eRaf 02.01.2022 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Prośba o poradę. Instalacja wschód- zachód, dach dwuspadowy 45stopni.Mam możliwość instalacji na każdej elewacji po max 6.8kWp ( wschód 6.8, zachód 6.8 czyli razem moc paneli 13.6kWp, w sumie 30 paneli). Do tego zakladam falownik Solaredge SE9k z optymalizatorami. Pytanie jaką moc podaję się na wniosku o przyłączenie mikroinstalacji w Energa?Suma mocy paneli czy moc falownika? W moim przypadku moc max. jaką mogę oddać do operatora jest ograniczona mocą falownika. Poza tym fizyczna moc maksymalna nigdy nie będzie w tym wypadku sumą mocy paneli z dwóch przeciwstawnych połaci. Zależy mi aby oficjalnie nie przekroczyć 10kW i mieć odbiór 80%. Panele przyłączane są do sieci poprzez falownik więc moim zdaniem to inwerter decyduje o mocy jaka idzie do sieci operatora. Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.01.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 13,6kWp nie ma przebacz. Było myśleć wcześniej nie po instalacji.P.S. Twoje zdanie zakładu energetycznego nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 03.01.2022 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Dziękuję za odpowiedź.Na razie jestem na etapie wyboru konfiguracji.Czy jest jakaś wykładnia prawna tego stwierdzenia iż moc maksymalna podawana do Operatora we wniosku o przyłączenie uinstalacji określą suma mocy zainstalowanych paneli a nie moc falownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 03.01.2022 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Czy jest jakaś wykładnia prawna tego stwierdzenia iż moc maksymalna podawana do Operatora we wniosku o przyłączenie uinstalacji określą suma mocy zainstalowanych paneli a nie moc falownika ? Ustawa. Nie jesteś pierwszy, który ma ten problem. Jedyny możliwy sposób, to poświadczenie nieprawdy i zgłoszenie do operatora poniżej 10 kW, a faktyczne użytkowanie większej instalacji. Z pełną świadomością ewentualnych konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.01.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Wykładnię prawa... o czym Ty mówisz? Się nie podoba umowa kompleksowa z operatorem nie podpisujesz wsio ryba. Pytanie kto na tym straci?Nadal warunki się nie podobają składasz sprawę do sądu że warunki w umowie są stronnicze - a dlaczego? Bo mnie się tak wydaje. Aha dziękuję tym samym zamykam posiedzenie. Ale OK jak Ty dopiero wskakujesz do kociołka z fotowoltaiką to musisz pamiętać że jesteś szkodnikiem, piątym kołem u wozu. Możesz chcieć możesz składać sprawy do sądu lecz wiedź oni mają lepszych prawników niż Ty. Dziękuję że mogłem pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts