dam7 23.03.2022 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Da się grzać klimą ale dom 75m2 z zimną podłogą, nawet w środku lata podłoga w kuchni i łazience nie zachęca do odwiedzin tych miejsc. Z drugiej strony jaką tam ciepłą pompę wsadzić 5kW cokolwiek albo na upartego przerobić z klimy 3,5kW. Znam takich co lubią kominki DGP jednak to malowanie sufitów co 2 lata i targanie opału i magazynowanie go aby był suchy. U mnie przy ogrzewaniu klimą w mroźne dni szło 14kWh/doba a klima ustawiona na 22*C niech bierze średnio taką ilość 420kWh * 0,7zł/kWh = niespełna 300zł za samo ogrzewanie. Można się bawić w 2 taryfy jak ktoś lubi tylko to niewiele zmieni 600 co miesiąc za prąd trzeba zanieść. Jedni wola kominkiem, drudzy klima a trzeci kotłem lub jakas PC. Wszystko kwestią gustu, portfela i możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.03.2022 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Całe zycie mieszkam bez ogrzewania podłogowego i super mi z tym. Tak naprawdę to wszyscy wcześniej nie znali ogrzewania podłogowego ale gdy już posmakowali to jak wiekowość pisze nie zmieniło by go na inne w tym na pewno nie na grzejniki. I dla jasności nie grzejesz tylko podłogi tylko pomieszczenie za pomocą ogrzewania podłogowego. I podłogówka ma to do siebie że przy braku prądu jeszcze przez kilka godzin oddaje ciepło co w przypadku grzejników nie można tego oczekiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.03.2022 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Tak naprawdę to wszyscy wcześniej nie znali ogrzewania podłogowego ale gdy już posmakowali to jak wiekowość pisze nie zmieniło by go na inne w tym na pewno nie na grzejniki. I dla jasności nie grzejesz tylko podłogi tylko pomieszczenie za pomocą ogrzewania podłogowego. I podłogówka ma to do siebie że przy braku prądu jeszcze przez kilka godzin oddaje ciepło co w przypadku grzejników nie można tego oczekiwać. No i ok ja nadal jestem za tym, że nie chce podłogówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.03.2022 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Jestem na etapie budowy domu i jeszcze nie wybrałem. Skłaniałem się ku Gree Amber Prestige a Rotenso Mirai. Zdania są podzielone. gree to skansen ale jak chcesz mieć prestiżowy rachunek za prąd to śmiało kupuj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.03.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 gree to skansen ale jak chcesz mieć prestiżowy rachunek za prąd to śmiało kupuj ! Co byś polecił z czystym sumieniem? 1 strefa klimatyczna jak wspominalem wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.03.2022 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Co byś polecił z czystym sumieniem? 1 strefa klimatyczna jak wspominalem wczesniej Ja mieszkam koło Warszawy to jaka to strefa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.03.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Ja mieszkam koło Warszawy to jaka to strefa? https://strefaklimatyzacji.pl/baza-wiedzy/artykuly/strefy-klimatyczne-polski/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.03.