mickry 07.01.2022 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Prawdopodobnie Daikin powinien być tańszy od Mitsubichi. W listopadzie ktoś podawał oferty jakie otrzymał (może przedział 8-9 kW) to LG i Panasonic były najtańsze, Daikin był 3 tys. droższy, a Mitsubichi 10 tys. droższy. 8 - 10 metrów dla freonu to nie problem, tylko dobrze rurki ocieplić by nie tracić na SCOP. edit.. Bufor nie ma związku z bojlerem, bufor dokłada się do instalacji grzewczej C.O. gdy jest mały zład wody. Ale przy ogrzewaniu podłogowym często bufor jest zbędny. dzięki za informacje. rury szły by w izolacji podłogi garażu, pytanie jak głęboko pod wylewką muszą się znajdować (to już pytanie z ciekawości żeby wiedzieć dla siebie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.01.2022 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Dokładnie, albo mając fotowoltaikę latem na bieżąco zużywać energię wyprodukowaną na grzanie cwu. Mam jeszcze jedno pytanie, a nawet dwa: 1. Czy przy osobnym zasobniku jak duży i czy w ogóle potrzeba stosować bufor? 2. Jak w przypadku Daikin i Mitsubishi wygląda możliwość montażu jednostki zewnętrznej od wewnętrznej? Chodzi mi o odległość, bo podobno spada. Pomiędzy kotłownią a miejscem w którym chicałbym dać urządzenie zewnętrzne będzie w lini prostej ok. 9,5m, ew. 8 jeżeli zmienie położenie? Daikin nie zaleca stosowania bufora, co najwyzej na powrocie tak z 50l. Przy buforze tym typowym, nie na powrocie tracimy mozliwosc modulacji pompy obiegowej. Przy długosci rury chłodniczej powyzej 10 m przy Daikinie trzeba uzupełnic gaz, przy Mitsubishi nie wiem, w kazdym razie standardem bez dobijania gazu jest dla Daikina zakres długosci 4-10 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 07.01.2022 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Daikin nie zaleca stosowania bufora, co najwyzej na powrocie tak z 50l. Przy buforze tym typowym, nie na powrocie tracimy mozliwosc modulacji pompy obiegowej. Przy długosci rury chłodniczej powyzej 10 m przy Daikinie trzeba uzupełnic gaz, przy Mitsubishi nie wiem, w kazdym razie standardem bez dobijania gazu jest dla Daikina zakres długosci 4-10 mb. czyli mieszcze się w granicach błędu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.01.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 czyli mieszcze się w granicach błędu;) Nie, jezeli jest 8-9 m w lini prostej to rury finalnie wyjdzie wiecej o 3-4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 08.01.2022 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Nie, jezeli jest 8-9 m w lini prostej to rury finalnie wyjdzie wiecej o 3-4 m jak duży będzie spadek na takiej odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 09.01.2022 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Chyba wg kalkulatora na stronie Mistubishi wybiorę tą opcję: SUZ-SWM60VA + EHSD-YM9D. Szkoda ze Daikin nie ma takiego kalkulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 09.01.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Chyba wg kalkulatora na stronie Mistubishi wybiorę tą opcję: SUZ-SWM60VA + EHSD-YM9D. Szkoda ze Daikin nie ma takiego kalkulatora Dasz linka bo nie mogę znaleźć tego kalkulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 10.01.2022 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Dasz linka bo nie mogę znaleźć tego kalkulatora? https://my-ecodan.me/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 12.01.2022 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Czy daikin ma jakąś tabelę jak zmienia się wraz z temperaturą na zewnątrz i temperaturą na zasilaniu moc oraz współczynnik COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2022 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Czy daikin ma jakąś tabelę jak zmienia się wraz z temperaturą na zewnątrz i temperaturą na zasilaniu moc oraz współczynnik COP? Ma, który model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 12.01.2022 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Ma, który model? alterma 3 6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 alterma 3 6kW Podaj mail na PW lub napisz do mnie, podesle te dane, troche miejsca to zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 13.01.2022 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Podaj mail na PW lub napisz do mnie, podesle te dane, troche miejsca to zajmuje dzięki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 18.01.2022 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 potrzebuję jeszcze informacji gdyż właśnie robią elektrykę, jakie kable doprowadzić do jednostki wew. i zew. jakie zabezpieczenia itp? wiem oni swoje ale ja wole wiedzieć od siebie co lepiej żeby poźniej nie zmieniać wrazie czego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts