Program93 03.01.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Witam ,Mam 2 letni kocioł Defro komfort eko 30kw klasa 3 później została zrobiona termomodernizacja i wynik jest taki :https://cieplo.app/wynik/nd8u Pytanie czy kupując nowy kocioł 13-15kw klasy 5 zauważę oszczędność opału względem obecnego przewymiarowanego ?W zasypowych wiem , ze to problem ale w takich z podajnikiem i modulacją ? Spalam obecnie 5 ton eko , niezależnie PID czy dwustan piec często czyszczę zapewne chodzi na niskiej sprawności i dlatego pomysł na zmianę , ale czy niesie to za sobą korzyści? Podziękowania dla osoby pomocnej w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 05.01.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Mam 2 letni kocioł Defro komfort eko 30kw klasa 3 później została zrobiona termomodernizacja (...). Pytanie czy kupując nowy kocioł 13-15kw klasy 5 zauważę oszczędność opału względem obecnego przewymiarowanego ?Śmiesznie napisałeś to – wiesz – ale nie o drobiazgi mi tu chodzi, więc na teorii się skupmy. Jak mniema postanowienia antysmogowe dla swojego regionu znasz – jak i masz rozeznanie w obecnych cenach paliw i energii. Teraz tak – tego co masz – to on zgodnie z postanowieniami może jeszcze jakieś 5 lat iść – to jest raz. Dwa, to on swoją sprawność na obciążeniu optymalnym ma a w tym : rodzaj paliwa, wielkość palnika i wymiennika oraz wartość straty kominowej. 13-15 kW powiadasz i co jak rozglądać się za nim zaczniesz – czy przypadkiem nie będziesz właśnie patrzył na wymiary wymiennika i w porównaniu przypadkiem nie wyjdzie Ci, że w szukanym wielkość wymienników goni wielkość wymiennika który posiadasz, bo wiesz tak się składa, że jak dojdziesz już do tego, to tak będą Ci gadać, że i 9 kW by było jak raz po mimo tego, że wymiennik w nim jest malusi. Nooo i jeszcze komin a w kominie kondensat który powstawać będzie z powodu niskiej temperatury spalin co pociągać też za sobą będzie pogorszenie ciągu kominowego. Ja to widzę tak - ten przewymiarowany kocioł który masz – on zasadniczo nie pracuje tylko stoi w podtrzymaniu a jak nie pracuje to on produkuje straty. Tak że tak – mniejszy kocioł nie będzie tyle stać, więc i mniej będzie strat a tym samym i zużycie paliwa spadnie po mimo tego, że nowy mniejszy wymiennik będzie mieć. To właśnie śmieszne jest :W zasypowych wiem , że to problem Akurat w takich problemu nie ma żadnego, by go zmodyfikować i przez to dopasować go do potrzeb. ale w takich z podajnikiem i modulacją Oooo właśnie w takich problem jest i to cholerny, bo palnika który masz raczej zmodyfikować się nie da a jedynie co można to wymienić go na mniejszy – dzięki czemu będzie musiał pracować a nie stać i przy tym wymienniku potężnym który obecnie masz – Oooo Tooo dopiero sprawność mieć będziesz – tylko, że ja nie jestem Ci wstanie odpowiedzieć na to czy w tym układzie będzie Ci to iść z uwagi na bardzo niską stratę kominową a tym samym na bardzo niski kominowy ciąg. Nooo i teraz odpowiedz mi jak twoim zdaniem powyższe się ma do tego niżej zacytowanego :Spalam obecnie 5 ton eko , niezależnie PID czy dwustan zapewne chodzi na niskiej sprawnościAcz próbować możesz - napchać w niego szamotu tyle ile się da - zmniejszysz mu przez to powierzchnię odbioru ciepła - podniesiesz stratę kominową i dzięki temu palnik będzie musiał się zacząć ruszać a tym samym przestanie produkować tyle strat. Uzupełnienie. Aaaa przy okazji jeszcze – nie pisałem o tym wyżej, bo nic czuć byś miał na to miejsce ale skoro już to – bufor – Oooo Onnn - by to wszystko ogarnął i wszelkie problemy z tym rozwiązał. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HajcungGumofilc 05.01.2022 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Po co ci taki smog 13kw.9kw spokojnie wystarczy.https://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 06.01.2022 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Bez przesady 9kw ? Dom stary po ociepleniu cały 600m2 250m2 ogrzewania wychodzi jak byk 12kw minimalna moc + CWU , jest link wklejony do wglądu …Myślałem nad buforem ale jakiś sens ma dopiero 1500-2500l , a taki mi nie wejdzie oraz nie znalazłem osoby która mi taki wyspawa w pomieszczeniu , potem wchodzi temat zapalarki , która o dziwo posiadam lecz się pozbyłem bo w Defro słabo to działało … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 06.01.2022 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Bez przesady 9kw ?Myślałem nad buforem ale jakiś sens ma dopiero 1500-2500l, …Aaaa może jednak policzysz to inaczej, że nie jeden bufor a np.: 3 połączone ze sobą. https://cieplo.app/wynik/nd8u i skąd Ci się wzięło, że aż 2500l przy kotle automatyczny tak powinno być – nie wiem jak u Ciebie z tym może być ale do czasu aż zmuszą Cię do wymiany kotła wiele rzeczy o których teraz gadamy może być już nie aktualnych, więc może lepiej na oślep nie pędzić i oprzeć się na tym co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.01.2022 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Pytanie czy kupując nowy kocioł 13-15kw klasy 5 zauważę oszczędność opału względem obecnego przewymiarowanego ? Najważniejsze czynniki mające wpływ na ilość spalonego opału to: kaloryczność opału dobry prosty kocioł z prawidłowym przepływem spalin nie kontrolowany przez żadne czujniki prawidłowo wykonana i sterowana instalacja prawidłowa temp. na kotle prawidłowa temp. powrotu umiejętność obsługi kotła Oszczędność będzie widoczna dopiero jak spełnisz te podstawowe kryteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HajcungGumofilc 07.01.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jednak największą oszczędność daje zakup 40kw czerwonego kopciucha z firmy na m :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.01.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jednak największą oszczędność daje zakup 40kw czerwonego kopciucha z firmy na m :lol2::lol2: Widzę że strasznie nie lubisz MPM-a , tak z ciekawości nie chcesz odkupić 10-ki , mogę ci opylić za 1,5 klocka mam w nadmiarze :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 07.01.2022 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Nomalnie ręce opadają i torsji dostać od tego można – no ale cóż – więc może tak : Powiem ci tak po chłopsku że ten gość z linka ciepła nie powinien mieć kotła większego jak 12kw , tam wyraźnie pisze przecietna moc potrzebna do ogrzania to 5,9 kw i wszystko na temat , 30 proc z 12 kw to 4kw z hakiem więc idealnie a on ma bydlaka 30 kw więc sam palnik jest wielkości kibla a to nie może mało palić , teraz dlaczego minimalna moc to 30 proc ano dlatego że poniżej tych 30 proc spada jakość spalania i kocioł straciłby 5 klasę dlatego firmy blokują sterowniki na mnimum 30 proc aby niżej nie schodzić z mocą , po cichu ci powiem że do mojego stera znam kod serwisowy i mam ustawione na 20 proc tj 2kw , co do spieków wg spieki mają tylko użytkownicy z dwóch powodów pierwszy to bardzo słaby węgiel on ma bardzo dużo popiołu i te popiół najnormalniej się stapia i tworzy tzw kalafiory a drugi powód to dupiaty operator który wali bez umiaru powietrzem jak w palnik acetylenowy co ma dwie poważne wady czyli ta o której mówimy tj spieki a druga jeszcze gorsza bo pomomo piekielnego ognia są piekielne straty tzw kominowe bo żaden płaszcz nie jest w stanie tak szybko odebrać ciepła a nadmiar zimnego powietrza schładza nijako ogień to takie błedne koło i jak ktoś go nie zrozumie to w nieświadomości zostanie ze podwójnym spalaniem . Aaaa skoro już Cię tu za cwelem przygnało, to może rzekniesz co jeśli wiesz jaki jest kod serwisowy lub gdzie szukać informacji o tym lub może wiesz jak się dobrać do zapalarki by franca jedna zechciała zacząć działać. Tak sobie pomyślałem, że może jak by groch z pelletem mieszać (tylko groch musi być suchy) - pellet ma stosunkowo niską temperaturę zapłonu - to może tym sposobem by się udało dać drugie życie temu kotłowi - no i pellet kaloryczność w stosunku do węgla ma niską, więc tu bez łaski moc kotła z tego powodu by spadła. Nooo a skoro już przy pellecie jesteśmy @Program93 - nie myślałeś o tym by np. palnik kipi w niego władować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 07.01.2022 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Ja już zmieniłem raz palnik z eko 35kw na mniejsza 25kw już nie idę tym tropem i nie bawię się w zmiany . W pewnym momencie gdy prąd był w cenie instalatorzy bili się czy w moim przypadku dać PC 9 czy 12kw , a byli i tacy , ze 16kw wrzucali , z racji podwyżek PC odpadła i kombinuje co z tym piecem , ale skoro piszecie tutaj , ze mam „5 lat spokojnego palenia „ , a zamiast wyliczonych 4 ton spałam 5 z racji niskiej sprawności i owego kotła jedynie uciążliwe czyszczenie to nie ma sensu ładować nowego kotła . Teraz najlepsza opcja byłoby założenie bufora ciepła tylko jak obliczyć przy zapotrzebowaniu mocy i 200l na instalacji jakiej pojemności dać jeden zbiornik bądź połączyć kilka szeregowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.01.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jednak największą oszczędność daje zakup 40kw czerwonego kopciucha z firmy na m :lol2::lol2: Kopciuch to jesteś ty jak palisz oponami. Ekonomiczne i ekologiczne palenie w kotle na paliwo stałe wymaga inteligencji i pracowitości. Ty nie kwalifikujesz się w żadnym z tych kryteriów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.01.2022 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Widzę że strasznie nie lubisz MPM-a , tak z ciekawości nie chcesz odkupić 10-ki , mogę ci opylić za 1,5 klocka mam w nadmiarze :lol2::lol2: I po mało wychodzi szydło z worka. Kolejny bezrobotny hajcunggoguś zaczyna drzeć ryja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.01.2022 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Ja już zmieniłem raz palnik z eko 35kw na mniejsza 25kw już nie idę tym tropem i nie bawię się w zmiany . W pewnym momencie gdy prąd był w cenie instalatorzy bili się czy w moim przypadku dać PC 9 czy 12kw , a byli i tacy , ze 16kw wrzucali , z racji podwyżek PC odpadła i kombinuje co z tym piecem , ale skoro piszecie tutaj , ze mam „5 lat spokojnego palenia „ , a zamiast wyliczonych 4 ton spałam 5 z racji niskiej sprawności i owego kotła jedynie uciążliwe czyszczenie to nie ma sensu ładować nowego kotła . Teraz najlepsza opcja byłoby założenie bufora ciepła tylko jak obliczyć przy zapotrzebowaniu mocy i 200l na instalacji jakiej pojemności dać jeden zbiornik bądź połączyć kilka szeregowo ? Skoro masz i możesz hajcować to dobra decyzja nic nie zmieniaj , to głupie czasy na eksperymenty , za kilka lat sprawa nabierze jakiegoś rozsądku to zdecydujesz się na coś i tyle , teraz nic bym nie zmieniał bo to wyrzucanie $$$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.01.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Widzę że strasznie nie lubisz MPM-a , tak z ciekawości nie chcesz odkupić 10-ki , mogę ci opylić za 1,5 klocka mam w nadmiarze :lol2::lol2: To ten z tego drugiego domu który kupiłem tak sam nie wiem po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HajcungGumofilc 07.01.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Widzę że strasznie nie lubisz MPM-a , tak z ciekawości nie chcesz odkupić 10-ki , mogę ci opylić za 1,5 klocka mam w nadmiarze :lol2::lol2: To aż tyle złom podrożał do góry ? :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.01.2022 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 To aż tyle złom podrożał do góry ? :lol2: To masz nawet poniżej ceny złomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 07.01.2022 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Ja już zmieniłem raz palnik z eko 35kw na mniejsza 25kw już nie idę tym tropem i nie bawię się w zmiany . Teraz najlepsza opcja byłoby założenie bufora ciepła tylko jak obliczyć przy zapotrzebowaniu mocy i 200l na instalacji jakiej pojemności dać jeden zbiornik bądź połączyć kilka?Nie rozumiesz co to jest sprawność – otwórz sobie swoją lub jakąkolwiek DTR-kę byle jakiego z obecnych kotłów i przeczytaj co w niej jest napisane - krótko - rodzaj paliwa z tym związana jest kaloryczność jego : https://www.jednostek-miary.info/przelicz+Megadzul+na+Kilowatogodzina.php - temperatura pracy kotła – temperatura na czopuchu – sprawność – czyli – jeśli te warunki spełnione zostaną, to kocioł będzie mieć taką sprawność jak mu zapisano, bo tak skonstruowany i przebadany został i w czasie badań tak mu wyszło. Czym innym jest sprawność a czym innym złe spalanie!!! Złe spalanie ma to do siebie, że to co spalić się powinno i w czasie spalania energię cieplną z tego oddać winno – nie jest spalone i skutkiem tego, że nie zostało spalone – jest przez komin wywalone i do popiołu. Skoro masz palnik 25 kW – to co z nim było i jest, bo jakoś kluczyć zaczęliśmy wokół czegoś czego nie ma. Jeśli o pojemność bufora idzie – najpierw zważ co Ci do kotłowni wejdzie a jak już rozeznanie w tym mieć będziesz, to możesz skonfrontować to z tym : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a – ja Ci nie ogarnę tego, bo i nie moja w tym głowa – do tego strasznie dużo niewiadomych jest z tym związanych. Też możesz się za tym na Forum Info-Ogrzewanie rozejrzeć – nowy temat założyć i czekać – może ktoś życzliwy swą wiedzą się podzieli z Tobą a w tedy nie będziesz musiał się przedzierać przez zwały syfu i hejtu np. takiego jak tu się rozpanoszyły. Wypisywać brednie i głupoty jakieś nie związane z tematem – Oooo to potrafią – później prać się za to po pyska Oooo Tooo też potrafią ale by się mądrością,wiedzą i doświadczeniem swym podzieli, Tooo nie bo takie mądre i tak doświadczone są - aż torsji dostać od tego się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 08.01.2022 02:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Dzięki za wszelka poradę . Fakt trochę nie potrzebnie robi się dyskusja na inny temat , która nic nie wnosi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 08.01.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Nie wiem czy tu zaglądałeś : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?375606-Piec-na-paliwo-sta%C5%82e-ogrzewanie-podlogowe-du%C5%BCe-straty-ciep%C5%82a&p=8109772#post8109772 ale warto by było jak byś w swych rozważaniach wziął to pod uwagę, bo może się tak stać, że szykanie w taki sposób oszczędności będzie związana z nowymi stratami, więc może najlepszym rozwiązanie będzie zostać przy tym co jest a pójść w tym kierunku by obecne w najlepszy sposób zostało wykorzystane. Na YT jest o ty filmów wiele np. zacznij od tego : Deflektor w kotle na ekogroszek – czy jest potrzebny? - - Typy Węgla Ekogroszku oraz tu na FM-ie i na Info tematów i w tematach o tym - jest masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 09.01.2022 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Instalacje mam w pełni zrównoważona czyli działającą odpowiednio temp w domu 21 stopni , groch mam sprowadzony typowo słaby 24mj pod przewymiarowany kocioł , deflektor ceramiczny RCK w kominie , dlatego finalna sprawa został tylko sam kocioł czy tez jego za duży wymiennik, ale to już omówiliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts