Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja do grzania w okresach przejściowych i chłodzenia w lecie

Recommended Posts

Żaden prąd nie jest tani ani w I strefie, ani w II. Obecnie w PGE G12/G12w to 90/43 gr lub 93/46 gr. I taniej nie będzie. Przy zużyciu w G12w w proporcji 70/30 cena 1 kwh to lekko 60 gr , bez wchodzenia w szczegóły średnio PC PW pochłonie 5 MWh/rok (około) to jest 3000 zł . Czy to jest tanio? No taniej nie będzie.

Ja mam G12 W.

Obecnie cena z ostatniej faktury to 0,8zł droga taryfa i 0,4 zł tania taryfa. (5% VAT)

Przy zwykłej taryfie jest 0,7zł cały dzień.

U mnie sądze że około 80-90% jest grzane po 0,4zł

Niedługo sądze że zmienie taryfę z G12W na G12r i będę miał jeszcze tańszy o około 10 groszy prąd w taniej taryfie a dojdą mi jeszcze 2 godziny w taniej taryfie kosztem tanich weekendów i świąt.

Więc dla mnie 2x tańszy prąd jest ciągle tańszy , tym bardziej że wystarczy tylko kilka godzin grzania i akumulacja ciepła aby miec dośc stabilną temepraturę cały dzień.

W ten sam sposób przeciez grzeją Ci co mają kable grzewcze ..

U mnie na ogrzanie domu 117m2 do około 22,5 + ogrzanie bojlera 300L idzie około 2100-2700kWh (zuzycie za cały rok).

Uważasz że koszt około 800-900zł za cały rok grzania łącznie z ciepłą wodą to dużo ???

Ja patrzę pod względem sobie , paneli jeszcze nie mam bo przy moich kosztach o bardzo dużym zużyciu energii w drugiej taryfie na razie mi się nie opłacają.

A wykorzystanie akumulacji ciepła aby płacić jeszcze mniej za ogrzewanie to chyba plus a nie minus bo chyba najważniejsze aby było komfortowo i tanio ..

PS. Co Ty z tą wodną podłogówką ? Nie chcesz to nie robisz , możesz dać kable grzewcze i grzać prądem.

Ja uważasz że ogrzewanie podłogowe to najbardziej komfortowy i najzdrowszy sposób ogrzewania i wcale nie musi być on oparty na ogrzewaniu wodnym.

Edytowane przez kaszpir007
  • Like 2

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam G12 W.

Obecnie cena z ostatniej faktury to 0,8zł droga taryfa i 0,4 zł tania taryfa. (5% VAT)

Przy zwykłej taryfie jest 0,7zł cały dzień.

U mnie sądze że około 80-90% jest grzane po 0,4zł

Niedługo sądze że zmienie taryfę z G12W na G12r i będę miał jeszcze tańszy o około 10 groszy prąd w taniej taryfie a dojdą mi jeszcze 2 godziny w taniej taryfie kosztem tanich weekendów i świąt.

Więc dla mnie 2x tańszy prąd jest ciągle tańszy , tym bardziej że wystarczy tylko kilka godzin grzania i akumulacja ciepła aby miec dośc stabilną temepraturę cały dzień.

W ten sam sposób przeciez grzeją Ci co mają kable grzewcze ..

U mnie na ogrzanie domu 117m2 do około 22,5 + ogrzanie bojlera 300L idzie około 2100-2700kWh (zuzycie za cały rok).

Uważasz że koszt około 800-900zł za cały rok grzania łącznie z ciepłą wodą to dużo ???

Ja patrzę pod względem sobie , paneli jeszcze nie mam bo przy moich kosztach o bardzo dużym zużyciu energii w drugiej taryfie na razie mi się nie opłacają.

A wykorzystanie akumulacji ciepła aby płacić jeszcze mniej za ogrzewanie to chyba plus a nie minus bo chyba najważniejsze aby było komfortowo i tanio ..

PS. Co Ty z tą wodną podłogówką ? Nie chcesz to nie robisz , możesz dać kable grzewcze i grzać prądem.

Ja uważasz że ogrzewanie podłogowe to najbardziej komfortowy i najzdrowszy sposób ogrzewania i wcale nie musi być on oparty na ogrzewaniu wodnym.

Nie uważam ze 900 zł za samo ogrzewanie to dużo, gdyby nie było tendencji wzrostowych na horyzoncie. Nie zapominajmy również o zużyciu bytowym bo po dodaniu małego nawet zużycia na cele grzewcze robi się konkretna ilość w sam raz do PV. Nie byłoby podniecać się cenami z 5% watem bo to krótkotrwały epizod i wkrótce nastąpi brutalny realizm cenowy.

Przytoczone przez ciebie koszty mogłyby być uznane za małe gdyby nie było alternatywy ich wyzerowania w perspektywie 15 lat przy inwestycji która zwróci się w max 4 lata. W tym kontekście nie jest to tanio.

Stała temp. 50'C w bojlerze 120 litrów, 24h. Dla trzech osób.

To możliwe jak najbardziej jak jeszcze dojdzie trochę zmywania ręcznego i wanna. U mnie 100 l bojler miał roczne służycie około 3 MWh/rok. Ale zmywania unikałem ręcznego i bojler był w II strefie przy taryfie G12w . Było Ok ale teraz mam 300 l PC cwu i zużycie na poziomie 700 KWh/rok a komfort korzystania 3 razy lepszy polecam.

Ale niektórzy zużywają dużo więcej.

Ja na samo CWU potrzebuję prawie 4000kWh....

nie śledze całego wątku ale sory jak to możliwe że gość grzeje prądem cały dom, i razem z kąpielami zużywa prądu rocznie za tak śmieszną kwotę jak 800 pln ???

z jednej strony wszyscy trąbią o tym że grzanie prądem najdroższe. sam mam warsztat 20 m2 z kablami w podłodze włączam sporadycznie i rachunki od razu większe o okolo 200 pln na miesiąc. , to gdzie tu porównywać cały dom. cuda jakieś ?

nie śledze całego wątku ale sory jak to możliwe że gość grzeje prądem cały dom, i razem z kąpielami zużywa prądu rocznie za tak śmieszną kwotę jak 800 pln ???

z jednej strony wszyscy trąbią o tym że grzanie prądem najdroższe. sam mam warsztat 20 m2 z kablami w podłodze włączam sporadycznie i rachunki od razu większe o okolo 200 pln na miesiąc. , to gdzie tu porównywać cały dom. cuda jakieś ?

tak cuda, a wszyscy się mylą

nie wiem, może zakłąda ciepły sweter, domownikom zabrania otwierać drzwi bo zimno wieje, a na styropian wydał majątek i ma ultra pasywniaka i do tego rekreacyjnie rozpala koze w domu...nie wiem. pytam, jak 2 lata temu chciałem teściowej założyć grzejniki na prąd w mieszkanku żeby nie targała węgla do piwnicy to mnie tu wszyscy odrzucili od tego pomysłu bo drogo, a tu prosze można duży dom prawie za darmo ogrzać i wodę do kąpieli.

nie wiem, może zakłąda ciepły sweter, domownikom zabrania otwierać drzwi bo zimno wieje, a na styropian wydał majątek i ma ultra pasywniaka i do tego rekreacyjnie rozpala koze w domu...nie wiem. pytam, jak 2 lata temu chciałem teściowej założyć grzejniki na prąd w mieszkanku żeby nie targała węgla do piwnicy to mnie tu wszyscy odrzucili od tego pomysłu bo drogo, a tu prosze można duży dom prawie za darmo ogrzać i wodę do kąpieli.

Ja grzeję prądem od 18 lat ostatnio miałem zużycie w 2016 roku ok 10 Mwh /rok, po założeniu pc cwu zużycie spadło do ok 8 Mwh/rok. Potem 2 lata temu zainstalowałem klimatyzator i zużycie zatrzymało sie na ok 6,3Mwh/rok. Mniej się już wedug mnie nie da

Od 2020 roku miałem pv 4 KW wyprodukowały w 2020 3,7 Mwh a w 2021 - 3,5 MWh najważniejsze że produkcja pokryła 100 % I strefy rachunki roczne wynosiły wraz z opłatami stałymi ok 1600 zł. Obecnie mam rozbudowaną instalację do 6,17 Kw i zobaczymy ile będzie do zapłaty minimum 360 zł bo to opłaty stale co do reszty zobaczymy

To do mnie ???

Ja ne grzeje czystym prądem a grzeję pompą ciepła , tak samo jak CWU .

Dodatkowo ogrzewanie i ciepła woda jest grzana prawie zawsze TYLKO w II taryfie , przy cenie prady około 0,4 zł .

Do grzania wykorzystuje akumulacja (dom z silikatów , płyta fundamentowa , grube ocieplenie , WM).

Zuzycie było za zeszły rok , wtedy mieszkały 4 oosby.

Dodatkowo w podpisie mam podgląd zużycie mojej pompy ciepła w czasie rzeczywistym ze statystyka od kilku lat.

W zeszłym roku miałem większe zużycie , poszło około 2700kWh , wszystko prawie w II taryfie. Sądzę że koszt był około 1000zł łącznia za caly rok , łącznie z ciepłą wodą.

Edytowane przez kaszpir007

Co do pojęcia drogo czy tanio., to kwestia pewnego relatywizmu bo można zatankować suva do pełna w cenie rocznego kosztu twojego prądu, ale można również nic nie zapłacić za to ogrzewanie mając PV. Uśrednianie taniości chyba nigdy nie było tak nic nie warte jak obecnie.

Wydaje mi się, że niektórzy błędnie podają tutaj zużycie.

Bo koszta zależą od zbyt wielu czynników (COP, grupa taryfowa, itp itd).

IMHO te dane powinny wyglądać tak:

CO - 8000kWh,

CWU - 4000 kWh,

EE bytowa - 3000kWh.

W takim wypadku każdy mógłby sobie przeliczyć koszta w zależności od ww. czynników.

Bo podawanie np. kosztów CO jako 2000PLN może oznaczać albo 2666kWH (G11, grzane np. kablami), albo 15000kWH (PC przy COP=3 w G12 w taniej strefie).

Co do pojęcia drogo czy tanio., to kwestia pewnego relatywizmu bo można zatankować suva do pełna w cenie rocznego kosztu twojego prądu, ale można również nic nie zapłacić za to ogrzewanie mając PV. Uśrednianie taniości chyba nigdy nie było tak nic nie warte jak obecnie.

A gdzie panele PV rozdają za darmo ?

Jak dają za darmo to chętnie wezmę ...

Bo aby nie była taka "taniość" jak przy zakupie elektryków , zakup dużo dużo droższy od podobnego samochodu spalinowego a patrząc na żywotność akumulatotów to ten "tani w użytkowaniu" samochód jest cholernie drogi , jak policzy się wymianę wszystkich akumulaotrów , często na tyle jes to nie opłacalne że takie samochody idą na złom , bo nie opłaca się wymienić w kilku letnim samochodzie.

Pamiętam jak na ototmoto było pełno na sprzedaż po bardzo niskich cenach samochodów marki Renault model chyba Zoe , używanych ze zużytymi akumulatorami których właściciele się pozbywali , bo koszt zakupu nowych oczywiście tylko od Renault powodował że nie było sensu ekonomicznego.

I taka to "ekologia".

Na razie mi osobiście panele się na razie nie opłacają , także z innych powodów o ktrórych nie chce pisać , ale kiedyś zamontuje.

Mam wydzielone miejsce na działce gdzie jest świetne nasłonecznienie.

CO - 8000kWh,

CWU - 4000 kWh,

EE bytowa - 3000kWh.

W takim wypadku każdy mógłby sobie przeliczyć koszta w zależności od ww. czynników.

Bo podawanie np. kosztów CO jako 2000PLN może oznaczać albo 2666kWH (G11, grzane np. kablami), albo 15000kWH (PC przy COP=3 w G12 w taniej strefie).

Nie do końca bo uniwersalnym miernikiem wartości jest złoty nie kWh, na razie pensji w Kwh nie dostajemy. Wyrażenie w złotych w prosty sposób moze określić i umożliwić porównanie kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych przygotowania cwu, Np bojler+koszt prądu versus PC cwu +koszty prądu , może się okazać że podobnie kosztowo wyjdzie bojler+PV i będzie to korzystniejsze od PC która nie pracuje za darmo.

CO - 8000kWh,

CWU - 4000 kWh,

EE bytowa - 3000kWh.

Co to znaczy błędnie ?

Jak grzeje pompą ciepła to mam zużycie łączne CO + CWU bo grzeje wszystko jedno urządzenie , więc podziału nie mam.

Tak samo jak ktoś grzeje węglem czy gazem to ma jeden koszt , bo jedno urządzenie "produkuje" ciepło.

Jak tak bardzo cię interesuje , to poprzedni cały rok dom zużycie 5516Kwh (31% w drogiej taryfie , 69% w taniej taryfie) a na ogrzewanie i ciepłą wode poszło 2699kWh , prawie całość w II tryfie.

W tym roku na CO+CWU poszło do dziś 1059kwh

Po to montowałem pompę , po to starałem się aby dom był jak najcieplepszy i miał jak najmniej mostków termicznych aby płacić jak najmniej za ogrzewanie..

Bojler 300L , duża wężownica , duża moc i wysoka sprawność przy grzaniu więc i też niskie koszty

Widzisz gaweł tym sie różnimy ...

Dla każdego "komfort" to coś innego.

Dla mnie komfort zapewnia tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe. Nie ma znaczenia czy jest wodne czy elektryczne.

Wodne ma ten plus że można podłączyć pod prawie każde zródło ogrzewania (kocioł na prąd , na gaz , na węgiel albo pompa ciepła) i można mieć mozliwośc wyboru sposobu ogrzewania i kosztu ogrzewania. Wiadomo najtaniej będzie przy grzaniu pompą ciepła , a jak dodamy jeszcze akumulacje ciepła przy grzaniu pompą ciepła to już zupełnie koszt bardzo niski ..

Dla mnie grzanie domu klimatyzatorem typu Split to najgorszy z najgorszym i najmniej komofortowy sposób ogrzewania.

Jak ktos chce grzać nadmuchowo dom to nie split a klima kanałowa , a dobra kanałówka z montażem też wcale tania nie jest (np. Mitsubishi).

Ale to wtedy ciągle mamy ogrzewanie nadmuchowe , tylko plus takie że równomiernie dmuchające po całym domu ,ale ciągle zimne podłogi i kiepski rozkład temperatur.

Wtedy jeszcze montuje się w całym domu maty grzewcze albo kable grzewcze , ale to tanie nie jest i za kable z montażem na dom 100m2 zapłacimy około 15tys zł. Jak doliczymy klime kanalowe z montażem to takie system na gotowo wychodzi około 25-30 tys ...

Więc tanio nie jest :)

Ty masz chyba jakis tani chiński klimatyzator ktorym "grzejesz" dom a raczej nagrzewasz pomiesczenie w kórym się on znajduje.

Z komfortem i jednolitym ogrzaniem całego domu nie ma to nic wspólnego.

Jedyne plusy to niskie koszty montażu i niskie koszty ogrewania (choć nie do końca patrząc że faktycznie grzana do jednakowej temperatury jest tylko część domu).

Dla mnie to niski koszt montażu i niski komfort , czyli coś za coś ..

Widzisz gaweł tym sie różnimy ...

Dla każdego "komfort" to coś innego.

Dla mnie komfort zapewnia tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe. Nie ma znaczenia czy jest wodne czy elektryczne.

Wodne ma ten plus że można podłączyć pod prawie każde zródło ogrzewania (kocioł na prąd , na gaz , na węgiel albo pompa ciepła) i można mieć mozliwośc wyboru sposobu ogrzewania i kosztu ogrzewania. Wiadomo najtaniej będzie przy grzaniu pompą ciepła , a jak dodamy jeszcze akumulacje ciepła przy grzaniu pompą ciepła to już zupełnie koszt bardzo niski ..

Dla mnie grzanie domu klimatyzatorem typu Split to najgorszy z najgorszym i najmniej komofortowy sposób ogrzewania.

Jak ktos chce grzać nadmuchowo dom to nie split a klima kanałowa , a dobra kanałówka z montażem też wcale tania nie jest (np. Mitsubishi).

Ale to wtedy ciągle mamy ogrzewanie nadmuchowe , tylko plus takie że równomiernie dmuchające po całym domu ,ale ciągle zimne podłogi i kiepski rozkład temperatur.

Wtedy jeszcze montuje się w całym domu maty grzewcze albo kable grzewcze , ale to tanie nie jest i za kable z montażem na dom 100m2 zapłacimy około 15tys zł. Jak doliczymy klime kanalowe z montażem to takie system na gotowo wychodzi około 25-30 tys ...

Więc tanio nie jest :)

Ty masz chyba jakis tani chiński klimatyzator ktorym "grzejesz" dom a raczej nagrzewasz pomiesczenie w kórym się on znajduje.

Z komfortem i jednolitym ogrzaniem całego domu nie ma to nic wspólnego.

Jedyne plusy to niskie koszty montażu i niskie koszty ogrewania (choć nie do końca patrząc że faktycznie grzana do jednakowej temperatury jest tylko część domu).

Dla mnie to niski koszt montażu i niski komfort , czyli coś za coś ..

Dyskusja z tobą jest jak gra z gołębiem w szachy.... Nie wiesz jaki mam dom a się wypowiadasz.