gawel 25.03.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 gawel napisał: Jak podajesz informację to sprawdź u źródła. 'Kaisai' jest polskim brandem należącym do spółki FG Poland, która wchodzi w skład holdingu Klima-Therm i faktycznie jest wytwarzana przez Mideę o czym już kiedyś pisałem. I nieprawdą jest, że jest dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 25.03.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Mam pewien kłopot aby odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie. Dlatego w ramach odpowiedzi zadedykuję Ci pewien cytat: A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.03.2022 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Dokladnie. Co kto lubi. Myślałem, ze tutaj ludzie wymieniają się doświadczeniami i służą radą oraz wiedzą. Ale zauważyłem, że jak chcesz zrobić coś niestandardowego to jesteś negowany. Nie zastanowiło Cie to że wszyscy negują twoje rozwiązanie a tylko jeden popiera?? Coś w tym musi być, nie uważasz? I większość tu doradza Ci w dobrej wierze a nie tylko po aby Cię napiętnować że chcesz zrobić coś niestandardowego. Chcesz zrobisz jak uważasz ale widzę że jak sobie coś upatrzyłeś to żadne argumenty tego nie przełamią podobnie jak z moim kolega który w nowym wybudowanym domu dwa lata temu założył grzejniki i piec na ekogorszek tylko dlatego że miał tak od lat i żadne argumenty nie przemawiały do niego aby się w to nie pakował a teraz po dwóch latach mieszkania biadoli ile to musi wydać na opał bo non stop musi palić aby miał ciepło kiedy przy podłogówce w porównaniu z grzejnika i jest o wiele większa oszczędność na opale czy to jest paliwo stale czy prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.03.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Co do grzania klimą - pewnie się da - ale trzeba się zastanowić jak ogrzewać łazienki, a jednoczesnie ich nie klimatyzować latem. A komfort termiczny składa się wiele czynników, dlatego jeden lubi tak, a drugi inaczej. Zimna przegroda zmniejsza nieco ten kofmort, choć grzejąc klimą non stop powinno być ok. Plus to niewątpliwie mała bezwładnośc, ale trzeba wszystko dobrze zaprojektować żeby mieć te samą temp w całym domu. Ja też poszedłem w zupełnie innym kierunku - grzeję i chłodzę ścianami, choć wielu twierdzi, że to straty, brak komfortu latem. Praktyka jakoś mówi inaczej, ale nie miałem nigdy do czyneinia to się wypowiem Zgodzę się z gawel, jak klima będzie działała pół roku i nie będzie wycieku, to powinna już działać. Jeszcze jak nie było wymogu fgazów kupiłem sobie split Daikina, zrobiłem próżnię urządzeniem do klim samochdowych, odpaliłem i śmiga już 10 lat. W ogóle w dzisiejszych czasach gwarancja to z reguły lipa jakich mało... Płatne przeglądy, a jak na koniec się coś popsuje, to i tak będzie wina użytkownika Kupiłem niedawno agregat - wymagane przeglądy co pół roku... Ja dziękuję ładować 8kg do bagażnika i gnać do serwisu - choć pod nosem. Płacić 250zł netto przez 3 lata co pół roku. Na koniec jak coś padnie i tak mi powiedzą, że albo było za mało oleju, albo źle ociążyłem fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.03.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Nie zastanowiło Cie to że wszyscy negują twoje rozwiązanie a tylko jeden popiera?? Coś w tym musi być, nie uważasz? Może chłop minimalizuje koszty ciepła pompa powietrze-woda kosztuje pewnie 5-7 x klima. Ale równie dobrze można powiedzieć po co izolować chałupę jak straty na ogrzewaniu będą niewielkie i klima uzupełni tylko niedobory. Ja chciałbym zapytać o coś innego jak kolega zamierza uniknąć grzyba za szafkami kuchennymi, za szafami - wszystkim co izoluje ścianę od jej bezpośredniego ogrzewania klimą? za starych lat był niejaki Tomcio Pompa (Brzęczykowski) też na każdym forum ogłaszał jakie to cuda, na otwarciu jego firmy był nawet premier skąś tam Norwegia czy inna Skandynawia. Firma się zawinęła a Tomcio od lat ma bana na większości forów właśnie za herezje i próbę udowodnienia że grzanie klimą ma sens. Podpierał się własnymi wykresami, twierdził że mieszka w 115m2 domu który to znajduje się w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 26.03.2022 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 Bo taka prawda wole kase wladowana w ogrzewanie, wydać na docieplenie i zaizolowanie domu, tak by sama klima wystarczyła. A jak będę miał ochotę to sobie położę maty,kable grzejne na podłogę. Ale jak wypowiadałem się wcześniej mnie grzana podłoga nie rajcuje jak tu wszystkich i tyle w temacie. Ty lubisz ciepło w nogi a ja nie, czy aż taki macie z tym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.03.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 To pompy ciepła nie montujesz?Nie lubisz ciepła w nogi, ok a co na to małżonka? z jej zdaniem się nie liczysz? a co z dzieciakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 27.03.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 To pompy ciepła nie montujesz? Nie lubisz ciepła w nogi, ok a co na to małżonka? z jej zdaniem się nie liczysz? a co z dzieciakami? Widzę jakis adminek mi skasowal odpowiedź bo zapiekło ze wyraziłem swoje niezadowolenie. To napisze Ci jeszcze raz, ale tym razem łagodniej zeby administracja się nie spłakała i kasowała mi posty. Nie powinno Cie interesować co na to moi bliscy. Nie jesteśmy fanami grzanych podłóg i to nasza wspolna decyzja. To że ty masz tą podłogówkę i tak się nią podniecasz to super, gratulacje, ale jak jej nie chce to nie wpychaj na siłę rozumiesz? Śpisz na niej, że potrzebujesz ją mieć ciepła? Zadałem pytanie na początku wątku i oczekuje konkretów a nie jakiegos lamentu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.03.2022 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Widzę jakis adminek mi skasowal odpowiedź bo zapiekło ze wyraziłem swoje niezadowolenie. To napisze Ci jeszcze raz, ale tym razem łagodniej zeby administracja się nie spłakała i kasowała mi posty. Nie powinno Cie interesować co na to moi bliscy. Nie jesteśmy fanami grzanych podłóg i to nasza wspolna decyzja. To że ty masz tą podłogówkę i tak się nią podniecasz to super, gratulacje, ale jak jej nie chce to nie wpychaj na siłę rozumiesz? Śpisz na niej, że potrzebujesz ją mieć ciepła? Zadałem pytanie na początku wątku i oczekuje konkretów a nie jakiegos lamentu. Gratuluję podejścia. Mądrego Forumowicza z nowoczesnym i otwartym podejściem do mieszkania i życia miło poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.03.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Henrykow - będzie ban za takie stwierdzenie jak "nawaliłeś głupot" - Pan będzie się dziwił, dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.03.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Co do grzania klimą - pewnie się da - ale trzeba się zastanowić jak ogrzewać łazienki, a jednoczesnie ich nie klimatyzować latem. A komfort termiczny składa się wiele czynników, dlatego jeden lubi tak, a drugi inaczej. Zimna przegroda zmniejsza nieco ten kofmort, choć grzejąc klimą non stop powinno być ok. Plus to niewątpliwie mała bezwładnośc, ale trzeba wszystko dobrze zaprojektować żeby mieć te samą temp w całym domu. Ja też poszedłem w zupełnie innym kierunku - grzeję i chłodzę ścianami, choć wielu twierdzi, że to straty, brak komfortu latem. Praktyka jakoś mówi inaczej, ale nie miałem nigdy do czyneinia to się wypowiem Zgodzę się z gawel, jak klima będzie działała pół roku i nie będzie wycieku, to powinna już działać. Jeszcze jak nie było wymogu fgazów kupiłem sobie split Daikina, zrobiłem próżnię urządzeniem do klim samochdowych, odpaliłem i śmiga już 10 lat. W ogóle w dzisiejszych czasach gwarancja to z reguły lipa jakich mało... Płatne przeglądy, a jak na koniec się coś popsuje, to i tak będzie wina użytkownika Kupiłem niedawno agregat - wymagane przeglądy co pół roku... Ja dziękuję ładować 8kg do bagażnika i gnać do serwisu - choć pod nosem. Płacić 250zł netto przez 3 lata co pół roku. Na koniec jak coś padnie i tak mi powiedzą, że albo było za mało oleju, albo źle ociążyłem fazy. Też tak uważam że gwarancja podobnie jak ubezpieczenie to lekkie wywalenie pieniędzy w błoto jak jest darmowa to ok ale nic ponadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 02.04.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Czy ekonomiczniej w okresach przejściowych będzie grzać pompą ciepła powietrze powietrze z funkcją klimatyzacji czy pompą ciepła powietrze woda. Posiadam polską pompę ciepła powietrze woda on off z wymiennikiem i buforem. Na każdym z tych elementów są straty. Sama pompa też pewnie sprawnością nie grzeszy. Pomyślałem, że pompa powietrze powietrze będzie uzupełnieniem systemu. Dodatkowo będzie miała funkcje klimy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.04.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Można chłodzić rekuperacją i nie montować klimy. Można też grzać pompą ciepła powietrze/woda i efekt będzie lepszy.Klima szybko i tanio grzeje, ale PC P/W działa bardzo wolno weź rozgrzej parę ton betonu w podłogówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Można chłodzić rekuperacją i nie montować klimy. Można też grzać pompą ciepła powietrze/woda i efekt będzie lepszy. Klima szybko i tanio grzeje, ale PC P/W działa bardzo wolno weź rozgrzej parę ton betonu w podłogówce. Mam rozumieć, że chłodzisz rekuperacją z dołączonym wymiennikiem kanałowym tak? Bo "wychładzanie" domu nocą w upalne dni i porównywanie efektów do klimatyzatora jest delikatnie mówiąc nadużyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.04.2022 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Można też grzać pompą ciepła powietrze/woda i efekt będzie lepszy. Klima szybko i tanio grzeje, ale PC P/W działa bardzo wolno weź rozgrzej parę ton betonu w podłogówce. No i w czym problem ? Wolno grzeje a raczej magazynuje ciepło i długo później to ciepło trzyma i oddaje. U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ... Przy grzaniu klimą nie ma takiej szansy , bo po przerwaniu grzania bardzo szybko temperatura zaczyna się zmieniać. Wiem bo mam też klimę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 No i w czym problem ? Wolno grzeje a raczej magazynuje ciepło i długo później to ciepło trzyma i oddaje. U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ... Przy grzaniu klimą nie ma takiej szansy , bo po przerwaniu grzania bardzo szybko temperatura zaczyna się zmieniać. Wiem bo mam też klimę ... Ale użytkownik laparia pyta i okresy przejściowe. Wczoraj był +2 a dzisiaj jest +12. Nie robi to dla Ciebie różnicy? Gdy Twoja podłogówka dalej emituje ciepło, mając klime po prostu ją wyłączam i włączam kiedy mi potrzeba. "U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ..." edit a czasami i za ciepło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Mam rozumieć, że chłodzisz rekuperacją z dołączonym wymiennikiem kanałowym tak? Bo "wychładzanie" domu nocą w upalne dni i porównywanie efektów do klimatyzatora jest delikatnie mówiąc nadużyciem. A w rekuperacji nie można włączyć baypasa? Musi powietrze iść przez wymiennik czy może nie ogrzewać wyciąganego powietrza z domu. Może nie masz rekuperacji jednak w lato często w nocy jest dużo poniżej 20*C a bardzo często w okolicach 15*C i tym powietrzem nie da się chłodzić chałupy? Odpalasz rekuperację na wietrzenie i w chałupie robi się w nocy chłodniej i to znacznie, rano włączasz na najniższy bieg byle powietrze ruszyć i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 A w rekuperacji nie można włączyć baypasa? Musi powietrze iść przez wymiennik czy może nie ogrzewać wyciąganego powietrza z domu. Może nie masz rekuperacji jednak w lato często w nocy jest dużo poniżej 20*C a bardzo często w okolicach 15*C i tym powietrzem nie da się chłodzić chałupy? Odpalasz rekuperację na wietrzenie i w chałupie robi się w nocy chłodniej i to znacznie, rano włączasz na najniższy bieg byle powietrze ruszyć i wsio. Pełna zgoda jak mieszkasz koło fermy norek, cmentarza, kurnika, wysypiska i autostrady, ale jak mieszkasz w fajnej okolicy to warto otworzyć okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.04.2022 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Chłodzenie rekuperacja może i coś da jak zasłoni się okna i nie będzie się gotowało, oglądało TV itd. Mam nawet GGWC i jedyne co to osusza fajnie. Co do bezwładności ogrzewania plaszczyznowego. W takim miesięcy jak marzec był to problem. Ale da się to też minimalizować. Automatyka zmienia nastawy w zależności od prognozy na następny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Pełna zgoda jak mieszkasz koło fermy norek, cmentarza, kurnika, wysypiska i autostrady, ale jak mieszkasz w fajnej okolicy to warto otworzyć okno Widziałem jak wygląda mój filtr na czerpni po pół roku sezonu kwiecień-wrzesień, te otwieranie okien mnie nie przekonuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts