MiroMirek 11.01.2022 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Jest ok. Oświetlony panel podłączone do MPPT daje z grubsza takie samo napięcie (z +/- 10%) niezależnie od generowanej mocy. MPPT szuka "górki" na wykresie. dzięki, jak rozumiem system znalazł górkę w okolicach 640 V i to optimum. Patrząc na wykres.który załączyłeś dalszy wzrost napięcia spowodował by drastyczny spadek mocy. Moja wątpliwość wzięła się stąd, że parę postów wyżej jeden z forumowiczów napisał, że Ja mam 6.2 kWp na jednym stringu falownik 5kW najwyższe napięcie nie przekraczało 760V ja mam 6,24 i stąd zaniepokoiłem się moim napięciem - czy nie za niskie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 11.01.2022 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Różne panele mają różne napięcia w górce 30-40V. Ponadto napięcie zależy m.in. od temperatury panela. Jak jest zimno, to napięcie wzrasta. Dlatego przy liczeniu długości łańcucha trzeba sprawdzić, czy nie zostanie przekroczone dopuszczalne napięcie falownika (zwykle 1000V), tylko na bazie napięcia nie "w górce" [Maximum Power] a "obwodu otwartego" [Open Circuit]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts