Redakcja 27.03.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Henrykow - będzie ban za takie stwierdzenie jak "nawaliłeś głupot" - Pan będzie się dziwił, dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.03.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Co do grzania klimą - pewnie się da - ale trzeba się zastanowić jak ogrzewać łazienki, a jednoczesnie ich nie klimatyzować latem. A komfort termiczny składa się wiele czynników, dlatego jeden lubi tak, a drugi inaczej. Zimna przegroda zmniejsza nieco ten kofmort, choć grzejąc klimą non stop powinno być ok. Plus to niewątpliwie mała bezwładnośc, ale trzeba wszystko dobrze zaprojektować żeby mieć te samą temp w całym domu. Ja też poszedłem w zupełnie innym kierunku - grzeję i chłodzę ścianami, choć wielu twierdzi, że to straty, brak komfortu latem. Praktyka jakoś mówi inaczej, ale nie miałem nigdy do czyneinia to się wypowiem Zgodzę się z gawel, jak klima będzie działała pół roku i nie będzie wycieku, to powinna już działać. Jeszcze jak nie było wymogu fgazów kupiłem sobie split Daikina, zrobiłem próżnię urządzeniem do klim samochdowych, odpaliłem i śmiga już 10 lat. W ogóle w dzisiejszych czasach gwarancja to z reguły lipa jakich mało... Płatne przeglądy, a jak na koniec się coś popsuje, to i tak będzie wina użytkownika Kupiłem niedawno agregat - wymagane przeglądy co pół roku... Ja dziękuję ładować 8kg do bagażnika i gnać do serwisu - choć pod nosem. Płacić 250zł netto przez 3 lata co pół roku. Na koniec jak coś padnie i tak mi powiedzą, że albo było za mało oleju, albo źle ociążyłem fazy. Też tak uważam że gwarancja podobnie jak ubezpieczenie to lekkie wywalenie pieniędzy w błoto jak jest darmowa to ok ale nic ponadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 02.04.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Czy ekonomiczniej w okresach przejściowych będzie grzać pompą ciepła powietrze powietrze z funkcją klimatyzacji czy pompą ciepła powietrze woda. Posiadam polską pompę ciepła powietrze woda on off z wymiennikiem i buforem. Na każdym z tych elementów są straty. Sama pompa też pewnie sprawnością nie grzeszy. Pomyślałem, że pompa powietrze powietrze będzie uzupełnieniem systemu. Dodatkowo będzie miała funkcje klimy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.04.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Można chłodzić rekuperacją i nie montować klimy. Można też grzać pompą ciepła powietrze/woda i efekt będzie lepszy.Klima szybko i tanio grzeje, ale PC P/W działa bardzo wolno weź rozgrzej parę ton betonu w podłogówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Można chłodzić rekuperacją i nie montować klimy. Można też grzać pompą ciepła powietrze/woda i efekt będzie lepszy. Klima szybko i tanio grzeje, ale PC P/W działa bardzo wolno weź rozgrzej parę ton betonu w podłogówce. Mam rozumieć, że chłodzisz rekuperacją z dołączonym wymiennikiem kanałowym tak? Bo "wychładzanie" domu nocą w upalne dni i porównywanie efektów do klimatyzatora jest delikatnie mówiąc nadużyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.04.2022 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Można też grzać pompą ciepła powietrze/woda i efekt będzie lepszy. Klima szybko i tanio grzeje, ale PC P/W działa bardzo wolno weź rozgrzej parę ton betonu w podłogówce. No i w czym problem ? Wolno grzeje a raczej magazynuje ciepło i długo później to ciepło trzyma i oddaje. U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ... Przy grzaniu klimą nie ma takiej szansy , bo po przerwaniu grzania bardzo szybko temperatura zaczyna się zmieniać. Wiem bo mam też klimę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 No i w czym problem ? Wolno grzeje a raczej magazynuje ciepło i długo później to ciepło trzyma i oddaje. U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ... Przy grzaniu klimą nie ma takiej szansy , bo po przerwaniu grzania bardzo szybko temperatura zaczyna się zmieniać. Wiem bo mam też klimę ... Ale użytkownik laparia pyta i okresy przejściowe. Wczoraj był +2 a dzisiaj jest +12. Nie robi to dla Ciebie różnicy? Gdy Twoja podłogówka dalej emituje ciepło, mając klime po prostu ją wyłączam i włączam kiedy mi potrzeba. "U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ..." edit a czasami i za ciepło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Mam rozumieć, że chłodzisz rekuperacją z dołączonym wymiennikiem kanałowym tak? Bo "wychładzanie" domu nocą w upalne dni i porównywanie efektów do klimatyzatora jest delikatnie mówiąc nadużyciem. A w rekuperacji nie można włączyć baypasa? Musi powietrze iść przez wymiennik czy może nie ogrzewać wyciąganego powietrza z domu. Może nie masz rekuperacji jednak w lato często w nocy jest dużo poniżej 20*C a bardzo często w okolicach 15*C i tym powietrzem nie da się chłodzić chałupy? Odpalasz rekuperację na wietrzenie i w chałupie robi się w nocy chłodniej i to znacznie, rano włączasz na najniższy bieg byle powietrze ruszyć i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 A w rekuperacji nie można włączyć baypasa? Musi powietrze iść przez wymiennik czy może nie ogrzewać wyciąganego powietrza z domu. Może nie masz rekuperacji jednak w lato często w nocy jest dużo poniżej 20*C a bardzo często w okolicach 15*C i tym powietrzem nie da się chłodzić chałupy? Odpalasz rekuperację na wietrzenie i w chałupie robi się w nocy chłodniej i to znacznie, rano włączasz na najniższy bieg byle powietrze ruszyć i wsio. Pełna zgoda jak mieszkasz koło fermy norek, cmentarza, kurnika, wysypiska i autostrady, ale jak mieszkasz w fajnej okolicy to warto otworzyć okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.04.2022 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Chłodzenie rekuperacja może i coś da jak zasłoni się okna i nie będzie się gotowało, oglądało TV itd. Mam nawet GGWC i jedyne co to osusza fajnie. Co do bezwładności ogrzewania plaszczyznowego. W takim miesięcy jak marzec był to problem. Ale da się to też minimalizować. Automatyka zmienia nastawy w zależności od prognozy na następny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Pełna zgoda jak mieszkasz koło fermy norek, cmentarza, kurnika, wysypiska i autostrady, ale jak mieszkasz w fajnej okolicy to warto otworzyć okno Widziałem jak wygląda mój filtr na czerpni po pół roku sezonu kwiecień-wrzesień, te otwieranie okien mnie nie przekonuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 A w rekuperacji nie można włączyć baypasa? Musi powietrze iść przez wymiennik czy może nie ogrzewać wyciąganego powietrza z domu. Może nie masz rekuperacji jednak w lato często w nocy jest dużo poniżej 20*C a bardzo często w okolicach 15*C i tym powietrzem nie da się chłodzić chałupy? Odpalasz rekuperację na wietrzenie i w chałupie robi się w nocy chłodniej i to znacznie, rano włączasz na najniższy bieg byle powietrze ruszyć i wsio. Przepraszam ale dla mnie nawet w teorii to dobrze nie brzmi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Przepraszam ale dla mnie nawet w teorii to dobrze nie brzmi.... Jak z psem idę na spacer to teoretycznie każdy z nas ma 3 nogi zgodnie ze statystykom. Przepraszam ale matematyka nie kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Widziałem jak wygląda mój filtr na czerpni po pół roku sezonu kwiecień-wrzesień, te otwieranie okien mnie nie przekonuje. dlatego ja otwieram okna kiedy na zewnątrz jest mniejszy wiatr i duża wilgotność a wm wciąga syf cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Jak z psem idę na spacer to teoretycznie każdy z nas ma 3 nogi zgodnie ze statystykom. Przepraszam ale matematyka nie kłamie Ja się zastanawiam ile to ma wspólnego z matematyka… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Może na początek matematyka: 2+4=6 A jest nas dwóch 6 / 2 =3.Komary przy otwartych oknach i balkonach mnie wkurzają, muchy jeszcze bardziej. Rekuperacja zapewnia mi brak robactwa 300m3/h daje radę siatek na oknach nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.04.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Może na początek matematyka: 2+4=6 A jest nas dwóch 6 / 2 =3. Komary przy otwartych oknach i balkonach mnie wkurzają, muchy jeszcze bardziej. Rekuperacja zapewnia mi brak robactwa 300m3/h daje radę siatek na oknach nie lubię Rekuperacja jest do wentylacji a tak naprawdę do ograniczenia strat przez wentylację. W lato rekuperator jest tak naprawdę problemem bo odzyskuje ciepło i tym samym jeszcze mocniej nagrzewa dom. Bypass ograniczania te nagrzewanie ale nie do końca , bo jednak część powietrza przechodzi przez wymiennik i powietrze transportowane też sie nagrzewa , tak samo jak wentylaotry które generują ciepło. Dopiero działająca nonstop klima i rekuepracja zapewnia świeże powietrze i odpowiedni chłód w domu. Co do komarów i itd , to nie znam problemu , bo pierwszym zakupem były moskitery aluminiowe. Po sezonie moskiteiry demontuje i tyle. Ja nie po to budowałem sie w takiej okolocy aby siedzieć przy szczelnie zamkniętych oknach. U mnie w lato okna pootwierane a rekuepracja działa i tak sobie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.04.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Chłopie ja nikomu nie bronie grzać kominka aby zagrzać CWU, bo ma takie hobby.Jak ci bajpasem przechodzi lewe powietrze nie mój problem O wspólnie działającej klimie i reku nie wypowiem się bo to wymaga zbyt dużej konsumpcji psychotropów. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.04.2022 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ale użytkownik laparia pyta i okresy przejściowe. Wczoraj był +2 a dzisiaj jest +12. Nie robi to dla Ciebie różnicy? Gdy Twoja podłogówka dalej emituje ciepło, mając klime po prostu ją wyłączam i włączam kiedy mi potrzeba. "U siebie grzeje o 22.00-6.00 i ciepło mam w domu cały czas ..." edit a czasami i za ciepło:) Nie robi różnicy bo te 22.00-6.00 to czas w którym może działać ogrzewanie ale nie musi , temperatura w domu steruje termostat i czym cieplej na zewnatrz tym krócej działa. Praca w taniej taryfie to też dużo tańszy koszt pradu a co za tym idzie koszt ogrzewania i ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2022 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Nie robi różnicy bo te 22.00-6.00 to czas w którym może działać ogrzewanie ale nie musi , temperatura w domu steruje termostat i czym cieplej na zewnatrz tym krócej działa. Praca w taniej taryfie to też dużo tańszy koszt pradu a co za tym idzie koszt ogrzewania i ciepłej wody. Żaden prąd nie jest tani ani w I strefie, ani w II. Obecnie w PGE G12/G12w to 90/43 gr lub 93/46 gr. I taniej nie będzie. Przy zużyciu w G12w w proporcji 70/30 cena 1 kwh to lekko 60 gr , bez wchodzenia w szczegóły średnio PC PW pochłonie 5 MWh/rok (około) to jest 3000 zł . Czy to jest tanio? No taniej nie będzie. Kwestie demonizowania taniości II strefy mamy za sobą. Podobnie jak robienie na siłę wodnych podłogówek w nowych domach, to się stanie niepotrzebnym i kosztownym gadżetem. Przynajmniej dotrze to do świadomości co niektórych. Ale sytuacja się zmienia i obecnie hitem jest zwiększanie auto konsumpcji, fajnym pomysłem byłaby podłogówka elektryczna. Lub może odkurzenie pieców akumulacyjnych które mogłyby się ładować w dzień i grzać w nocy jak również podczas obecności osób w domu. Jak ktoś przebywa w domu cały czas to jednak klima będzie chyba najlepszym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts