qropatwa 03.01.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Jeżeli mamy starą instalację, którą modernizujemy etapami, czyli częściowo mamy TN-S, a częściowo TN-C, to czy dopuszczalne jest zasilenie starej części (TN-C) z nowej rozdzielnicy? Konkretnie mam myśli sytuację, w której mamy już zamontowaną nową rozdzielnicę, w niej mamy zrobiony podział PEN na PE i N i ciągniemy nowe przewody do nowych obwodów w TN-S, jednocześnie zasilając z takiej rozdzielnicy starą część w TN-C - biorąc z niej L oraz N. Oczywiście żadnych RCD po drodze. Dla lepszego zobrazowania przyjmijmy, że L bierzemy z FR, a N z listwy N tuż za podziałem PEN i w ten sposób zasilamy starą rozdzielnicę z bezpiecznikami topikowymi. Jeśli taki manewr jest dopuszczalny, to zakładam, że uziemienie punktu rozdziału nic nie zmienia, skoro PEN może być wielokrotnie uziemiony?Co w sytuacji, kiedy bolce w gniazdkach były i pozostaną zerowane do czasu wymiany tej części instalacji? Wydaje mi się, że powinno to być dopuszczalne i poprawne, aczkolwiek mogę się zawsze mylić, więc lepiej jest zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Czytał?http://www.edwardmusial.info/pliki/uzn_reg_tech.pdfTo proszę poczytać i wyciągnąć wnioski. A najlepiej udać się do dobrego elektryka.Bo faktycznie, żaden przepis, żadna norma nie nakazuje uziemiać punkt podziału PEN..Druga sprawa - ciekaw jestem, gdzie masz kolego przewód PEN, w której części instalacji (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 03.01.2022 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Czytał? http://www.edwardmusial.info/pliki/uzn_reg_tech.pdf To proszę poczytać i wyciągnąć wnioski. A najlepiej udać się do dobrego elektryka. Bo faktycznie, żaden przepis, żadna norma nie nakazuje uziemiać punkt podziału PEN.. Druga sprawa - ciekaw jestem, gdzie masz kolego przewód PEN, w której części instalacji (?) Jeżeli mam zasilanie w ukłądzie TN-C to jaki mam przewód jeśli nie PEN? Pytanie brzmiało jak zasilić starą część, aby można było dalej mieszkać? Czy z FR i listwy N można pociągnąć zasilanie do starej rozdzielnicy z bezpiecznikami topikowymi? Pytanie brzmi, czy takie połączenie jest dopuszczalne? Już pomijam szczegóły, czy te przewody fazowe zasilające starą rozdzielnicę będą szły bezpośrednio z FR, czy z bloku rozdzielczego za FR, bo to wtórne w tym przypadku. P.S. Potrafisz coś jeszcze poza czepianiem się i biciem piany? Jeżeli nie chcesz pomóc, to przynajmniej nie śmieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2022 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Pewnie, że się czepiam.Gdzie tam masz PEN? Dalej - z FR ! zasilać starą rozdzielnicę! A co z zabezpieczeniem tego przewodu?Narysuj schemat, wtedy pogadamy, bo jak na razie to pianka ci wychodzi.Bo może jest tam TT, co wtedy? Edytowane 3 Stycznia 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 03.01.2022 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Pewnie, że się czepiam. Gdzie tam masz PEN? Dalej - z FR ! zasilać starą rozdzielnicę! A co z zabezpieczeniem tego przewodu? Narysuj schemat, wtedy pogadamy, bo jak na razie to pianka ci wychodzi. Bo może jest tam TT, co wtedy? Widzę, że masz jeszcze problem z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem przecież, że sieć jest w układzie TN-C, więc przestań pajacować. Oczywiście sieć zasilająca, bo w domu jest jakaś bliżej nieokreślona z zerowaniem. Co nie zmienia faktu, że jeśli ZE twierdzi, że jest TN-C, to musi być i PEN. Jak zwiększam moc, będzie trzeba rozplombować ogranicznik mocy aby go wymienić, to przy okazji mogę także wymienić WLZ z 4x4mm2 na 4x10mm2 i poprowadzić go do nowej rozdzielnicy, aby w przyszłości można było na spokojnie modernizować instalację pomieszczenie po pomieszczeniu. Ale trzeba także zapewnić zasilanie w starej części. Więc między rozdzielnicami można położyć dodatkowe 4m przewodu 4x10mm2. A co zabezpiecza ten przewód teraz? Wkładki NH00 gG 50A w RBK00? Niestety taka rzecz zastana, że komuś chciało się zmodernizować ZK i wynieść licznik, a o WLZ zapomnieli i jakoś nikt nie protestował. Chciałbym to teraz stopniowo naprostować, więc zadałem konkretne pytanie, czy z nowej rozdzielnicy można w takim przypadku zasilić starą, już zza miejsca podziału PEN na PE i N. Jeżeli uważasz, że między FR, a starą rozdzielnicą powinien być jeszcze wyłącznik nadprądowy, to wystarczy to napisać. Przecież to nie są drogie rzeczy. Inna sprawa, że w starej rozdzielnicy są jeszcze stare zabezpieczenia przedlicznikowe 25A, więc nie jestem pewien czy jest sens je powielać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts