Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto wylicza jaką moc powienien mieć piec na ekogroszek ?

p

Recommended Posts

Słyszałem, że można dość dokładnie wyliczyć jaką moc powinien mieć piec na ekogroszek (w zależości od powierzchni, konstrukcji ścian, ocieplenia, itp). Wydaje mi się, że mamy dość dobrze osieplony dom ale tylko wydaje mi się - potrzebuję kogoś, kto by to wyliczył dokładnie.

Googlam, googlam i nic - pod jakim hasłem mam szukać ?

Słyszałem, że można dość dokładnie wyliczyć jaką moc powinien mieć piec na ekogroszek (w zależości od powierzchni, konstrukcji ścian, ocieplenia, itp). Wydaje mi się, że mamy dość dobrze osieplony dom ale tylko wydaje mi się - potrzebuję kogoś, kto by to wyliczył dokładnie.

Googlam, googlam i nic - pod jakim hasłem mam szukać ?

https://cieplo.app/start wejdź w ten link i wypełnij najrzetelniej jak tylko potrafisz a wyjdzie ci bardzo przybliżony wynik , to też nie jest apteka aby co do 0,5 kw to wyliczyć bo same kotły też nie sa produkowane co 1kw tylko 10,12,15 itp , no i najważniejsze aby nie brać dosłownie tego co czasem wychodzi na CWU , teraz to trochę poprawili ale niedawno sugerowano że na cwu trzeba dokładać 4kw a to wg mnie bezsens , mimo wszystko dosyć dokładnie to liczy u mnie tak się składa że wyszło mi na 100 procent zgodnie .

• 4 weeks później...
Dzięki.Ale wolałbym to zlecić komuś, kto się na tym lepiej ode mnie zna. Dawno wyszedłem z opcji "najlepiej jak sam to wszystko zrobię" ;-)

Słowo klucz: OZC

A dokladniej jeden z wyników oblicczen czyli "projektowe obciązenie cieplne budynku"

A podejscie do własnych mozliwosci prawidłowe. Jak sie na czyms nie zna to lepiej nie zaczynac bo wyniki jak w tym przypadku niepewne.

Narobiło sie w ostatnich czasach "audytorów" którzy korzystając z CW czy innych kalkulatrów biora sie za szacowanie bo liczeniem tego nazwac nie mozna. I są bardzo zadowoleni, moze nie tyle z wyniku co faktu ze nie zapłacili ani grosza. Dokladnosc tych szacunków schodzi na dalszy plan bo to za darmo.