jareko 15.12.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 oj Pchelek - tylko tyle? Grzyb na PVC? Az wstyd sie przyznac - mialem jedno pomieszczenie w domu gdzie na pVC grzyb ze sciany wlazl - fakt - no dobra - klamie i oszukuje - nie bezposrednio na PVC tylko na gips ktorym obabrane bylo - ale sciera i po klopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.12.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jeżeli ktoś się boi uciekania ciepła przez kotwy to niech doda dodatkowy styropian na zewnątrz, ot tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.12.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Na wszelki wypadek - to był żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 krzysiek nei wiem jak ty to liczyszta powierzchnia wyszla ci w porzadkuale z ta strata ciepla to juz gorzejlambda =50wiec k =lambda/s ( dla s=0,2) daje to k=250teraz robisz powierzchnia razy 250 razy 20 i wychodzi ci ta stratadla 6 kotew wychodzi 0,85 watczyli w przypadku mojej sciany prawie 19 procent pogarsza parametr scianydo okna tez to mozemy porownac oczywisciewyjdzie wiec np, ze dajac 6 kotew na m2 i majac sicny zewnetrznej 200 m2kotwy zrobia tyle szkody ( strat ciepla ) co dodatkowe 8 m2 okna o wspolczynniku k=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.12.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Trzeba podgrzewać tą rozmowę. Ogrzeje nas ona przez całą zimę. I proponuję reanimować ten wątek już na przyszłą jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 a wlasnei rafalek mialem cie zapytac co w tych wyliczeniach jest niewiarygodne? fakt troche upraszczam sprawe, bo licze ta strate na podstawie tylko przewodzenia przez sama kotwe na odcinku grubosci ocieplenia, ale jesli zauwazymy, ze ta kotwa "wrasta w mur " dostatecznie to staje sie jasne ze opor termiczny z tej strony mozna pominac druga rzecz jest zalozenie, ze temperatura zewnetrzna panuje rowniez przy steropianie ( czyli ze sam mur nie daje spadku temperatury )tez jest to uproszczenie ale sami sprawdzcie jaki spadek temperatury macie na cegle a jaki na steropianie i porownajcie sadze, ze powyzsze uproszczenia nie wplywaja na wynik wiecej niz jakies +- 5a wiec wynik prawdziwy 0,56 W +- 0,03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 15.12.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Leon, Podgrzeje tą sciane, a moze i rozmowe, w ten sposob, ze zamiast dawac 6 kotew, dam 4 albo 5 i zamiast fi 6 (gruby drut) dam fi 4 (jest u mnie w scianie). Chyba tak jest lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 sadze ze najlepszym rozwiazaniem by uniknac mmostkow termicznych byloby zbudowanie chalupy calej ze styropianu, bez okien, drzwi, kotew czy innych zbednych rzeczy sen z powiek zabierajacych Juz widze te ulamki kW uciekajace bezpowrotnie Po cholere budowac by takie stresy przezywac? Juz chyba lepiej pozostac w blokowisku gdzie i cieplo, cicho, i ladnie pachnie - zwlaszcza przy zsypie czy w windzie Nie rozumiem Was -zamieniac lepsze na gorsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 15.12.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 W Jakucji nie myślą o takich pierdołach, a na zewnątrz -70 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 wlasnie komu przyszlo do glowy , zeby liczyc straty ciepla przez kotwy? tak jakby nie bylo nic lepszego do roboty ...tak naprawde to tylko zywiec jestz wazny ( ale ja go nie lubie) wole tyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 no i nareszcie pojawil sie w tym watku jedyny rozsadny glos leon_z_katowic Twoje zdrowie - ja milosnikiem Jablonowa 21 oraz Stronga jestem ale w umiarkowanych ilosciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No tak se tu o grzaniu, stratach ciepła, a tam przecież wełma ma być i nikt nie policzy Gdzie jest punkt G, tfu, tj. punkt rosy chciałem napisać. Przecież jeżeli wyjdzie w wełnie, a nie w ścianie zewnętrznej to będzie tam przemarzało i całe obliczenia apiat' bo przemarznięta wełna z wodą zupełnie inaczej przewodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 z tego co mi wiadomo, to zawsze wypada on w welnie ale nie musi to oznaczac ze sie woda wykropli jesli szybkosc dyfuzji od tego miejsca na zewnatrz bedzie wieksza, niz DO tego miejsca to wszystko w pariadku ( dlatego specjalne tynki itd) jesli nie to coz... ( dlatego wole styropian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 15.12.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 wlasnie komu przyszlo do glowy , zeby liczyc straty ciepla przez kotwy? tak jakby nie bylo nic lepszego do roboty ...tak naprawde to tylko zywiec jestz wazny ( ale ja go nie lubie) wole tyskie Leon, Leon odgrażałeś się, że nie będziesz się wypowiadał na forum. Wydaje mi się że ty i Fidox piszecie o dwóch rónych rzeczach. Jemu chodzi o kotwy stalowe do mocowania okien a ty mówisz o kołkowaniu styropianu przy ocieplaniu ścian. Jeżeli sie nie mylę. Czy widziałeś stalowe kotwy/kołki do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 JA widziałem igły rozporowe ze stali do takich kołków, jak łony te igły przewoodzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A i chyba chodziło o mur 3 warstwowy co nie dotyczy szkieleciaków, a przy 3 warstwach to te kotwy jakieś pokręcone chyba są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 kanadyjczyk- masz racje ale jakos nie moge sie rozstac z tym forumi masz racje ze on pytal o co innego a ja co innego odpowiadamale jak juz policzylem jak to jest z tymi kotwami do scianek oslonowych to trudno- moja winajakos to przezyjemy nie martw sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidox 15.12.2004 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 czy ktoś kogoś prosił o wyliczenie ile ciepła ucieka przez kotwyzałóżcie o tym nowy wątekmi chodzi o to jak uniknąć mostków bez względu ile % ucieka w murze 3Wpoza paroma odpowiedziami tylko liczycie i liczyciealbo się naśmiewacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2004 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 fidox - a coz innego mozna robic przy takim problemie jaki cie trapi? Po prostu jak widzisz temat dla wiekszosci okazal sie bardziej wart smiechu niz realnej potrzeby roztrzasania go. Jesli masz kotwy oparte zarowno na murze oslonowym jak i wlasciwym to coc poracisz? NIC. Mozesz co najwyzej oblozyc je piana, styropianem czy innym materialem izolacyjnym i zatynkowac. Po prostu nie ma mozliowsci uzyskac idealu i z tym trzeba sie pogodzic Jak nie ma kobiet idealnych taki kotew do mocowania czegokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 fidox, jak tu sięnie podśmiewać kiedy przez te kotwy okienne to niewiele ci ucieka przez mostkowanie cieplne jak je zrobisz, albo zrobią ci fachowo. Mógłbyś np. zmniejszyć liczbę kotew, ale wtedy to okno może wypaść, albo złodziej wejść bezpoleśnie, a tego chyba nie chcesz, zresztą na to też są normy, ile, jak i jakie okniarze by ci ładnie powiedzieli, np. pchelek, weź mu privnij. Możesz dać mniej okien, ale za to będziesz miał ciemno i duszno, ale będzie mniej. Możesz dać mniejsze okna, też będzie mniej. Możesz zmniejszyć temperaturę w domu i różnica temperatur będzie mniejsz, i straty będą mniejsze. Z oszczędności możesz coś rzucić w intencji takich zim jak dotychczasowa, też będą mniejsze straty. Skupisz się na mostkach przy oknach, a jakieś wałkonie pódą na łatwiznę i wełna w środku będzie ci zamakać, to dopiero będzie mostek z dodatkowymi FX w postaci grzyba na ścianie zwykle tam gdzie cieplej. Zrozum nie można było inaczej odpowiedzieć na twoje I pytanie. Po co chcesz unikać akurat tych mostków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts