Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba o poradę.

Instalacja wschód- zachód, dach dwuspadowy 45stopni.

Mam możliwość instalacji na każdej elewacji po max 6.8kWp ( wschód 6.8, zachód 6.8 czyli razem moc paneli 13.6kWp, w sumie 30 paneli). Do tego zakladam falownik Solaredge SE9k z optymalizatorami.

Pytanie jaką moc podaję się na wniosku o przyłączenie mikroinstalacji w Energa?

Suma mocy paneli czy moc falownika?

W moim przypadku moc max. jaką mogę oddać do operatora jest ograniczona mocą falownika. Poza tym fizyczna moc maksymalna nigdy nie będzie w tym wypadku sumą mocy paneli z dwóch przeciwstawnych połaci.

Zależy mi aby oficjalnie nie przekroczyć 10kW i mieć odbiór 80%.

Panele przyłączane są do sieci poprzez falownik więc moim zdaniem to inwerter decyduje o mocy jaka idzie do sieci operatora.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/266458-moc-instalacji-fotowoltaicznej-a-umowa-z-zak%C5%82adem-energetycznym/

Dziękuję za odpowiedź.

Na razie jestem na etapie wyboru konfiguracji.

Czy jest jakaś wykładnia prawna tego stwierdzenia iż moc maksymalna podawana do Operatora we wniosku o przyłączenie uinstalacji określą suma mocy zainstalowanych paneli a nie moc falownika ?

Czy jest jakaś wykładnia prawna tego stwierdzenia iż moc maksymalna podawana do Operatora we wniosku o przyłączenie uinstalacji określą suma mocy zainstalowanych paneli a nie moc falownika ?

Ustawa. Nie jesteś pierwszy, który ma ten problem.

Jedyny możliwy sposób, to poświadczenie nieprawdy i zgłoszenie do operatora poniżej 10 kW, a faktyczne użytkowanie większej instalacji. Z pełną świadomością ewentualnych konsekwencji.

Wykładnię prawa... o czym Ty mówisz? Się nie podoba umowa kompleksowa z operatorem nie podpisujesz wsio ryba. Pytanie kto na tym straci?

Nadal warunki się nie podobają składasz sprawę do sądu że warunki w umowie są stronnicze - a dlaczego? Bo mnie się tak wydaje. Aha dziękuję tym samym zamykam posiedzenie.

Ale OK jak Ty dopiero wskakujesz do kociołka z fotowoltaiką to musisz pamiętać że jesteś szkodnikiem, piątym kołem u wozu. Możesz chcieć możesz składać sprawy do sądu lecz wiedź oni mają lepszych prawników niż Ty. Dziękuję że mogłem pomóc.