Marzanka 15.12.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Mamy poważny kłopot związany z budową. Dom ukończony, gotowy do zamieszkania a ja jeszcze przez rok będę musiała korzystać z tak zwanego prądu budowlanego. Nie będę się rozpisywać o tym dlaczego tak się dzieje, bo szlag by mnie trafił chciałabym jednak prosić o wszelkie pomocne informacje: Na co mam zwrócić uwagę, jaką taryfę wybrać (doczytałam się coś na temat taryf, ale nie mam o nich pojęcia), jakie zagrożenia związane są z tą koniecznością. Dom jest ogrzewany gazem, ale poza tym normalnie funkcjonuje (czyli oświetlenie, wszelkie urządzenia elektryczne, potężny komputer, plus dwa ponad 500-litrowe akwaria w których non stop działąją grzałki i filtry). Ogólnie rzecz biorąc energii zużywamy, mimo starań, dość sporo. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Pomorza 15.12.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Prąd tzw. budowlany jest znacznie droższy od normalnej taryfy. Zależne jest to od mocy przyłączeniowej jaką masz podłączoną. Ja mam 8 kV i od każdego płacę ok. 6 PLN + jakieś dziwne opłaty licznikowe i inne. Poza tym nawet jeśli nie zużyje prądu i tak to płacę - miesięcznie razem ok. 75 PLN. Oczywiście stawka za zużyty kV jest równieź wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 15.12.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Witam. Marzanka-proponuję abyś przeczytała obowiązującą w Twoim Zakładzie Energhetycznym taryfę - można ją na pewno znaleźć również w sieci. Tam są wyszczególnione wszystkie elementy które umożliwiają przypisanie Odbiorcy do danej grupy taryfowej (Twoja to pewnie G11) i na tej podstawia dokonanie wyboru szczegółowego (moc zamówiona - opłaty) jak tównież odbiór energii w jednej lub w dwóch taryfach (druga taryfa - znacznie tańsza obowiązuje od 22do 6 i od 13 do 15). A jak już przez to przebrniesz to reszta jak bułka z masłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 15.12.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, sama energia jest tańsza, droga jest opłata licznikowa, zupełnie inaczej są rozłożone okresy pierwszej i drugiej taryfy. Sprawdź na rachunku jaką masz taryfę (wg mnie C12a). Ceny w okręgu poznańskim: Opłaty stałe to 2,83 za 1 kw mocy przyłączeniowej na miesiąc, abonament licznikowy 2,52/mc Ale energia w 1wszej taryfie jest tylko 3 godziny rano ( i 4 wieczorem (w okresie zimowym): 1 Kw kosztuje (razem enerfia + przesył): I taryfa 0,3715 zł/KWh II taryfa 0,2718 Taryfa dla gospodarstw domowych to G12 (zakładam że masz licznik dwutaryfowy) Abonament licznikowy : 9,36 zł/mc I taryfa 0,4398 II taryfa 0,1831 Z ciekawości policzyłem jak to się rozłoży: w przypadku kiedy mamy ciągłe równy pobór mocy przez 24h opłaty się zrównują przy zużyciu 760KWh/mc Ale jeżeli założyć że od 0:00 do 6:00 nie ma poboru energii to wartość spada do 336 KWh/mc Przy moim zużyciu dokładam do interesu (w okresie zimowym) jakieś 20-30 zł na 2 miesiące Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.12.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Marzenka a czy masz już zrobiony odbiór budynku? choćby częściowy? U nas częściowy wystarcza do przejścia na normalny prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 15.12.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, sama energia jest tańsza, droga jest opłata licznikowa, zupełnie inaczej są rozłożone okresy pierwszej i drugiej taryfy. Krzysztof Wyjaśnij z jakim twierdzeniem sie nie zgadzasz i napisz jak wg. Ciebie są rozłożone godziny obowiązywania poszczególnych taryf. Sens korzystania z drugiej taryfy i oszczędzania na tym zawiera się w stosowaniu urządzeń mających możliwość gromadzenia tańszej energii w czasie gdy opłaty są mniejsze i oddawania jej w okresach kiedy pobór jest droższy. Można to uzyskać stosując duże zbiorniki CWU l, ogrzewanie akumulacyjne itp.. W innych wypadkach zasilanie dwutaryfowe nie ma sensu. I przyłączam sie do pytania Rafałka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 15.12.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Do Olinka:Jak rozumiem Karp nie zgodził sie ze stwierdzeniem Marcina, że energia w taryfie C jest droższa niż w G. I to jest fakt. (zresztą kW a nie kV (to niebezpieczne...) Do Olinka:Opłaca sie 2 taryfa także wtedy, gdy mamy zuzycie ciągłe - takze w nocy. (ogrzewanie). Policz sobie... Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 15.12.2004 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 O kurcze za długo piszę odpowiedzi i ktoś mi ciągle wskakuje, Zgadzam się z Olinkiem a nie zgadzam z "Marcinem z Pomorza".Mimo wszystko czepiam się cen, W taryfie C12a tańsza jest zarówno I jak i II taryfa. W okresie zimowym Iwsza jest od 8:00 - 11:00 i od 17:00 do 21:00 a w okresie letnim z rana to samo (8-11) a wieczorem od 20-21, czyli tylko 4 godziny. Pozostałe 20 godz. to druga taryfa ! Może się opłacać mimo stosunkowo dużej opłaty za moc przyłączeniową (zwłaszcza gdy ta moc będzie stosunkowo niewielka). Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.12.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A może byś jednak, Marzanka, podzieliła się informacją dlaczego musisz płacić taryfę budowlaną? Tak dla przestrogi, co jeszcze Energetyka może wymyślić? Ja mam obawy, że też tak będę miała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 15.12.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Opłaca sie 2 taryfa także wtedy, gdy mamy zuzycie ciągłe - takze w nocy. (ogrzewanie). Policz sobie... Stefan Z tym również się zgadzam. Jeśli mamy zużycie ciągłe to oczywiście. A co do liczenia i rozkładu stref czasowych proponuję żebyście sprawdzili jak to jest w moim regionie. Szczególnie dziwny wydaje mi sie podany w powyższych postach rozkład stref. Zajrzyjcie tutaj. http://www.bze.com.pl/klient/taryfa/informator_BZE_2003_G.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 15.12.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A może byś jednak, Marzanka, podzieliła się informacją dlaczego musisz płacić taryfę budowlaną? Tak dla przestrogi, co jeszcze Energetyka może wymyślić? Ja mam obawy, że też tak będę miała... Ja sie muszę męczyć do 16 lutego, choć mam juz odbiór budynku. mój elektryk, który załatwiał za nas wszystkie sprawy w elektrowni podpisał w naszym imieniu umowę na taryfę ... socjalną (s coś tam). I nijak nie można jej amienić przed upływem roku. jest minimalnie mniejsza od taryfy budowlanej (nie ma opłat przesyłowych, ale za to kWh jest po 1,16 zł (chyba). I to do zuzycia 900 kWh rocznie. potem - nie wiem. ale ponieważ umowa była zawarta 16 lutego, mimo odbioru budynku nie mogę zmienić taryfy. I wyklinam elektryka, że nas nie poinformował. Pewnie u Marzanki to ta sama sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.12.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A może byś jednak, Marzanka, podzieliła się informacją dlaczego musisz płacić taryfę budowlaną? Tak dla przestrogi, co jeszcze Energetyka może wymyślić? Ja mam obawy, że też tak będę miała... Ja sie muszę męczyć do 16 lutego, choć mam juz odbiór budynku. mój elektryk, który załatwiał za nas wszystkie sprawy w elektrowni podpisał w naszym imieniu umowę na taryfę ... socjalną (s coś tam). I nijak nie można jej amienić przed upływem roku. jest minimalnie mniejsza od taryfy budowlanej (nie ma opłat przesyłowych, ale za to kWh jest po 1,16 zł (chyba). I to do zuzycia 900 kWh rocznie. potem - nie wiem. ale ponieważ umowa była zawarta 16 lutego, mimo odbioru budynku nie mogę zmienić taryfy. I wyklinam elektryka, że nas nie poinformował. Pewnie u Marzanki to ta sama sytuacja. Coooo? Umowa ma być ważna rok mimo odbioru budynku? A co to za polityka firmy? Chyba pod tytułem:" Jak okraść klienta"! Nie bardzo rozumiem w czym innym jak nie chęci pazernego zysku mógłby być problem! A jak oni (Energetyka) spóźniali się u mnie z przyłączem to sobie, dziady, aneksy do umowy robili i kazali mi podpisać! Czemu zatem to nie działa w drugą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 16.12.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Szczególnie dziwny wydaje mi sie podany w powyższych postach rozkład stref. Zajrzyjcie tutaj. http://www.bze.com.pl/klient/taryfa/informator_BZE_2003_G.pdf Typowy układ - noc i 2 godziny "doliny" w ciągu dnia - to wtedy gdy są zmiany zmian w energochłonnych fabrykach. S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 16.12.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 ja również w błogiej nieświadomości przez półtora roku jak mieszkam płaciłem (i płacę bo właśnie to załatwiam) taryfę budowlaną czyli 2.5zł za 16 zamówionych KW czyli 40 zł. + 2 abonament na m/c a mogłem płacić 10 zł. na m/c nie wspomnę że każda kwh jest droższa o 1 grosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwadrat 16.12.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 dziwi mnie bardzo ta sytuacja bo gdy przekładaliśmy licznik z prowizorki na dom to dostaliśmy nową umowę a w niej nowa taryfa oczywiście niższa chyba G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 16.12.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 u mnie nikt nic nie przekładał, skrzynkę miałem już docelowo na zewnątrz budynku pod słupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwadrat 16.12.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 u nas jest przyłącze napowietrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwadrat 16.12.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 mimo wszystko pan który chodził spisywać stan licznika to wspominał że gdy budynek jest przykryty dachem to można przejść na zwykłą taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 16.12.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 nie wiem czy pan który spisuje licznik wie jaką kto ma taryfę jak spisywał pierwszy raz w tamtym roku to budynek już był całkowicie wykończony i zamieszkały i chyba do głowy by mu nie przyszło że mam taryfę c budowlaną i dobrowolnie sponsoruje GZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 16.12.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 nie wiem czy pan który spisuje licznik wie jaką kto ma taryfę jak spisywał pierwszy raz w tamtym roku to budynek już był całkowicie wykończony i zamieszkały i chyba do głowy by mu nie przyszło że mam taryfę c budowlaną i dobrowolnie sponsoruje GZE Ale opłata nie zależy chyba od "pana z elektryki" tylko od typu umowy na dostawę prądu. Facet tylko spisuje licznik i przekazuje do zakładu bez komentarzy że tam już jest dach albo że ludzie mieszkają. I zakład nalicza opłaty i jak ktoś ma budowlany prąd to mu naliczą inaczej niż ten co ma taryfę normalną. Również postawienie skrzynki niczego nie zmienia. Ja mam skrzynkę od niedawna i dalej płacę prąd budowlany, bo budynek musi być odebrany (przynajmniej w moim ZE) żeby przejść na taryfę zwykłą. Dlatego zdenerwowała mnie info o jakiejś rocznej karencji umowy od chwili podpisania- pierwszy raz coś takiego słyszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts