Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3W+ osadzenie okien= mostki cieplne przez kotwy

fidox

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fidox sorki robię se jaja, i chyba nie tylko ja, bo to akurat nie powinno być problemem. Od pewnych rzeczy nie uciekniesz, a jak są zrobione zgodnie ze sztuką to nic innego nie wymyślisz. Żaden producent okien nie wymyślił jeszcze systemu klick na okna. HMm, może czas opatentować? :roll:

Jak słusznie montować takie okno opisał ci pchelek, jeżeli tak je zamontują i odpowiednio iszczelnią, a woda nie będzie rosiła ci w wełnę to po co przejmujesz się kotwami?

U siebie dalem kotwy fi 4. A wiec nawet powierzchnia 4 kotew to 0,00005 m2. Do tego jak wyzej napisano kotwa jest zatopiona z kazdej strony w murze. O jakich stratach mozemy mowic przy tak znikomej powierzchni kotew? Uwazam podobnie jak poprzednicy, że te powyższe obliczenia strat są niecelowe i nie ma sensu uwzglednianie powierzchni kotew w stratach ciepła.

U siebie (przy 20 cm wełny w scianie) widze, że najwiecej ciepła i to odczuwalnie ucieka przez okna, mimo tego że szyby są k 1,1, ale to tylko k 1,1 w porownaniu z k 6 sciany. Dałem wiec grube zasłony, ktore zasłaniam na noc i jest o wiele lepiej.

U mnie okna nie trzymają sie na kotwach, tylko mam wykonany naroznik w scianie zewnetrznej (grubosc 9cm) i w tym narozniku obsadzone jest okno. W tym miejscu welna ma 10 cm grubosci (zamiast 20, jak w innych miejscach). Patrząc od strony wewnetrznej wygląda to tak:

U 220 , 10 cm welny, DZ 220 prostopadle do sciany zewnetrznej z DZ 220. W DZ 220, na styku z wewnetrzną wełną jest mocowane okno.

Pod oknem (parapet) wykonano to inaczej, a mianowicie - styropian 3 cm, zbrojenie z drutu zachodzące na sciane wewnetrzną U 220, lecz nie na zewnetrzną, cienka wylewka 2 cm i na tym opiera sie okno. U gory podobnie. Oprosz tego okno jest mocowane do scian bocznych j.w.

maxymov nie zapomniałem, a w 11 lub 12/2004 to mnię nawet Redakcja zacytowali.

Mnię kroyenę Redakcja :o , przez duże "R" (oczywiście :roll: ). Oczywiście :wink: .

I to zacytowali reala bo taka wkładka do zamka z mosiądzu dajmy na to, to ma wyższe przewodnictwo niż jakaś tam kotwa otynkowana. :roll: :lol: 8)

nie rozumiem o co wam chodzi

chcieliscie to wyliczylem

a wynik wydaje mi sie bardzo ciekawy

i mimo niektorych uwag bliski prawdzie

oczywiscie w zaleznosci od stali moze sie troche wynik roznic

ja przyjalem lambda 50 W/mK

ciekawy jakze ciakwy watek sie pojawil :) i jaki smieszny :)

POmijam kwestie kotew laczacych sciany w murze 3D - bo problem jaki tu powstal akademickim jest :) Wariactwo osiaga szczyty - pamietacie slowa doktora Sztrosmajera o golebicy? Moze posunac sie jeszcze dalej - stres z racji mostka termicznego na kotwie rozwiazac inaczej? Zamiast zabezpieczac chalupe - zabezpieczyc siebie? Walonka idealem jest i na Syberii sprawdzona w warunkach bardziej wkstremalnych niz nasze. A jak juz jest walonka to po cholere okna? sciany warstwowe? itp. wynalazki? Po co? ;)

A teraz jakby na serio ;) Mocowanie okna nawet jesli kotwa mocowana jest na scianie nosnej i osolonowej (czasem tylko tak mozna zamontowac okna - sa to wyjatki ale sie zdarzaja) to mostek termiczny jaki sie utworzy na blasze 40 x 1,2 -2 mm jest realnie pomijalny. A przemarzania tez mozna uniknac odpowiednio montujac kotwy (np. lekko zaglebione i pokryte piana montazowa)

maxymov nie zapomniałem, a w 11 lub 12/2004 to mnię nawet Redakcja zacytowali.

Mnię kroyenę Redakcja :o , przez duże "R" (oczywiście :roll: ). Oczywiście :wink: .

I to zacytowali reala bo taka wkładka do zamka z mosiądzu dajmy na to, to ma wyższe przewodnictwo niż jakaś tam kotwa otynkowana. :roll: :lol: 8)

Nieee nno, naprawdę....kroyena w wielkim "M".... przez wielką "R".

TTToo teraz cytat o judaszu w 05/2005

Leon,

ale jak Ty liczyłes straty ciepła?

Ja mam inny wynik w Twoim przypadku:

powierzchnia 6 kotew fi 6 to 0,00016956 m2

jezeli przyjąc wspolczynnik lambda 50 W/mK i delta K 20 stopni, to otrzymujemy wynik 0,016956 W

Czy zgadzacie sie z wyliczoną przeze mnie, chocby teoretycznie w przyblizeniu, stratą ciepła? Jesli jest ona tak mala, to jak wyzej pisano, lepiej o niej zapomniec.

Faktycznie, najbardziej ciepło ucieka przez drzwi wejsciowe, no ale jest jeszcze wiatrołap, a gdy to za malo, mozna dac jescze kotare.

kroyena - nie rób se jaj że okna w ścianie trójwarstwowej można mocować przez ramy na śruby - chociaż dowcip przedni. jeszcze ktoś uwierzy i tak zrobi. A widzialem takie mocowanie oj widziałem. Dyble paluchami wyciągałem - jak ddżownice z ziemi [takie do ryb łapania].

Pozdrawiam.

8) Jako dowcip podam reklamację okien przez poważnego inwestora.

Okna na ramach miały liczne czarne kropki, biegły napisał że to pleśnie i kazał okna wymieniać. "Pleśnie plastik mu żarły" tak napisał, znaczy się "........porażenie PCW przez pleśnie i rozkład PCW........".

Okazało się, że to muchy "osrali" [pardonemoi za słowo] okna. Sprzątaczka to wyczaiła, szmatą wilgotną pociągła po ramie.