maroFX 05.01.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Witamchcę wykonać otwór pod nowe okno 140x140 w ścianie nośnej. Strop powyżej mam gęstożebrowy FERT60 z wieńcem. Powyżej okna znajduje się już tylko ściana kolankowa 100cm i na tym już konstrukcja dachu. Pozwolenie mam, a w projekcie jest tylko informacja o konstrukcji z profili stalowych, ale jakich dokładnie już nie ma nic. O ile dla ściany zewnętrznej osłonowej sprawa jest prosta i będzie profil stalowy wpuszczony w nacięta bruzdę to mam wątpliwości co o ściany nośnej. Docelowo miały być dwa ceowniki skręcone śrubami, ale czy jeżeli mam wieniec w stropie nie wystarczy podstemplować strop i wylać samemu nowe naproże ze zbrojeniem zamiast kupować drogą stal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.01.2022 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Projektant wziął kasę za projekt więc jego pytaj.Od tego jest. Jesteś gotowy zaryzykować katastrofę budowlana ufając poradzie anonimowej osobie na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroFX 06.01.2022 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Według nowych przepisów projekt budowlany nie musi zawierać tak szczegółowych informacji i szczegółami zajmuje się wykonawca. Problem jest ze znalezieniem wykonawcy, a ja pytam ogólnikowo, a nie o obliczenia i wymiary profili. A swoją droga katastrofy się nie spodziewam jeżeli zrobię np. lokalne podstemplowanie stropu. Gorsze rzeczy ludzie robili i nic na łeb nie spadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts