Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła Stiebel Eltron WPC05 jak ustawić?

radtoruniak

Recommended Posts

Dzień dobry, takie pytanie - po roku / czterech latach używania:

Domek jakieś 110 m, parter + piętro; tylko podłogówka, instalacja źródła na płasko pod ogrodem około 1,8m pod ziemią :)

Jakie macie parametry w ustawieniach tej pompy?

Czym jest temperatura komfortowa?

Co daje parametr „praca stałowartościowa”?

Główne parametry jakie mam ustawione:

Tryb pracy: komfortowy

Temperatura komfortowa: 21,5

Nachylenie krzywej grzewczej: 0,3

Maksymalna temperatura powrotu: 28,0

Temperatura zadana FE7: 23,1

Na zewnątrz: 0,8

Temperatura źródła: 6,0

Ciśnienie źródła: 1,21

Ciśnienie ogrzewania 0,92 bar

Ciekawostka (dla mnie): dlaczego temperatura komfortowa, którą ustawiam przykładowo właśnie na 21,5 przekłada się na zadaną czujnika w salonie FE7 23,1?

Przykładowo jeśli ustawię komfortową na 22,5 to zadana FE7 zmienia się na 24,0 (i patrząc na ten parametr na wyświetlacz w PC to ta wartość zmienia się na oczach 23,9-24,0), pomoże ktoś i wytłumaczy?

Jakie parametry ustawić, żeby niezależnie od pogody w domu było w salonie te 22,5, przykładowo dzisiaj przy tych 0-1 stopni na zewnątrz i wietrznej pogodzie przy tych parametrach ustawionych - temperatura w salonie na tym czujniku FE7 nie chce przekroczyć 21,7-21,8.. z kolei przy tych ustawieniach przy cieplejszych dniach typu 5-7 stopni to pod 24,0 stopnie w salonie podchodzi..

Jak głupi latam i te parametry koryguje…

Generalnie zawsze koryguję:

1. MAX temperaturę powrotu

2. Nachylenie krzywej (zmieniam między 0,28 a 0,30

3. Temperaturę komfortową

Nie wiem, tak na prawdę czy któryś z tych parametrów, i jeśli tak, to który wpływa jakoś wyraźnie na zmianę temperatury w salonie.

Dzisiaj też zmieniłem ustawienie wpływu czujnika temperatury w salonie na 7 w skali 0-20 (było 0 wcześniej).

Czy nie ma jakiegoś ustawienia, które pilnowałaby, żeby niezależnie od pogody pompa ogarniała te 22,5 w salonie?

Dzień dobry, takie pytanie - po roku / czterech latach używania:

Domek jakieś 110 m, parter + piętro; tylko podłogówka, instalacja źródła na płasko pod ogrodem około 1,8m pod ziemią :)

Jakie macie parametry w ustawieniach tej pompy?

Czym jest temperatura komfortowa?

Co daje parametr „praca stałowartościowa”?

Główne parametry jakie mam ustawione:

Tryb pracy: komfortowy

Temperatura komfortowa: 21,5

Nachylenie krzywej grzewczej: 0,3

Maksymalna temperatura powrotu: 28,0

Temperatura zadana FE7: 23,1

Na zewnątrz: 0,8

Temperatura źródła: 6,0

Ciśnienie źródła: 1,21

Ciśnienie ogrzewania 0,92 bar

Ciekawostka (dla mnie): dlaczego temperatura komfortowa, którą ustawiam przykładowo właśnie na 21,5 przekłada się na zadaną czujnika w salonie FE7 23,1?

Przykładowo jeśli ustawię komfortową na 22,5 to zadana FE7 zmienia się na 24,0 (i patrząc na ten parametr na wyświetlacz w PC to ta wartość zmienia się na oczach 23,9-24,0), pomoże ktoś i wytłumaczy?

Jakie parametry ustawić, żeby niezależnie od pogody w domu było w salonie te 22,5, przykładowo dzisiaj przy tych 0-1 stopni na zewnątrz i wietrznej pogodzie przy tych parametrach ustawionych - temperatura w salonie na tym czujniku FE7 nie chce przekroczyć 21,7-21,8.. z kolei przy tych ustawieniach przy cieplejszych dniach typu 5-7 stopni to pod 24,0 stopnie w salonie podchodzi..

Jak głupi latam i te parametry koryguje…

Generalnie zawsze koryguję:

1. MAX temperaturę powrotu

2. Nachylenie krzywej (zmieniam między 0,28 a 0,30

3. Temperaturę komfortową

Nie wiem, tak na prawdę czy któryś z tych parametrów, i jeśli tak, to który wpływa jakoś wyraźnie na zmianę temperatury w salonie.

Dzisiaj też zmieniłem ustawienie wpływu czujnika temperatury w salonie na 7 w skali 0-20 (było 0 wcześniej).

Czy nie ma jakiegoś ustawienia, które pilnowałaby, żeby niezależnie od pogody pompa ogarniała te 22,5 w salonie?

Tez mam Stiebla wprawdzie inny model, ale obsługa podobna. Ja akurat nie mam sterownika pokojowego i u mnie temperaturę utrzymuje czujnik zewnętrzny w oparciu o krzywa grzewcza. Nie wiem działa krzywa w połączeniu z FE7. Może po prostu ustaw sterownik pokojowy na temperatura jaka chciałbyś mieć i pompa powinna sie sama wyłączy jeżeli sterownik odczytał temperaturę ustawiona. Po krzywej jeżeli na podwórku masz te 5 stopni to temperatura zasilania powinna być wieksza niż przy temp typu 0 co powinno powodować utrzymywanie temperatury. Chyba, ze jest taka bezwładność budynku ze przy zimniejszych dniach wyciąga cale ciepło.

Tez mam Stiebla wprawdzie inny model, ale obsługa podobna. Ja akurat nie mam sterownika pokojowego i u mnie temperaturę utrzymuje czujnik zewnętrzny w oparciu o krzywa grzewcza. Nie wiem działa krzywa w połączeniu z FE7. Może po prostu ustaw sterownik pokojowy na temperatura jaka chciałbyś mieć i pompa powinna sie sama wyłączy jeżeli sterownik odczytał temperaturę ustawiona. Po krzywej jeżeli na podwórku masz te 5 stopni to temperatura zasilania powinna być wieksza niż przy temp typu 0 co powinno powodować utrzymywanie temperatury. Chyba, ze jest taka bezwładność budynku ze przy zimniejszych dniach wyciąga cale ciepło.

Mały błąd. Przy 5 zasilanie mniejsze niż przy 0

Pokopaj sobie na stronie stiebla to tam znajdziesz pewnie jakieś instrukcji opisy. Może cos więcej wyklaruja sytuacje

Tam tylko instrukcje są, a w instrukcjach nic sensownego się nie doczytałem.

Jak ma się ustawiona temperatura komfortowa 22,5 do jednocześnie wyświetlanej na pompie „zadanej” 23,9 (skaczącej między 24,0 a 23,9), czy ustawiona komfortowa 22,5 to faktyczna, której powinienem oczekiwać w domu, czy też „zadana FE7” 24,0 to ta temperatura, do której będzie dążyła pompa, żeby taką utrzymać w domu?

Tam tylko instrukcje są, a w instrukcjach nic sensownego się nie doczytałem.

Jak ma się ustawiona temperatura komfortowa 22,5 do jednocześnie wyświetlanej na pompie „zadanej” 23,9 (skaczącej między 24,0 a 23,9), czy ustawiona komfortowa 22,5 to faktyczna, której powinienem oczekiwać w domu, czy też „zadana FE7” 24,0 to ta temperatura, do której będzie dążyła pompa, żeby taką utrzymać w domu?

Ja bym obstawiał że powinno to dzialac wedlug temperatury ustawionej na FE7 bo to on powinien odciąć zasilanie pompy po jej uzyskaniu. Nie mam niestety tego sterownika żeby sprawdzić u siebie jak by to dzialalo

Ja bym obstawiał że powinno to dzialac wedlug temperatury ustawionej na FE7 bo to on powinien odciąć zasilanie pompy po jej uzyskaniu. Nie mam niestety tego sterownika żeby sprawdzić u siebie jak by to dzialalo

Ja niemając tego czujnika tak naprawdę nie jestem w stanie ustawić odgórnie jaka ma być temperatura ponieważ nie ma co jej odczytać. Zmiana ustawienia temperatury komfortowej zmienia tak naprawdę temeparure zadana bufora. Dopiero metoda prób i błędów udało mi się ustawić taka temp komfortowa żeby w pomieszczeniach było ok . Ja na instalacji w większości grzejnikowej mam komfortowa na 24 co przekłada się że w pomieszczeniach mam około 21-22 stopnie. Do tego musiałem znaleźć odpowiednią krzywa ( u mnie 0,7) żeby podczas zmiany temp zewnętrznej temperatura w domu byla podobna. Niestety po tych mrozach -15 musiałem podnieść temperaturę powrotu ponieważ w domu zauważyłem już spadek do 20 stopni. Obecnie dla -20 mam na wykresie cos kolo 49stopni. Jest to niestety prądożerne, ale inaczej będę marznal podczas srogiego zimy

Ja na instalacji w większości grzejnikowej mam komfortowa na 24 co przekłada się że w pomieszczeniach mam około 21-22 stopnie. Do tego musiałem znaleźć odpowiednią krzywa ( u mnie 0,7) żeby podczas zmiany temp zewnętrznej temperatura w domu byla podobna. Niestety po tych mrozach -15 musiałem podnieść temperaturę powrotu ponieważ w domu zauważyłem już spadek do 20 stopni. Obecnie dla -20 mam na wykresie cos kolo 49stopni. Jest to niestety prądożerne, ale inaczej będę marznal podczas srogiego zimy

…tylko u Ciebie instalacja grzejnikowa, więc wyższe temperatury potrzebne, nie?

U mnie - jak grzebałem - to przy -15 na zewnątrz, do osiągnięcia w salonie 22,5 wystarczało, ustawienie u mnie MAX powrotu na 28,5 wystarczało, żeby osiągnąć jakieś 21,5 w salonie, przy ustawieniu komfortowej 22,0 i krzywej na 0,32, było odczuwalnie „za chłodno” ale wystarczało w sumie.

Nigdy wcześniej nie ustawiałem tej komfortowej na 22,5 bo wtedy parametr „zadana FE7” wynosił 24,0, i balem się, że pompa będzie próbowała osiągnąć w salonie te 24,0 co dla mnie zdecydowanie za ciepło :)

…tylko u Ciebie instalacja grzejnikowa, więc wyższe temperatury potrzebne, nie?

U mnie - jak grzebałem - to przy -15 na zewnątrz, do osiągnięcia w salonie 22,5 wystarczało, ustawienie u mnie MAX powrotu na 28,5 wystarczało, żeby osiągnąć jakieś 21,5 w salonie, przy ustawieniu komfortowej 22,0 i krzywej na 0,32, było odczuwalnie „za chłodno” ale wystarczało w sumie.

Nigdy wcześniej nie ustawiałem tej komfortowej na 22,5 bo wtedy parametr „zadana FE7” wynosił 24,0, i balem się, że pompa będzie próbowała osiągnąć w salonie te 24,0 co dla mnie zdecydowanie za ciepło :)

Musisz sobie zrobić metodę prób i błędów. Spróbuj ustawic temperaturę na sterowniku pokojowym i obserwuj. Temp powrotu raczej ustaw i jej nie koryguj. Jeżeli masz tak jak ja to ta temperatura ustawia największą temp zadana bufora dla -20. Każdy budynek inaczej reaguje. U mnie też jak temp na zewnątrz jest parę dni wyższa to też temp w domu wzrośnie pomimo krzywej grzewczej. Taki już urok tego budynku

Spróbuj ustawic temperaturę na sterowniku pokojowym i obserwuj.

Noo spróbuję, ten sterownik FE7 (zerknij proszę w Google na zdjęcie) - ja go od 4 lat nigdy nie dotykałem :) regulowałem zawsze parametrami na pompie.

Ustawiłem te 2 dni temu komfortową dużo wyżej niż zwykle - bo na 22,5 (dzisiaj jeszcze na 22,8 zwiększyłem), powrót maksymalny na 28,0 i nie ruszam, teraz wydaje się dobrze, ale na dworze temperatury stabilne - więc znów trudno powiedzieć :

poczekam, popatrzę, zobaczę co się będzie działo jak spadną albo wzrosną znacznie temperatury na zewnątrz :)

Noo spróbuję, ten sterownik FE7 (zerknij proszę w Google na zdjęcie) - ja go od 4 lat nigdy nie dotykałem :) regulowałem zawsze parametrami na pompie.

Ustawiłem te 2 dni temu komfortową dużo wyżej niż zwykle - bo na 22,5 (dzisiaj jeszcze na 22,8 zwiększyłem), powrót maksymalny na 28,0 i nie ruszam, teraz wydaje się dobrze, ale na dworze temperatury stabilne - więc znów trudno powiedzieć :

poczekam, popatrzę, zobaczę co się będzie działo jak spadną albo wzrosną znacznie temperatury na zewnątrz :)

Według mnie zamysł takich sterowników jest właśnie taki żeby to na nich regulować temperatury. Ja z niego zrezygnowałem ponieważ mam stary dom w układzie pokojowym, mało większych wspólnych przestrzeni.Sterownik powinien być zamontowany w miejscu wspólnym, z dala od nnych źródeł ciepła . U mnie jego montaż mogl by sprawić że w pokojach miałbym wysokie temp a na korytarzu na tyle mala żeby odłączyło pompe. W grę wchodzi jeszcze miejsce w jakim masz zamontowany ten czujnik. Jeżeli będzie w miejscu gdzie jest zawsze zimniej to pompa będzie działać dłużej zanim czujnik osiągnie zadana temp. W drugą stronę to samo, jak będzie w miejscu zbyt ciepłym za szybko odłączy zasilanie i inne miejsca się nie dogrzeja.