doktor.zwir 08.04.2022 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Jak tak bardzo cię interesuje , to poprzedni cały rok dom zużycie 5516Kwh (31% w drogiej taryfie , 69% w taniej taryfie) a na ogrzewanie i ciepłą wode poszło 2699kWh ,...y No to moje gratulacje. Choć nie mam pojęcia jak to możliwe, by zużyć przez cały rok zaledwie 2,7MWh na CO+CWU No chyba, że piszesz tutaj o energii zużytej przez PC przy np. CP=3, ale wtedy to oznacza, że na CO+CWU zużyłeś 8100kWh a nie 2700... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.04.2022 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 No to moje gratulacje. Choć nie mam pojęcia jak to możliwe, by zużyć przez cały rok zaledwie 2,7MWh na CO+CWU No chyba, że piszesz tutaj o energii zużytej przez PC przy np. CP=3, ale wtedy to oznacza, że na CO+CWU zużyłeś 8100kWh a nie 2700... Przecież kilka razy pisałem że ogrzewam pompą ciepła , więc chyba oczywiste że z COP większym niz 1 ... Mój dom nie jest jakiś hiper mega oszczędny , bo część domu ma sufity katedralne 5m a do tego ma przeszklania łącznie około 40m2 .. To chyba oczywiste że jakbym grzał dom czystym prądem (np kable grzewcze , bufor grzany grzałką) a wodę CWU też grzałką to koszty ogrzewania były by wyższe 3-4krotnie , ale przeciez po to montuje się pompę ciepla aby obnizyć koszty ogrzewania i ciepłej wody .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 No to pisz konkretnie - mój dom na CO=CWU zużył 8100kWh energii, zaś koszta poniosłem za 2700kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.04.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) No to pisz konkretnie - mój dom na CO=CWU zużył 8100kWh energii, zaś koszta poniosłem za 2700kWh. Ale czemu mam pisać bzdury ? Abyś się lepiej poczuł ??? Pompa zużyła 2699kWh przez cały 2021r. - głównie w II taryfie i ta ilość energii ogrzała mój dom do temperatury powyżej 22 stopni i ciepłą wodę dla 4 osób. I tyle. A ile ona "wygenerowała" mnie nie interesuje , interesuje mnie ile ona zużyła energii i ile za nią zapłaciłem. Dla mnie nie ma znaczenia czy był to COP2 czy COP5 , ważne ile zapłaciłem i tyle .. Po to się montuje pompe ciepła aby płacić sporo mniej za ogrzewanie i ciepłą wodę i płaci się sporo mniej niż gdyby grzało się czystym prądem z COP=1. Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Ale czemu mam pisać bzdury ? . No właśnie nie wiem, dlaczego piszesz bzdury. Pompa zużyła 2699kWh przez cały 2021r. - głównie w II taryfie i ta ilość energii ogrzała mój dom do temperatury powyżej 22 stopni i ciepłą wodę dla 4 osób. I tyle. . Nie. Twój dom nie ogrzała pompa zużywająca 2699kWH, tylko pompa plus energia pobrana z otoczenia. Nie widzisz różnicy? Jesteś "humanistą" czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.04.2022 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 No właśnie nie wiem, dlaczego piszesz bzdury. Nie. Twój dom nie ogrzała pompa zużywająca 2699kWH, tylko pompa plus energia pobrana z otoczenia. Nie widzisz różnicy? Jesteś "humanistą" czy co? Przy doborze PC czy innego źródła ciepła trzeba policzyć zapotrzebowanie na ciepło tak jak piszesz bez żadnych copów, ale jeżeli mówimy o użyciu to energii i kosztach to posługujemy się tym co faktycznie zużyło urządzenie a nie ile wyprodukowało ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.04.2022 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 A skąd Kaszpir ma wziąć informacje ile pompa ciepła wtloczyla ciepła do domu? Prawda jest taka, że każdy może sobie grzać i chłodzić tak jak chce czy lubi. Jeden lubi brunetki, inny blondynki, ale po co od razu komuś narzucać co ma lubić? Grunt żeby każdy był zadowolony ze swoich wyborów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Ale podając faktycznie zużytą ilość energii, możemy porównać wszelkie dostępne kombinacje systemów ogrzewania.Dopiero wtedy daje to jakiś realny obraz sytuacji.Dawno temu niektórzy pracownicy ZE mieli EE za darmo, więc teoretycznie mogli mówić, że koszt ich CO/CWU jest równy zeru - ale to przecież było całkowicie niemiarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.04.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Ale podając faktycznie zużytą ilość energii, możemy porównać wszelkie dostępne kombinacje systemów ogrzewania. Dopiero wtedy daje to jakiś realny obraz sytuacji. Dawno temu niektórzy pracownicy ZE mieli EE za darmo, więc teoretycznie mogli mówić, że koszt ich CO/CWU jest równy zeru - ale to przecież było całkowicie niemiarodajne. i co da ci porównanie w wyniku którego ilość dostarczonej energii z rożnych źródeł wyjdzie taka sama? Bo wyjdzie bo dom ma takie a nie inne zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Każdy będzie mógł policzyć hipotetyczny koszt, w zależności od zastosowanego systemu/technologii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.04.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Przecież ilość energii jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 09.04.2022 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 No i o to chodzi.Jak podasz, że dom zużył 10000kWh energii, to każdy sobie może policzyć:- 7500PLN przy kablach i G11- 2500PLN przy PC z COP=3 i G11- 3000PLN przy gazie,- 2500PLN przy węglu,itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.04.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) No i o to chodzi. Jak podasz, że dom zużył 10000kWh energii, to każdy sobie może policzyć: - 7500PLN przy kablach i G11 - 2500PLN przy PC z COP=3 i G11 - 3000PLN przy gazie, - 2500PLN przy węglu, itp, itd. Te cenniki to raczej nieaktualne i nie uwzględniają wszystkich kosztów. Poza tym dom potrzebujący na cele grzewcze 10 MWh to dom co najmniej 250m2 . Ogrzewanie go czymkolwiek nie będzie tanie. Przy ogrzewaniu elektrycznym w PGE to wyjdzie ok 60000 (G12w) lub 8700 dla G11. Co do innych źródeł ogrzewania to trzeba uwzględnić sprawność kotła oraz przeglądy, transport opalu, przechowywanie, kominiarza i abonament za gaz lekko 600 zł rocznie. Nie bardzo rozumiem na co ma wystarczyć 900kg węgla ale zakładając bardzo optymistycznie ilość energii z niego uzyskanej na 50% o ile da się z mocą kotła zejść do kilkuset watów aby nic się nie zmarnowało to 3600 KWh. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.04.2022 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Panowie klima grzeje i to jest fakt! Nie ma sensu się kłócić o to podobnie jak chłodzi obniżając wilgotność - nawet w lato możemy włączyć osuszanie i przy 30*C w domu będzie przyjemnie (bo wilgotność spadnie).Co nam daje grzanie w okresach przejściowych? Że całej chałupy nie ogrzejemy (pomijam kanałówkę), podłoga nadal jest zimna a cwu. robimy z czego dmuchając klimą na miskę z wodą? Możemy włączyć grzałkę w zasobniku cwu. ale weźmie więcej niż klima przez kilka godzin, możemy ją ogrzać kociołkiem gazowym, można gorące kamienie z ogniska wkładać do wanny i też po jakimś czasie zrobi się ciepła. Podstawowe pytanie skąd opał na grzanie kamieni?I czym grzejecie cwu, w okresach przejściowych bo mam solary od lat i wiem jak działają może ciepłą wodę będę miał ale w łazience będzie pizgać po nogach. OK jeśli PC do grzania cwu. nie wnikam dalej jednak pytam tych co nie mają pc do grzania cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.04.2022 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Panowie klima grzeje i to jest fakt! Nie ma sensu się kłócić o to podobnie jak chłodzi obniżając wilgotność - nawet w lato możemy włączyć osuszanie i przy 30*C w domu będzie przyjemnie (bo wilgotność spadnie). Co nam daje grzanie w okresach przejściowych? Że całej chałupy nie ogrzejemy (pomijam kanałówkę), podłoga nadal jest zimna a cwu. robimy z czego dmuchając klimą na miskę z wodą? Możemy włączyć grzałkę w zasobniku cwu. ale weźmie więcej niż klima przez kilka godzin, możemy ją ogrzać kociołkiem gazowym, można gorące kamienie z ogniska wkładać do wanny i też po jakimś czasie zrobi się ciepła. Podstawowe pytanie skąd opał na grzanie kamieni? I czym grzejecie cwu, w okresach przejściowych bo mam solary od lat i wiem jak działają może ciepłą wodę będę miał ale w łazience będzie pizgać po nogach. OK jeśli PC do grzania cwu. nie wnikam dalej jednak pytam tych co nie mają pc do grzania cwu. Współczuję zimnej podłogi i złej izolacji termicznej. W domach pasywnych nic nie jest ogrzewane i żadna część domu nie jest zimna dzię odpowiedniej izolacji. Ale nie popadajmy w skrajność.. Cwu można ogrzać bojlerem, ogrzewaczem przepływowym np w kuchni i pompa ciepła do cwu która kosztuje od 2,5 do 5 tys. Klimatyzacja nadaje sie z powodzeniem do ogrzewanie cały sezon grzewczy i opłaca się pod warunkiem że jest tania, jako jej uzupełnienie można zastodowac dowolne ogrzewanie elektryczne. Jest to możliwe bo klimat się ocieplił i ta tendencja postępuje ponoć coraz szybciej. Podziwiam tendencyjny aczkolwiek oryginalny tok myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.04.2022 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Panowie klima grzeje i to jest fakt! Nie ma sensu się kłócić o to podobnie jak chłodzi obniżając wilgotność - nawet w lato możemy włączyć osuszanie i przy 30*C w domu będzie przyjemnie (bo wilgotność spadnie). Co nam daje grzanie w okresach przejściowych? Że całej chałupy nie ogrzejemy (pomijam kanałówkę), podłoga nadal jest zimna a cwu. robimy z czego dmuchając klimą na miskę z wodą? Możemy włączyć grzałkę w zasobniku cwu. ale weźmie więcej niż klima przez kilka godzin, możemy ją ogrzać kociołkiem gazowym, można gorące kamienie z ogniska wkładać do wanny i też po jakimś czasie zrobi się ciepła. Podstawowe pytanie skąd opał na grzanie kamieni? I czym grzejecie cwu, w okresach przejściowych bo mam solary od lat i wiem jak działają może ciepłą wodę będę miał ale w łazience będzie pizgać po nogach. OK jeśli PC do grzania cwu. nie wnikam dalej jednak pytam tych co nie mają pc do grzania cwu. To co Ty nosisz zima na nogach jak wychodzisz na dwór? Wkładki rozgrzewające wkładasz do butów? Latem też Ci "piździ" po nogach w łazience? No co Ty jesteś? Francuski piesek? Przez takie wpisy ludzie popadają w paranoje "ciepłej podłogi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.04.2022 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Współczuję zimnej podłogi i złej izolacji termicznej. W domach pasywnych nic nie jest ogrzewane i żadna część domu nie jest zimna dzię odpowiedniej izolacji. . Co to znaczy dla ciebie ciepła podłoga ? Ja mam dom może nie pasywny , ale mam płytę fundamentową i 25cm ocieplenia od podłogi , więc można powiedzieć że ocieplenie bardzo dobre i raczej rzadko spotykane w wielu domach , nawet nowych i jak grzałem klimą - 22,5 stopnia w pomieszczeniu gdzie była klima uruchomiona podłoga miała około 20 stopni. Dla mnie była zimna , tym bardziej że dużą część domu stanowi gres polerowany ... Przy grzaniu pompą PW podłoga ma u mnie 24-26 stopni i jest wyczuwalnie cieplejsza i przyjemniejsza .. Niby taka sama temepratura w pomieszczeniu a ... komfort zupełnie inny .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.04.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Panowie jedną część domu około 80m2 mam z 1952r pod betonem który ktoś wylewał planowo miała być 10cm, a kto wie ile jest?W dachu miało być 20cm wełny a znalazłem 10cm. W dobudówce sprzed 2 lat jest bajka... 40 cm wełny w dachu, i 15 w podłodze i na ścianach bo to sam robiłem wiem czym i wiem jak. U mnie podłoga ma około 26*C ale moja różowa lubi ciepło, i nawet jak w upale włączę klimę na 24*C to jej jest zimno. Co ciekawe w zimie termostat mam ustawiony na 23,4*C a w tej temperaturze to ja siedzę w majtach i koszulce z krótkim rękawkiem. Na noc przykrywam się letnią kołdrą, w lato śpię pod prześcieradłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.04.2022 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Panowie jedną część domu około 80m2 mam z 1952r pod betonem który ktoś wylewał planowo miała być 10cm, a kto wie ile jest? W dachu miało być 20cm wełny a znalazłem 10cm. W dobudówce sprzed 2 lat jest bajka... 40 cm wełny w dachu, i 15 w podłodze i na ścianach bo to sam robiłem wiem czym i wiem jak. U mnie podłoga ma około 26*C ale moja różowa lubi ciepło, i nawet jak w upale włączę klimę na 24*C to jej jest zimno. Co ciekawe w zimie termostat mam ustawiony na 23,4*C a w tej temperaturze to ja siedzę w majtach i koszulce z krótkim rękawkiem. Na noc przykrywam się letnią kołdrą, w lato śpię pod prześcieradłem. To wszystko ok i byłbym za ale problem zaczyna się jak tzrba posprzątać czy cos ugotować jest tak gorąco że pot lelj się po wszystkim. Najgorzej było jak zachorowałem na covid i byłem w szpitalu nie było tam czym oddychać z 27 st co najmniej o spaniu w takiej temperaturze można było zapomnieć. To nie kwestia gustu tylko chyba fizjologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 14.04.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 U mnie podłoga ma około 26*C ale moja różowa lubi ciepło, i nawet jak w upale włączę klimę na 24*C to jej jest zimno. Więc podkręć na 25-26 w trybie chłodzenia i zapewne przestanie narzekać. Używam takiej nastawy kiedy przebywamy w pomieszczeniu w którym jest klima.Wilgotność spada i pomimo mogłoby się wydawać wysokiej temp. jest odczucie komfortu.Temperatura z termometru coś sugeruje ,ale nie mówi przecież nam wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts