Fake 06.01.2022 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Serwus,Posiadam stary komin ceglany, w jednym z pokoi śmierdzi jego ściana (prawdopodobnie pęknięty). Skułem tynk do gołej cegły i faktycznie komin śmierdzi tak jakby starą sadzą. Pokój był wietrzony kilka miesięcy gdy nie było palone, ale zapach nadal pozostał. Mam wrażenie że cegły nim przesiąknęły.W między czasie komin został poddany frezowaniu. Zamontowany został wkład kominowy oraz piec na pellet. Teraz pytanie, czy jest możliwość jakoś doprowadzenia tego kawałka ściany do ładu, tak aby po malowaniu za miesiąc znowu nie poczuć tego zapachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.01.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Hm gwarancji nie dam ale wymienić zaprawę między cegłami na nową i wymieni/uszczelnić pęknięte cegły. I nie sadzą a smółką pachnie jak wyschnie to zapach stanie się mniej intensywny. A to pewne po frezowaniu i wkładzie . Zwyczajnie frez wytarł osady w przewodzie kominowym. Zostało to co w zaprawie i pęknięciach cegieł Edytowane 6 Stycznia 2022 przez gnago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.01.2022 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 WitamProponuję to co radzi przedmówca henrykow dodatkowo pod płytę zamiast tynku czy przed nim położyć warstwę BAST CERAMIC STANDARD napisałem drukowanym, i aby było lepiej szukać czy w sieci czy sklepie.To dobra masa - bardzo lepka i przyklei się praktycznie do wszystkiego - wystarczy cienka warstwa i szczelnie pokryje wszelkie pęknięcia - do niej też dobrze czepia się tynk inny niż wapienny.Tym samym stworzysz powłokę przez którą zapach już nie przejdzie - tym bardziej, że komin dzięki wkładowi jest jakby nieczynny.Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fake 07.01.2022 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Nie ukrywam że traciłem pomału nadzieje na rozwiązanie tego problemu.Dziękuję bardzo za rady! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts