swierol 06.04.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 A w rekuperacji nie można włączyć baypasa? Musi powietrze iść przez wymiennik czy może nie ogrzewać wyciąganego powietrza z domu. Może nie masz rekuperacji jednak w lato często w nocy jest dużo poniżej 20*C a bardzo często w okolicach 15*C i tym powietrzem nie da się chłodzić chałupy? Odpalasz rekuperację na wietrzenie i w chałupie robi się w nocy chłodniej i to znacznie, rano włączasz na najniższy bieg byle powietrze ruszyć i wsio. Przepraszam ale dla mnie nawet w teorii to dobrze nie brzmi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Przepraszam ale dla mnie nawet w teorii to dobrze nie brzmi.... Jak z psem idę na spacer to teoretycznie każdy z nas ma 3 nogi zgodnie ze statystykom. Przepraszam ale matematyka nie kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Widziałem jak wygląda mój filtr na czerpni po pół roku sezonu kwiecień-wrzesień, te otwieranie okien mnie nie przekonuje. dlatego ja otwieram okna kiedy na zewnątrz jest mniejszy wiatr i duża wilgotność a wm wciąga syf cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Jak z psem idę na spacer to teoretycznie każdy z nas ma 3 nogi zgodnie ze statystykom. Przepraszam ale matematyka nie kłamie Ja się zastanawiam ile to ma wspólnego z matematyka… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Może na początek matematyka: 2+4=6 A jest nas dwóch 6 / 2 =3.Komary przy otwartych oknach i balkonach mnie wkurzają, muchy jeszcze bardziej. Rekuperacja zapewnia mi brak robactwa 300m3/h daje radę siatek na oknach nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.04.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Może na początek matematyka: 2+4=6 A jest nas dwóch 6 / 2 =3. Komary przy otwartych oknach i balkonach mnie wkurzają, muchy jeszcze bardziej. Rekuperacja zapewnia mi brak robactwa 300m3/h daje radę siatek na oknach nie lubię Rekuperacja jest do wentylacji a tak naprawdę do ograniczenia strat przez wentylację. W lato rekuperator jest tak naprawdę problemem bo odzyskuje ciepło i tym samym jeszcze mocniej nagrzewa dom. Bypass ograniczania te nagrzewanie ale nie do końca , bo jednak część powietrza przechodzi przez wymiennik i powietrze transportowane też sie nagrzewa , tak samo jak wentylaotry które generują ciepło. Dopiero działająca nonstop klima i rekuepracja zapewnia świeże powietrze i odpowiedni chłód w domu. Co do komarów i itd , to nie znam problemu , bo pierwszym zakupem były moskitery aluminiowe. Po sezonie moskiteiry demontuje i tyle. Ja nie po to budowałem sie w takiej okolocy aby siedzieć przy szczelnie zamkniętych oknach. U mnie w lato okna pootwierane a rekuepracja działa i tak sobie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Chłopie ja nikomu nie bronie grzać kominka aby zagrzać CWU, bo ma takie hobby.Jak ci bajpasem przechodzi lewe powietrze nie mój problem O wspólnie działającej klimie i reku nie wypowiem się bo to wymaga zbyt dużej konsumpcji psychotropów. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.04.2022 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ale użytkownik laparia pyta i okresy przejściowe. Wczoraj był +2 a dzisiaj jest +12. Nie robi to dla Ciebie różnicy? Gdy Twoja podłogówka dalej emituje ciepło, mając klime po prostu ją wyłączam i włączam kiedy mi potrzeba. "U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ..." edit a czasami i za ciepło:) Nie robi różnicy bo te 22.00-6.00 to czas w którym może działać ogrzewanie ale nie musi , temperatura w domu steruje termostat i czym cieplej na zewnatrz tym krócej działa. Praca w taniej taryfie to też dużo tańszy koszt pradu a co za tym idzie koszt ogrzewania i ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Nie robi różnicy bo te 22.00-6.00 to czas w którym może działać ogrzewanie ale nie musi , temperatura w domu steruje termostat i czym cieplej na zewnatrz tym krócej działa. Praca w taniej taryfie to też dużo tańszy koszt pradu a co za tym idzie koszt ogrzewania i ciepłej wody. Żaden prąd nie jest tani ani w I strefie, ani w II. Obecnie w PGE G12/G12w to 90/43 gr lub 93/46 gr. I taniej nie będzie. Przy zużyciu w G12w w proporcji 70/30 cena 1 kwh to lekko 60 gr , bez wchodzenia w szczegóły średnio PC PW pochłonie 5 MWh/rok (około) to jest 3000 zł . Czy to jest tanio? No taniej nie będzie. Kwestie demonizowania taniości II strefy mamy za sobą. Podobnie jak robienie na siłę wodnych podłogówek w nowych domach, to się stanie niepotrzebnym i kosztownym gadżetem. Przynajmniej dotrze to do świadomości co niektórych. Ale sytuacja się zmienia i obecnie hitem jest zwiększanie auto konsumpcji, fajnym pomysłem byłaby podłogówka elektryczna. Lub może odkurzenie pieców akumulacyjnych które mogłyby się ładować w dzień i grzać w nocy jak również podczas obecności osób w domu. Jak ktoś przebywa w domu cały czas to jednak klima będzie chyba najlepszym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.04.2022 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Żaden prąd nie jest tani ani w I strefie, ani w II. Obecnie w PGE G12/G12w to 90/43 gr lub 93/46 gr. I taniej nie będzie. Przy zużyciu w G12w w proporcji 70/30 cena 1 kwh to lekko 60 gr , bez wchodzenia w szczegóły średnio PC PW pochłonie 5 MWh/rok (około) to jest 3000 zł . Czy to jest tanio? No taniej nie będzie. Ja mam G12 W. Obecnie cena z ostatniej faktury to 0,8zł droga taryfa i 0,4 zł tania taryfa. (5% VAT) Przy zwykłej taryfie jest 0,7zł cały dzień. U mnie sądze że około 80-90% jest grzane po 0,4zł Niedługo sądze że zmienie taryfę z G12W na G12r i będę miał jeszcze tańszy o około 10 groszy prąd w taniej taryfie a dojdą mi jeszcze 2 godziny w taniej taryfie kosztem tanich weekendów i świąt. Więc dla mnie 2x tańszy prąd jest ciągle tańszy , tym bardziej że wystarczy tylko kilka godzin grzania i akumulacja ciepła aby miec dośc stabilną temepraturę cały dzień. W ten sam sposób przeciez grzeją Ci co mają kable grzewcze .. U mnie na ogrzanie domu 117m2 do około 22,5 + ogrzanie bojlera 300L idzie około 2100-2700kWh (zuzycie za cały rok). Uważasz że koszt około 800-900zł za cały rok grzania łącznie z ciepłą wodą to dużo ??? Ja patrzę pod względem sobie , paneli jeszcze nie mam bo przy moich kosztach o bardzo dużym zużyciu energii w drugiej taryfie na razie mi się nie opłacają. A wykorzystanie akumulacji ciepła aby płacić jeszcze mniej za ogrzewanie to chyba plus a nie minus bo chyba najważniejsze aby było komfortowo i tanio .. PS. Co Ty z tą wodną podłogówką ? Nie chcesz to nie robisz , możesz dać kable grzewcze i grzać prądem. Ja uważasz że ogrzewanie podłogowe to najbardziej komfortowy i najzdrowszy sposób ogrzewania i wcale nie musi być on oparty na ogrzewaniu wodnym. Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez kaszpir007 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 07.04.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 U mnie na ogrzanie domu 117m2 do około 22,5 + ogrzanie bojlera 300L idzie około 2100-2700kWh (zuzycie za cały rok). Ale niektórzy zużywają dużo więcej. Ja na samo CWU potrzebuję prawie 4000kWh.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ja mam G12 W. Obecnie cena z ostatniej faktury to 0,8zł droga taryfa i 0,4 zł tania taryfa. (5% VAT) Przy zwykłej taryfie jest 0,7zł cały dzień. U mnie sądze że około 80-90% jest grzane po 0,4zł Niedługo sądze że zmienie taryfę z G12W na G12r i będę miał jeszcze tańszy o około 10 groszy prąd w taniej taryfie a dojdą mi jeszcze 2 godziny w taniej taryfie kosztem tanich weekendów i świąt. Więc dla mnie 2x tańszy prąd jest ciągle tańszy , tym bardziej że wystarczy tylko kilka godzin grzania i akumulacja ciepła aby miec dośc stabilną temepraturę cały dzień. W ten sam sposób przeciez grzeją Ci co mają kable grzewcze .. U mnie na ogrzanie domu 117m2 do około 22,5 + ogrzanie bojlera 300L idzie około 2100-2700kWh (zuzycie za cały rok). Uważasz że koszt około 800-900zł za cały rok grzania łącznie z ciepłą wodą to dużo ??? Ja patrzę pod względem sobie , paneli jeszcze nie mam bo przy moich kosztach o bardzo dużym zużyciu energii w drugiej taryfie na razie mi się nie opłacają. A wykorzystanie akumulacji ciepła aby płacić jeszcze mniej za ogrzewanie to chyba plus a nie minus bo chyba najważniejsze aby było komfortowo i tanio .. PS. Co Ty z tą wodną podłogówką ? Nie chcesz to nie robisz , możesz dać kable grzewcze i grzać prądem. Ja uważasz że ogrzewanie podłogowe to najbardziej komfortowy i najzdrowszy sposób ogrzewania i wcale nie musi być on oparty na ogrzewaniu wodnym. Nie uważam ze 900 zł za samo ogrzewanie to dużo, gdyby nie było tendencji wzrostowych na horyzoncie. Nie zapominajmy również o zużyciu bytowym bo po dodaniu małego nawet zużycia na cele grzewcze robi się konkretna ilość w sam raz do PV. Nie byłoby podniecać się cenami z 5% watem bo to krótkotrwały epizod i wkrótce nastąpi brutalny realizm cenowy. Przytoczone przez ciebie koszty mogłyby być uznane za małe gdyby nie było alternatywy ich wyzerowania w perspektywie 15 lat przy inwestycji która zwróci się w max 4 lata. W tym kontekście nie jest to tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ale niektórzy zużywają dużo więcej. Ja na samo CWU potrzebuję prawie 4000kWh.... a jak ilość tej cwu jest produkowana na bieżąco? Dla ilu osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 07.04.2022 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Stała temp. 50'C w bojlerze 120 litrów, 24h. Dla trzech osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Stała temp. 50'C w bojlerze 120 litrów, 24h. Dla trzech osób. To możliwe jak najbardziej jak jeszcze dojdzie trochę zmywania ręcznego i wanna. U mnie 100 l bojler miał roczne służycie około 3 MWh/rok. Ale zmywania unikałem ręcznego i bojler był w II strefie przy taryfie G12w . Było Ok ale teraz mam 300 l PC cwu i zużycie na poziomie 700 KWh/rok a komfort korzystania 3 razy lepszy polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.04.2022 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ale niektórzy zużywają dużo więcej. Ja na samo CWU potrzebuję prawie 4000kWh.... nie śledze całego wątku ale sory jak to możliwe że gość grzeje prądem cały dom, i razem z kąpielami zużywa prądu rocznie za tak śmieszną kwotę jak 800 pln ??? z jednej strony wszyscy trąbią o tym że grzanie prądem najdroższe. sam mam warsztat 20 m2 z kablami w podłodze włączam sporadycznie i rachunki od razu większe o okolo 200 pln na miesiąc. , to gdzie tu porównywać cały dom. cuda jakieś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 nie śledze całego wątku ale sory jak to możliwe że gość grzeje prądem cały dom, i razem z kąpielami zużywa prądu rocznie za tak śmieszną kwotę jak 800 pln ??? z jednej strony wszyscy trąbią o tym że grzanie prądem najdroższe. sam mam warsztat 20 m2 z kablami w podłodze włączam sporadycznie i rachunki od razu większe o okolo 200 pln na miesiąc. , to gdzie tu porównywać cały dom. cuda jakieś ? tak cuda, a wszyscy się mylą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.04.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 nie wiem, może zakłąda ciepły sweter, domownikom zabrania otwierać drzwi bo zimno wieje, a na styropian wydał majątek i ma ultra pasywniaka i do tego rekreacyjnie rozpala koze w domu...nie wiem. pytam, jak 2 lata temu chciałem teściowej założyć grzejniki na prąd w mieszkanku żeby nie targała węgla do piwnicy to mnie tu wszyscy odrzucili od tego pomysłu bo drogo, a tu prosze można duży dom prawie za darmo ogrzać i wodę do kąpieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 nie wiem, może zakłąda ciepły sweter, domownikom zabrania otwierać drzwi bo zimno wieje, a na styropian wydał majątek i ma ultra pasywniaka i do tego rekreacyjnie rozpala koze w domu...nie wiem. pytam, jak 2 lata temu chciałem teściowej założyć grzejniki na prąd w mieszkanku żeby nie targała węgla do piwnicy to mnie tu wszyscy odrzucili od tego pomysłu bo drogo, a tu prosze można duży dom prawie za darmo ogrzać i wodę do kąpieli. Ja grzeję prądem od 18 lat ostatnio miałem zużycie w 2016 roku ok 10 Mwh /rok, po założeniu pc cwu zużycie spadło do ok 8 Mwh/rok. Potem 2 lata temu zainstalowałem klimatyzator i zużycie zatrzymało sie na ok 6,3Mwh/rok. Mniej się już wedug mnie nie da Od 2020 roku miałem pv 4 KW wyprodukowały w 2020 3,7 Mwh a w 2021 - 3,5 MWh najważniejsze że produkcja pokryła 100 % I strefy rachunki roczne wynosiły wraz z opłatami stałymi ok 1600 zł. Obecnie mam rozbudowaną instalację do 6,17 Kw i zobaczymy ile będzie do zapłaty minimum 360 zł bo to opłaty stale co do reszty zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.04.2022 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 aha czyli masz panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts