Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna do dzwonka.

Recommended Posts

Mam na przedpokoju dzwonek, a przed drzwiami wejściowymi łącznik zwierny. Będę budował wiatrołap i muszę przenieść włącznik poza jego obszar. Obecnie, jest to spóścizna po starej instalacji, więc muszę położyć nowe przewody. Znajomy elektryk polecił mi pociągnięcie przewodu YDYp 3x1.5 z rozdzielnicy w miejsce w którym ma być dzwonek i z tego miejsca do włącznika YDYp 2x1.5. Ekonomicznie OK, podoba mi się też fakt, że na zewnątrz przy włączniku byłaby tylko faza.

Chciałem natomiast dopytać, czy takie połączenie będzie poprawne? Z tego co wiem, to wszystkie przewody powinny być min. trzyżyłowe, poza tym przewód niebieski będzie pełnił funkcję fazowego, więc niezgodnie z oznaczeniem. Druga sprawa, to czy wogóle przy dzwonku będzie miejsce, żeby jakąś złączką połączyć przewody fazowe pomiędzy kablem z rozdzielnicy, a kablem z włącznika?

Czy poprawniej nie byłoby położyć YDYp 3x1.5 z rozdzielnicy do włącznika i YDYp 3x1.5 z włącznika do dzwonka? Przewody fazowe podłączyć pod włącznik, a neutralny i ochronny połączyć złączkami w puszce za włącznikiem? Wyjdzie na pewno drożej, bo zużyję więcej przewodu, poza tym wyciągnę na zewnątrz nie tylko fazę, ale w zasadzie wszystkie przewody.

Czy powinienem w tym przypadku posłuchać elektryka, czy zrobić to inaczej?

• Like 1

Druga opcja jest poprawna.

I żeby było śmieszniej, wystarczy przeciąć żyłę fazową przewodu w puszce przycisku dzwonkowego.

Oczywiście pod warunkiem, że przewód ten "pójdzie" w całości od rozdzielnicy, poprzez puszkę przyciski do dzwonka.

Edytowane przez elpapiotr
  • Like 1

Tak zrobię, dziękuję.

Przeglądam jeszcze dostępne modele gongów i chyba najsensowniej dziś wziąć coś na szynę DIN. Z racji, że rozdzielnicy nie ma w przedpokoju, czy jest sens założyć taką małą rozdzielnicę 1- lub 2-modułową na dzwonek?

A nie lepiej założyć dzwonek w puszce?

https://allegro.pl/oferta/kontakt-simon-54-dzwonek-elektroniczny-230v-70db-8674756009?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_ss_ps&ev_adgr=budownictwo_ps&ev_campaign_id=14937753742&gclid=CjwKCAiArOqOBhBmEiwAsgeLmSiATCneZsKJOdkuD4VHR9n3VQ40QslAxGDohZOnRVr6KltWL9titxoCu74QAvD_BwE

estetycznie, i z pomysłem dodatkowo można zrobić ramkę podwójną i dołożyć gniazdko 230V do jakiegoś sprzętu? zasilane z obwodu który i tak doprowadzasz z rozdzielni.

• Like 1

Wątpię, nie "warta skórka za wyprawkę"

Sens montażu dzwonków na szyny DIN jest inny.

Mam tego świadomość.

Rewelacja. Dziękuję!