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Czyli ja mieszkam w III strefie. Ogrzewam dom 2 lata klimatyzatorem kasai fly 2,9 kW , zainspirowałem sie doświadczeniem Kolegi Kuliboba z tego wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę/page5 Klimatyzator zmniejszył mi roczne zużycie na ogrzewanie o 2000 kWh rocznie przy jednoczesnym zwiększenie komfortu cieplnego powyżej 22 st C zalety tego klimatyzatora to: cicha jednostka wewnętrzna od 20 dBszybkie dostosowanie mocytemp pracy do -25 sty C brak grzałek niepotrzebnie zużywających prądniska cena 2700 z montażemprzeciętny pobór mocy ok 700 Wroczne zużycie prądu na cele grzewcze ok 1000 kWh Wady:głośna jednostka zewnętrzna regulacja temp co 1 st C Moim zdaniem klimatyzatory dużej mocy nie nadają się do domów gdyż mają naturalnie bardzo duże przepływy powietrza i dlatego są bardzo głośne. Lepiej kupić 2 mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 23.03.2022 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 W jaki sposób ogrzewasz tym kasajem - nastawiasz temperaturę czy czas grzania? Ja chciałbym grzać przez określony czas lub nawet non-stop przy najmniejszym ustawieniu które daje jeszcze komfort - jak za zimno to dać wyższy bieg a jak za gorąco i nie da się zmniejszyć mocy to wyłączyć np. na noc. Nie wiem czy taki sposób się sprawdzi (mowa o okresach przejściowych). Czy korzystałeś z płatnych serwisów dla podtrzymania gwarancji a jeśli tak to ile rocznie cię to kosztowało? Piszesz że tam nie ma grzałek ale w opisie dają: ** Do pracy w trybie grzania w temperaturach zewnętrznych poniżej -15°C konieczne jest zastosowanie dodatkowych grzałek elektrycznych, sprężarki i tacy ociekowej Mozna w ogóle sobie podłączać grzałkę jeśli klima jej fabrycznie nie ma? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2022 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) W jaki sposób ogrzewasz tym kasajem - nastawiasz temperaturę czy czas grzania? Ja chciałbym grzać przez określony czas lub nawet non-stop przy najmniejszym ustawieniu które daje jeszcze komfort - jak za zimno to dać wyższy bieg a jak za gorąco i nie da się zmniejszyć mocy to wyłączyć np. na noc. Nie wiem czy taki sposób się sprawdzi (mowa o okresach przejściowych). Czy korzystałeś z płatnych serwisów dla podtrzymania gwarancji a jeśli tak to ile rocznie cię to kosztowało? Piszesz że tam nie ma grzałek ale w opisie dają: Mozna w ogóle sobie podłączać grzałkę jeśli klima jej fabrycznie nie ma? W antykach tak. Kaisai do takich nie należy. Klimatyzator działa automatycznie dostosowuje moc grzewczą i jeżeli już nie ma możliwości zejść z mocą poniżej 180 W to się wyłącza. od grudnia do połowy marca klimatyzator się nie wyłącza. Mój dom ma zapotrzebowanie przeciętne na ciepło około 2,3 KW. Dlatego przy ciągłych mrozach poniżej 10 na poddaszu czasem włączają się konwektory elektryczne 2 sztuki 500 W i jeden 1000 W. Nie było sensu instalowania klimatyzacji na poddaszu. Przeglądy gwarancyjne kosztują 250 zł co pół roku. Podarowałem sobie nie ma takiej konieczności aby za oglądanie klimatyzatora płacić aż tyle pieniędzy. Przy korzystaniu w lecie z chłodzenia wystarczy po schłodzeniu skorzystać z funkcji autoclean i nic się nie zalęgnie. Edytowane 24 Marca 2022 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 24.03.2022 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Dzięki za tak obszerna i konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2022 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Dzięki za tak obszerna i konkretną odpowiedź NIe ma za co. Nie rozumiem tego dopiski z grzałkami , nic takiego nie ma i to jest lipa ze strony instalatora. Funkcję gzrałki karteru pełni uzwojenie silnika i to ejst widoczne po długim przestoju w mrozy (jeżeli sie wyłączy klimę) to start zajmuje co najmneij 15 minut. Natomiast grzalki tacy ociekowej sa całkiem zbyteczne, pobierają prąd i psują efektywność energetyczną. Dni mroźnych jest kilka w sezonie to nie Syberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.03.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Całe zycie mieszkam bez ogrzewania podłogowego i super mi z tym. Zaznałem tego waszego luksusu ciepłych podłóg gdy byłem u rodziny 2 tyg. I wcale na mnie to wrażenia nie zrobiło. Kwestia gustu, nie mam potrzeby grzania podłóg Kiedyś ludzie palii ogniska i nie mieli ogrzewania i ogrzewali się śpiąc wszyscy razem i było ok ? Chciałbyś do tych czasów wrócić ? Kiedyś maluch to był szczyt komfortu i luksusu. Teraz byś chciał jeżdzić maluchem ? Tak samo kiedyś ludzie szuflowali łopata i palili w śmieciuchu , chciałyś dalej tak palić ? Nawet amerykanie "odkryli" po wielu wielu latach ogrzewanie podłogowe i masowo jest one montowane w nowych domach. Po prostu jak ktoś odczuje i widzi że jest coś bardzije komfortowe i lepsze to raczej nie ma ochoty wracać do gorszych i niekomfortowych rozwiązań. Jak dotąd nie wymyślono nic bardziej komfortowe i lepszego dla człowieka niż ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie podłogowe oczywiście nie musi byc wodne , może byc elektryczne. A że jest tutaj wielu "szamanów" co zakrzywia rzeczywostość i gada ewidentne bzdury to inna kwestia ... Nawet niejaki TB powiedział że grzanie samą klimą jest niekomfortowe , dopiero grzana podłoga i działająca klima zapewnia komfort .. Ale to Twój dom i Twój wybór. Dla mnie możesz nawet mieć ognisko i palić ogniskiem , jak będziesz zadowolony Edytowane 24 Marca 2022 przez kaszpir007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 24.03.2022 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 W antykach tak. Kaisai do takich nie należy. Klimatyzator działa automatycznie dostosowuje moc grzewczą i jeżeli już nie ma możliwości zejść z mocą poniżej 180 W to się wyłącza. od grudnia do połowy marca klimatyzator się nie wyłącza. Ale dostosowuje moc względem czego? Różnicy między temp. zadaną a obecną? Obawiam się czy przy jakiejś wysokiej histerezie nie będzie na przemian grzał na pełnej a potem stał. jaką histereze ma kasaj? Mój dom ma zapotrzebowanie przeciętne na ciepło około 2,3 KW. Dlatego przy ciągłych mrozach poniżej 10 na poddaszu czasem włączają się konwektory elektryczne 2 sztuki 500 W i jeden 1000 W. Nie było sensu instalowania klimatyzacji na poddaszu. A jak z chłodzeniem? Nie masz na poddaszu piekarni w czerwcu? Przeglądy gwarancyjne kosztują 250 zł co pół roku. Podarowałem sobie nie ma takiej konieczności aby za oglądanie klimatyzatora płacić aż tyle pieniędzy. Przy korzystaniu w lecie z chłodzenia wystarczy po schłodzeniu skorzystać z funkcji autoclean i nic się nie zalęgnie. Czytałem wypowiedzi instalatorów którzy bez żenady stwierdzali, że bez płatnych przeglądów nie będą honorować nawet dwuletniej rękojmi a jak się komuś nie podoba to można ich pozwać do sądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2022 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Ale dostosowuje moc względem czego? Różnicy między temp. zadaną a obecną? Obawiam się czy przy jakiejś wysokiej histerezie nie będzie na przemian grzał na pełnej a potem stał. jaką histereze ma kasaj? A jak z chłodzeniem? Nie masz na poddaszu piekarni w czerwcu? Czytałem wypowiedzi instalatorów którzy bez żenady stwierdzali, że bez płatnych przeglądów nie będą honorować nawet dwuletniej rękojmi a jak się komuś nie podoba to można ich pozwać do sądu Klimatyzator dostosowuje moc grzewczą do zapotrzebowania domu w danych warunkach. Nie mam problemu z poddaszem jest starannie ocieplone. w pokojach południowych mam rolety blekautowe z szarą folią odbłyskową. Nie wiem skąd takie ciśnienie i założenie że na pewno się coś zepsuje. Jeżeli przez pierwsze pół roku wszystko jest ok to będzie tak dalej. Nie warto płacić 1500 zł za przeglądy przez 3 lata w tej cenie będzie następny klimatyzator. Nie obawiałbym się wady klimatyzatora tylko błędów instalatorów, a na to jest rękojmia bez ich zgody, bo jak się połączenie kielichowe ukręci to nie wina klimatyzatora tylko partacza. Z resztą szczekać sobie mogą każdy mięknie jak dostanie pismo procesowe. Ja piszę takie sam oni muszą zapłacić komuś myślącemu za przeczytanie i tu jest różnica, poza tym zawsze można im dupę w necie obsmarować, obecnie nie opłaca się sikać na klientów. mimo wszystko. Co do histerezy, to nie ma problemu pod warunkiem że klimatyzator jest lekko niedomiarowany, od razu powiem że na czujniku w pilocie ta histereza to ok 2,5 st, na termostacie wewnętrznym ok 1 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 24.03.2022 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Kiedyś ludzie palii ogniska i nie mieli ogrzewania i ogrzewali się śpiąc wszyscy razem i było ok ? Chciałbyś do tych czasów wrócić ? Kiedyś maluch to był szczyt komfortu i luksusu. Teraz byś chciał jeżdzić maluchem ? Tak samo kiedyś ludzie szuflowali łopata i palili w śmieciuchu , chciałyś dalej tak palić ? Nawet amerykanie "odkryli" po wielu wielu latach ogrzewanie podłogowe i masowo jest one montowane w nowych domach. Po prostu jak ktoś odczuje i widzi że jest coś bardzije komfortowe i lepsze to raczej nie ma ochoty wracać do gorszych i niekomfortowych rozwiązań. Jak dotąd nie wymyślono nic bardziej komfortowe i lepszego dla człowieka niż ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie podłogowe oczywiście nie musi byc wodne , może byc elektryczne. A że jest tutaj wielu "szamanów" co zakrzywia rzeczywostość i gada ewidentne bzdury to inna kwestia ... Nawet niejaki TB powiedział że grzanie samą klimą jest niekomfortowe , dopiero grzana podłoga i działająca klima zapewnia komfort .. Ale to Twój dom i Twój wybór. Dla mnie możesz nawet mieć ognisko i palić ogniskiem , jak będziesz zadowolony No tak,ale nadal zaznaczam, że nie mam takiej potrzeby. Zaznalem tego "komfortu"grzanych podlog i mnie nie zachwycił. Nie mam potrzeby montowania go. A to że teraz dla wszystkich ro norma, to okej fajnie. Mój dom, moje klocki. Będzie "inny" od wszystkich bo nie ma podłogówki i grzeje klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2022 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 No tak,ale nadal zaznaczam, że nie mam takiej potrzeby. Zaznalem tego "komfortu"grzanych podlog i mnie nie zachwycił. Nie mam potrzeby montowania go. A to że teraz dla wszystkich ro norma, to okej fajnie. Mój dom, moje klocki. Będzie "inny" od wszystkich bo nie ma podłogówki i grzeje klima Gratuluję normalnego zdrowego podejścia do życia i nie zachowywania się jak owca lub co gorsza mucha. To że wszyscy cos robią nie zwalnia z odpowiedzialności wobec dokonanego wyboru i nie oznacza jest to durne, delikatnie mówiąc. Zadaje zawsze pytanie co ma na celu brnięcie w wodne układy grzejne i ogrzewanie powietrza w domu za pośrednictwem wody przy użyciu prądu??? I nikt nie udzielił odpowiedzi bo byłaby ona subiektywna i skłaniała do zoologicznych porównań wobec udzielającego jej. Nie mam centralnego od 18 lat , grzeję prądem i jest super. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 25.03.2022 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Gratuluję normalnego zdrowego podejścia do życia i nie zachowywania się jak owca lub co gorsza mucha. To że wszyscy cos robią nie zwalnia z odpowiedzialności wobec dokonanego wyboru i nie oznacza jest to durne, delikatnie mówiąc. Zadaje zawsze pytanie co ma na celu brnięcie w wodne układy grzejne i ogrzewanie powietrza w domu za pośrednictwem wody przy użyciu prądu??? I nikt nie udzielił odpowiedzi bo byłaby ona subiektywna i skłaniała do zoologicznych porównań wobec udzielającego jej. Nie mam centralnego od 18 lat , grzeję prądem i jest super. Polecam. Dokladnie. Co kto lubi. Myślałem, ze tutaj ludzie wymieniają się doświadczeniami i służą radą oraz wiedzą. Ale zauważyłem, że jak chcesz zrobić coś niestandardowego to jesteś negowany. Jedni Ci napiszą ze co to za klita dom ok 75m2, jedni ze jak wyobrażam sobie grzanie klimą, następni, że mój projekt nie nadają się i nie ma prawa bytu (ale skoro mi się podoba, to chyba najważniejsze?). Liczyłem się z tym, że zakładając temat lub wypowiadając się na forum jestem narażony na takie podejście, no ale nie aż tak . A wracając do tematu, klima napewno będzie tylko muszę znaleźć odpowiednią, która spełni oczekiwania. Zresztą to nie są kosmiczne pieniądze i zawsze można coś zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2022 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Dokladnie. Co kto lubi. Myślałem, ze tutaj ludzie wymieniają się doświadczeniami i służą radą oraz wiedzą. Ale zauważyłem, że jak chcesz zrobić coś niestandardowego to jesteś negowany. Jedni Ci napiszą ze co to za klita dom ok 75m2, jedni ze jak wyobrażam sobie grzanie klimą, następni, że mój projekt nie nadają się i nie ma prawa bytu (ale skoro mi się podoba, to chyba najważniejsze?). Liczyłem się z tym, że zakładając temat lub wypowiadając się na forum jestem narażony na takie podejście, no ale nie aż tak . A wracając do tematu, klima napewno będzie tylko muszę znaleźć odpowiednią, która spełni oczekiwania. Zresztą to nie są kosmiczne pieniądze i zawsze można coś zmienić Trzymam kciuki za powodzenie projektu, ale na pewno się uda. Wszystko tkwi w szczegółach. Dla mnie inspiratorem grzania klimą był formowy kulibob, opisał z detalami wszystko i privie go molestowałem do skutku tak ze kupując mojego kaisaia dokładnie wiedziałem jak to będzie. Bo kulibob pisał prawdę choć nasze dyżurne owce formowe go hejtowały na każdym kroku. Najpierw ogrzewałem dom prądem przez kilkanaście lat i wiedziałem jakie mam zużycie ciepla około 1,5 kWh/godzinę. To się pokrywało z wyliczeniami z ciepło właściwe. Zakładając że podłogówka w łazience i 3 grzejniki na poddaszu zostają na klimatyzator pozostało zużycie ok 800W/h i tu modeli jest kilka. Kaisaj jest odłamem Midea produkowanym na rynek wuropejski zadedykowany do grzania. Cena i referencje Kuliboba mnie przekonały. Fajnym klimatyzatorem jest Kaisai pro ale ma większe zużycie prądu choć i wydajnośc trochę większą. Jak chcesz pogadać to przyślij mi na priv kontakt do siebie to oddzwonię i majla to prześlę capacity tables bez tego nie ma o czym gadać przy wyborze klimatyzatora. Bo topokazuje jaka jest moc grzewcza przy temperaturze zewnętrznej dla zadanej temp w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 25.03.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 gawel napisał: Kaisaj jest odłamem Midea produkowanym na rynek europejski zadedykowany do grzania. Jak podajesz informację to sprawdź u źródła. 'Kaisai' jest polskim brandem należącym do spółki FG Poland, która wchodzi w skład holdingu Klima-Therm i faktycznie jest wytwarzana przez Mideę o czym już kiedyś pisałem. I nieprawdą jest, że jest zadedykowana do grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts