Gość 15.12.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 spotkalem sie juz niejednokrotnie z fundamentami np bezposrednio wylewanymi w wykop (bez lawy)z drugiej strony koszty "standardu" sa spore mam w planie sciane 3 warstwowai zastanawiam sie nad powyzszym rozwiazaniem 1. wykop gleboki na jakies 80 cm i szeroki na 55 ( 52 ma miec cala sciana 3 warstwowa) 2. ukladam w tym zbrojenie 5 cm od dolu i jakies 50 cm od dolu ) zalewam betonem do okolo 55 cm od dolu ) na tym ukladam izolacje poziomapowyzej buduje z bloczkow betonowych trojwarstwowa do jakis 20 cm ponad grunt, potem znowu izolacja pozioma i dalej juz wiadomo.... chodzi o to ze jest ptostszy wykop, brak izolacji pionowej i idzie mniej betonu ... co wy na to?wytrzymalosciowo powinno byc ok- oczywiscie trzeba przeliczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 15.12.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 cześć. fundamenty w Polsce muszą być posadowione na głębokości odpowiadającej strefom przemarzania gruntu Katowice to chyba II strefa z normy odczytasz chyba 110 cm ale sprawdź. cześć życzę udanej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 ta strefa to jest dla terenu niezabudowanegojesli wybuduje dom i go ogrzewam, to fundament mi i tak nei zamarznie, bo ta strefa sie zmieni i gleba nei zamarznie w poblizu fundamentow juz na ja wiem,,, 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 15.12.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jakąś samowolkę chcesz uskutecznić ? Bo DOM zazwyczaj buduje się wg projektu... A ew. zmiany i przeliczenia to domena autora projektu... I wtedy będziesz miał pewność, że dom będzie stał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 15.12.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Może i nie zmarznie, ale norma jest norma. U mnie w Wielkopolsce mam 80 cm. Nie sadze zeby na tej glebokości była zamarznieta ziemia, ale na tej jest posadowiony. A swoja droga tak starannie obliczasz ubytki cipła przez kotwy, abutynek chcesz sadowic płyciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 15.12.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Ja podnosiłam dom wyżej - wykop na 80 cm (wody gruntowe), i podsypuję piachu i ziemi - robię "górkę" koło domu, ok. 50 cm, więc ława będzie poniżej poziomu przemarzania. leon_z_katowic - najlepiej znajdź dobrego kierownika budowy albo inspektora nadzoru i wszystko z nim przedyskutuj, wszystko ci powie, co można a co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 15.12.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 wydaje mi się że w trakcie budowy nie będziesz ogrzewał domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 15.12.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 leon_z_katowic ja zrobiłem właśnie tak jak piszesz. Miałem w projekcie zróżnicowane szerokości ławy (od 45 cm do 70cm). Majster wynajął koparkę z łyżką 80cm szerokości i wszystkie wykopy zostały zrobione na taką szerokość. Do wykopu poszedł piasek dla wyrównania (ok. 10cm) i chudziak (ok. 10cm). Na to zgodnie z projektem 30cm ławy z gruszki (wszędzie na 80cm szerokości). Jak policzyłem zwiększona ilość betonu, a co za tym idzie koszt zwrócił się poprzez brak szalunków na ławy (koszt desek). A dodatkowo wiem, że dom stoi na solidnej ławie (jak pod blok). Potem już jak zwykle czyli izolacja pozioma, bloczki, izolacja pionowa itd. Uważam, że tak zrobiony fundament to w zasadzie sposób "standardowy" - a nie jakiś eksperyment. Bo w sumie co zmienia fakt zastosowania szalunków przy ławach?Natomiast rozwiązanie to na pewno jest droższe niż lanie całego fundamentu prosto w wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.12.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Ja nie stosowałem szalunków, ale mają one swoje zalety.- utrudniają odciąganie mleczka z boków ławy.- ziemia się nie osypuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.12.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 (...) 1. wykop gleboki na jakies 80 cm i szeroki na 55 ( 52 ma miec cala sciana 3 warstwowa) 2. ukladam w tym zbrojenie 5 cm od dolu i jakies 50 cm od dolu ) zalewam betonem do okolo 55 cm od dolu ) (...) Może po prostu od razu wylej płytę fundamentową. U mnie jest Legalett, więc do tego jeszcze grzeje. A płyta ma jedną zaletę - rok po budowie na ścianach nie ma ani jednego zarysowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.12.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 ta strefa to jest dla terenu niezabudowanego jesli wybuduje dom i go ogrzewam, to fundament mi i tak nei zamarznie, bo ta strefa sie zmieni i gleba nei zamarznie w poblizu fundamentow juz na ja wiem,,, 30 cm Zamarznie ci bo z zewnątrz w dalszym ciągu przychodzi mróz. Izolacja pionowa - to nie ma nic wspólnego ze ścianami 3 warstwowymi. Powinna być. Ale czasem wystarczy posmarowanie 2 razy np Dysperbitem. To naprawdę są małe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 16.12.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Głębokość przemarazania nie zależy od tego czy teren jest zabudowany, czy nie. Katowice to I strefa i głębokość przemarzania wynosi tu 1,0 m.A domu nie ogrzewa się po to, aby przy okazji ogrzać fundament i grunt wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.12.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 1. wykop gleboki na jakies 80 cm i szeroki na 55 ( 52 ma miec cala sciana 3 warstwowa) 2. ukladam w tym zbrojenie 5 cm od dolu i jakies 50 cm od dolu ) zalewam betonem do okolo 55 cm od dolu ) chodzi o to ze jest ptostszy wykop, brak izolacji pionowej i idzie mniej betonu ... .....jesli wybuduje dom i go ogrzewam, to fundament mi i tak nei zamarznie Ty masz głupie pomysły, ale niedługo osiągniesz apogeum 1) jeśli strefa przemarzania to jeden metr, to ma być na głebokość w ziemi minimum 1m, co Ty chcesz fundamenty ogrzewać , daj szerokość ławy minimum 60cm, ława to taka stopa domu, minimum 60cm 2) dajesz dwa razy zbrojenie ?, stal to kupa kasy 3) skąd wiesz iż wylejesz beton bezpośrednio w ziemię , zrobiłeś już próbny wykop ?, może ziemia Ci na to nie pozwoli Ty chyba strasznie chcesz bubel pobudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 a w ogoe to o co chodzi z tym przemarzaniem gruntu?nie kapuje?ze niby nasza lawa nei moze przemarznac?a fundamant juz moze?bez sensu....a druga rzecz to jaka jest temperatura zamarzania wody w betonie klasy b20?moze ktos przypadkiem wie?a moze ktos " przypadkiem" co ma zamarzanie wody w lawie do jej wytrzymalosci?jezeli nasiakliwosc takiego betonu b20 to moze ja wiem pare %czyli porowatosc pare doslownie procentmoze znowu kogos uraze ale smiem przypuszczac, ze nawet jak taki przemoczony blok z betonu b20 zamrozimy do minus paredzeisiat stopni to nic sie nie stanie jedyny problem to moze byc obnizenie wytrzymalosci na rozciaganie naszej stali konstrukcyjnejale to moznaby jakos inaczej uwzglednic czy ktos wylewal lawe na grunt?to byloby chyba duzo prostsze i tansze....robi ktos tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.12.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 czy ktos wylewal lawe na grunt? to byloby chyba duzo prostsze i tansze.... robi ktos tak? Ja lałem ławy w grunt. Ale głebokość jest 100 - 110 cm. Właśnie żeby zapobiec "wysadzeniu" ławy i pękaniu murów. Tu nie chodzi o zamarzanie betonu a o zamarzanie ziemi pod nim. Gdy będzie po opadach i taki grunt zamarznie to powstają tam naprawdę duże siły które mogą w ekstremalnym przypadku unieść fragment ławy fundamentowej o kilka mm. CO się wtedy stanie - dopowiedz sobie sam. Faktem jest, że ławy zbroi się teraz solidniej niż kiedyś, ale co na tym zaoszczędzisz? 2 warstwy bloczków betonowych? Warto dla kilkuset plnów ryzykować trwałością domu? - chyba nie... Pozdrawiam PS. Może pokombinuj lepiej skąd tu większą kasę wyrwać na dom bo pomysły oszczędnościowe masz coraz gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 dzieki rydzu zapomnialem o tym gruncie....skoro twierdzicie ze moze cos wysadzic to nie bede polemizowal bo nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 17.12.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 ja mam fundament kopany na 50 cm głeboki i 40 szeroki budynek jest dookoła obsypany ziemią na conajmniej 60 taka skarpka, a więc strefa przemarzania zachowana dużo mniejsze koszty i dom się ładnie prezentuje. Uwaga na wjazd do garażu tam nie można obsypać, u mnie wszyscy o tym zapomnieli łącznie z kierownikiem budowy i inspektorem nadzoru, trzeba było przed garażem wykopać na metr i podlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 no nareszcie jakis inny glos w dyskusjia powiedz dlaczego tak zrobiles?tylko kwestia kosztow?albo ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.12.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 leon ty z Katowić jesteś, a to zupełnie inna strefa sejsmiczna niż pozostałe dzielnice. Więc sięzastanów, będzie trzęsienie ziemi, a ci sięcoś pokruszy jak za bardzo odchudzisz se ławy lub fundamenty, lub cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 17.12.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 bardziej chodziło mi o podniesienie budynku niż o koszty, często ludzi robią błąd i stawiają dom zbyt blisko gruntu, potem nawożą ziemię ogrodową, gmina robi nową nawierzchnię drogi i okazuje się że dom jest wciśnięty w ziemię wiem to z własnego doświadczenia bo kilkanaście lat temu budowaliśmy z ojcem nasz dom rodzinny fundamenty były kopane fadromą na grubo ponad metr, b.duże koszty teraz właśnie wybudowali drogę i dom jest za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts