zgłoszenie do Starostwa o budowie budynku do 35m2. Aby zgłosić budynek do 35m2 w Starostwie muszę posiadać ziemię wyłączoną z produkcji rolnej. Żeby ziemię wyłączyć.. muszę posiadać Warunki Zabudowy. Moje pytanie brzmi: czy jeśli wystąpię o WZ na dom jednorodzinny, po ich uzyskaniu wyłączę z produkcji rolnej grunt z zapasem na dom, budynek gospodarczy, całą infrastrukturę to będę mógł BEZ BUDOWY domu jednorodzinnego zgłosić w starostwie chęć budowy budynku gospodarczego? Czy nie będzie to sprzeczne z Warunkami Zabudowy, w których nie będzie nic o budynku gospodarczym? Wiem, że teoretycznie Starostwo nie powinno w ogóle patrzeć na WZ przy budynku na zgłoszenie ale chciałbym poznać wasze zdanie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts