Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny (?) montaż pochwytu balkonowego

Recommended Posts

WIdziałem ostatnio montaż pochwytu balkonowego jak na zdjęciu (na wysokości zatrzasku, drzwi 2,50 m wysokości), czy ktoś w ogóle spotkał się z montażem pochwytu tak wysoko? Moim zdaniem taki brak symetrii psuje wygląd całego skrzydła, a sam pochwyt powinien być na wysokości klamki - nie wiem, czy istnieje jakiś powód, żeby montować go tak wysoko.

tPxoePD.jpg

WIdziałem ostatnio montaż pochwytu balkonowego jak na zdjęciu (na wysokości zatrzasku, drzwi 2,50 m wysokości), czy ktoś w ogóle spotkał się z montażem pochwytu tak wysoko? Moim zdaniem taki brak symetrii psuje wygląd całego skrzydła, a sam pochwyt powinien być na wysokości klamki - nie wiem, czy istnieje jakiś powód, żeby montować go tak wysoko.

tPxoePD.jpg

Nie słyszałem o jakichkolwiek normach dotyczacych wysokości montazu pochwytu zewnętrznego-ani tych na wysokości klamki, ani zatrzasku na zasuwnicy.

Psuje symetrię? Bez przesady! Poprzeczka, ktora znacznie bardziej rzuca się w oczy prawie zawsze jest poniżej środka i jakoś nie burzy symetrii :wiggle:

Klamki o tzw. stałej wysokości też są poniżej środka, większość wszelkich suwanek czy drzwi wyższych od 2100 również posiada taki standard...

Jest to kwestia umowna, a jeżeli nie było umowy to zamontowali jak zamontowali.

Powód? np. może jest na środku okna, albo inwestor jest wysoki, albo wiele innych:rolleyes: