Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja do grzania w okresach przejściowych i chłodzenia w lecie

Recommended Posts

Tak a co w tym dziwnego? Pierwszy raz sie z tym spotykasz? Żyjesz pod kamieniem?

Odważnie... podłogi zimne jak w lepiance, komfort żaden, inne urządzenie do przygotowywania cwu. Może jeszcze z grzałką 2kW;)

W okresie przejściowym też grzeje od 5 lat ale żeby cały sezon nie moja bajka żona by mnie z domu wygnała.

Ile masz jednostek wewnętrznych?

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszkam w mieszkaniu i też nie mam ciepłych podłóg i mi tak spoko. Bojler do podgrzewania wody aristona. No widzisz ty masz żone taka a ja inna. Każdy ma jak chce i tyle w temacie. Jeden grzeje klima, drugi kopciuchem a trzeci zaś PC gruntówką i mu odpowiada. Nie mam aktualnie jednostek, jestem na etapie budowy ;)

@ henrykow Klima głównym źródłem ogrzewania domu??

Tak a co w tym dziwnego? Pierwszy raz sie z tym spotykasz? Żyjesz pod kamieniem?

Mieszkam w mieszkaniu i też nie mam ciepłych podłóg i mi tak spoko. Bojler do podgrzewania wody aristona. No widzisz ty masz żone taka a ja inna. Każdy ma jak chce i tyle w temacie. Jeden grzeje klima, drugi kopciuchem a trzeci zaś PC gruntówką i mu odpowiada. Nie mam aktualnie jednostek, jestem na etapie budowy ;)

Klima go grzania w mieszkaniu - miszcz ;) Czyli sąsiedzi grzeją przez ściany podłogi i sufity a klima wyłączona

btw. Licząc dom = mieszkanie to mam 4 domy., natomiast jeśli odpowiedział bym Ci po angielsku to mam 4 apartment`y z czego jeden 35m2.

Natomiast wyjeżdżając na urlop niezależnie czy po Polsce czy Europie zawsze mam ze sobą dom pasywny.

Edytowane przez marcinbbb

tak od co najmniej 20 lat.

Bajki opowiadasz i poczytaj sobie prawo budowlane po to tylko aby nie wprowadzać ludzi w błąd.

Odbiór domu do użytkowania krok po kroku

...

Zakończenie budowy obiektu budowlanego, nawet kiedy wykonane jest „pod klucz” nie oznacza, że można zacząć od razu jego użytkowanie (czyli po prostu wprowadzić się). Byłoby to niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa budowlanego w kraju.

Zakończenie inwestycji budowlanej związane jest bezpośrednio z odbiorem budynku, który jest złożonym procesem.

...

Teoretycznie po złożeniu dokumentacji w Inspektoracie Nadzoru Budowlanego, ten powinien skierować przedstawiciela nadzoru budowlanego na teren zakończonej budowy w celu sprawdzenia stanu faktycznego nieruchomości. W praktyce etap ten jest często pomijany i uzyskanie pozwolenia na użytkowanie opiera się wyłącznie na przedstawionej w Inspektoracie dokumentacji.

...

https://kb.pl/porady/odbior-budynku-do-uzytkowania-krok-po-kroku/

Edytowane przez henrykow

Klima go grzania w mieszkaniu - miszcz ;) Czyli sąsiedzi grzeją przez ściany podłogi i sufity a klima wyłączona

btw. Licząc dom = mieszkanie to mam 4 domy., natomiast jeśli odpowiedział bym Ci po angielsku to mam 4 apartment`y z czego jeden 35m2.

Natomiast wyjeżdżając na urlop niezależnie czy po Polsce czy Europie zawsze mam ze sobą dom pasywny.

Mylisz się w ocenie mojej wypowiedzi bo po pierwsze nie twierdze że klima jest głównym źródłem ogrzewania domu a po drugie mówimy tu o domu a nie o mieszkaniu.

@dam7

Szacunek dla Ciebie za odwagę w walce ze StereoTypami , dla których jeszcze do niedawna

podłogówka ogrzewana ekogroszkiem była szczytem komfortu i ekologii. Z tym kamieniem to świetne porównanie, muszę zapamiętać.

Z całego towarzystwa wzajemnej adoracji na forum chyba tylko kol. Gaweł jednoznacznie popiera grzanie PPC. Ja jestem banitą bo nie dość, że jedynym źródłem ogrzewania jest u mnie kanałówka, to jeszcze połączona z wentylacją i rekuperacją a przecież jak społeczność uważa, tak się nie da.

Szanowni koledzy podpowiedzcie mi jakie źródło ogrzewania wybrać do mojego domu 150m2, kocioł na ekogroszek wymieniony w 2016r zaznaczam z góry że pellet mam za darmo może dokładne koszty: 5km samochodem w obie strony liczmy 35 groszy, wózek widłowy na gaz może ze 2 minuty pracy nie wiem zaokrąglę do 1 zł. Wybaczcie źle jak zatankuję diesla do baku na zakładzie to wyjdzie że dopłacają mi do odebrania pelletu, podobnie jak wezmę butlę gazu. Dobra 1t pelletu kosztuje mnie -500zł.

Myślałem o kotle śmieciuchu ale nie sposób chodzić do niego 4 rzay dziennie aby dokładać, gazu w mojej okolicy nie ma i nie będzie hmmm może pompa ciepła.... wszak od 2015r mam fotowoltaikę. Aaa kurna zapomniałem że mam 2.... o kurna i 4 lodówki które też są pompami ciepła. Tak rekuperację też mam abyście mieli trochę śmiechu,

Edytowane przez marcinbbb

Jak odklejony jesteś czy co? Jestem na etapie budowy domu o pow. Nie przekraczającej 75m2 dlatego skierowałem się ku ogrzewaniu PC PP. Aktualnie jeszcze jestem na mieszkaniu...

Po 2 nie obchodzi mnie co ty masz, jeżeli nie chcesz pomoc w danym temacie to się poprostu nie wypowiadaj

@dam7

Szacunek dla Ciebie za odwagę w walce ze StereoTypami , dla których jeszcze do niedawna

podłogówka ogrzewana ekogroszkiem była szczytem komfortu i ekologii. Z tym kamieniem to świetne porównanie, muszę zapamiętać.

Z całego towarzystwa wzajemnej adoracji na forum chyba tylko kol. Gaweł jednoznacznie popiera grzanie PPC. Ja jestem banitą bo nie dość, że jedynym źródłem ogrzewania jest u mnie kanałówka, to jeszcze połączona z wentylacją i rekuperacją a przecież jak społeczność uważa, tak się nie da.

A więc piona. Ja nie będę robił tak jak KAŻDY ma, albo jak KAŻDY chce żebym miał. Wiem, że rozwiązanie o którym mysle sprawdzi ponieważ jest jakaś tam częsc osób które takie coś zastosowała i się sprawdza. Warto tez zaznaczyć zw buduje się w 1 strefie klimatycznej. Chcę skupić się na dobrym ocieplenie i zaizolowaniu domu, dlatego też dobór PC PP do tego domku wydaje się wręcz idealnym rozwiązaniem. No ale co tam jak nie stać mnie na gruntówkę albo nie chce bawić się w kotły to jestem gorszy itp. itd. to takie typowo polskie.

Szanowni koledzy podpowiedzcie mi jakie źródło ogrzewania wybrać do mojego domu 150m2, kocioł na ekogroszek wymieniony w 2016r zaznaczam z góry że pellet mam za darmo może dokładne koszty: 5km samochodem w obie strony liczmy 35 groszy, wózek widłowy na gaz może ze 2 minuty pracy nie wiem zaokrąglę do 1 zł. Wybaczcie źle jak zatankuję diesla do baku na zakładzie to wyjdzie że dopłacają mi do odebrania pelletu, podobnie jak wezmę butlę gazu. Dobra 1t pelletu kosztuje mnie -500zł.

Myślałem o kotle śmieciuchu ale nie sposób chodzić do niego 4 rzay dziennie aby dokładać, gazu w mojej okolicy nie ma i nie będzie hmmm może pompa ciepła.... wszak od 2015r mam fotowoltaikę. Aaa kurna zapomniałem że mam 2.... o kurna i 4 lodówki które też są pompami ciepła. Tak rekuperację też mam abyście mieli trochę śmiechu,

Wyjdź z szafy, tyle mogę Ci doradzić;)

Wyjdź z szafy, tyle mogę Ci doradzić;)

Ja już wyszedłem, ukończyłem budowę. To ty twierdzisz że ogrzewasz dom klimą a okazuje się że domu jeszcze nie masz, a klimatyzację dopiero rozważasz. A może się okazać że jeszcze nawet fundamentów nie ma ;) A projekt od lat leży w szufladzie. często tak ludzie mają którym wydaje się że ogrzewają dom klimą, i przyganiają innym że takie rozwiązania są standardowe i aby wyszedł spod kamienia, teraz ja mam wyjść z szafy za to ty coraz głębiej do niej wchodzisz:stirthepot:

• Like 1

Ja już wyszedłem, ukończyłem budowę. To ty twierdzisz że ogrzewasz dom klimą a okazuje się że domu jeszcze nie masz, a klimatyzację dopiero rozważasz. A może się okazać że jeszcze nawet fundamentów nie ma ;) A projekt od lat leży w szufladzie. często tak ludzie mają którym wydaje się że ogrzewają dom klimą, i przyganiają innym że takie rozwiązania są standardowe i aby wyszedł spod kamienia, teraz ja mam wyjść z szafy za to ty coraz głębiej do niej wchodzisz:stirthepot:

Moze zacznij czytać że zrozumieniem. Od początku jest mowa o tym, że jestem na etapie budowania domu i szukam klimy takiej która będzie bardzo dobra do grzania i chłodzenia bo to będzie jedyne źródło w moim domku. Ale nie wiem co tam sobie ubzdurałeś. Gratuluję Ci z całego serca że się wybudowałeś i masz ciepło. Że bawisz się ekogrochem czy nwm węglem co tam wolisz.

@dam7

Szacunek dla Ciebie za odwagę w walce ze StereoTypami , dla których jeszcze do niedawna.

Nie nam nikogo kto przeszedł z ogrzewania grzejnikowe na ogrzewanie podłogowe i był nie zadowolony.

Nie znam też nikogo kto miałby ogrzewanie podłogowe a zmienił na grzejniki albo na nadmuchowe.

Człowiek przyzwyczaja się do komfortu i ciepłych podłóg i jak raz zazna tego to nie będzie chciał już zimnych podłóg.

U mnie podłogi podczas grzania mają około 26-27 stopni.

Jak grzałem klimą to miała 20-21 stopnie i zimno promieniowało od posadzki ...

Brrrr ...

Da się grzać klimą ale dom 75m2 z zimną podłogą, nawet w środku lata podłoga w kuchni i łazience nie zachęca do odwiedzin tych miejsc. Z drugiej strony jaką tam ciepłą pompę wsadzić 5kW cokolwiek albo na upartego przerobić z klimy 3,5kW. Znam takich co lubią kominki DGP jednak to malowanie sufitów co 2 lata i targanie opału i magazynowanie go aby był suchy.

U mnie przy ogrzewaniu klimą w mroźne dni szło 14kWh/doba a klima ustawiona na 22*C niech bierze średnio taką ilość 420kWh * 0,7zł/kWh = niespełna 300zł za samo ogrzewanie. Można się bawić w 2 taryfy jak ktoś lubi tylko to niewiele zmieni 600 co miesiąc za prąd trzeba zanieść.

Nie nam nikogo kto przeszedł z ogrzewania grzejnikowe na ogrzewanie podłogowe i był nie zadowolony.

Nie znam też nikogo kto miałby ogrzewanie podłogowe a zmienił na grzejniki albo na nadmuchowe.

Człowiek przyzwyczaja się do komfortu i ciepłych podłóg i jak raz zazna tego to nie będzie chciał już zimnych podłóg.

U mnie podłogi podczas grzania mają około 26-27 stopni.

Jak grzałem klimą to miała 20-21 stopnie i zimno promieniowało od posadzki ...

Brrrr ...

Całe zycie mieszkam bez ogrzewania podłogowego i super mi z tym. Zaznałem tego waszego luksusu ciepłych podłóg gdy byłem u rodziny 2 tyg. I wcale na mnie to wrażenia nie zrobiło. Kwestia gustu, nie mam potrzeby grzania podłóg ;)