Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pr?d budowlany - konsultacja forumowiczów pilnie potrzebna

Recommended Posts

Roznica miedzy cena pradu budowlanego a 'zwyklego' nie wynika z ceny za kWh (bo tu czesto jedna kWh w taryfie budowlanej C jest tansza od jednej kWh w taryfie domowej G), ani nawet z roznic w wysokosciach stawek pozostalych skladnikow (czyli oplat) rachunku (oplata abonamentowa i przesylowa) lecz ze SPOSOBU ich kalkulacji. Chodzi glownie o stawke oplaty przesylowej stalej (a wiec niezaleznej od zuzycia), ktora w taryfie G jest wyrazona w jednostce "zł/mc" podczas gdy w taryfie C jest to "zł*KW/mc". I to tak naprawde powoduje, ze czy sie korzysta, czy nie korzysta kilkadziesiat zlotych miesiac w miesiac trzeba zaplacic. Sam kiedys nie dostrzegalem tego niuansu, ale zostalem tu uswiadomiony. Natomiast czy przejscie z taryfy budowlanej na domowa nastapic moze po formalnym odbiorze, czy wczesniej (gdy sa znamiona wykonczenia, np. tynki wewn., okna i drzwi zewn.) to juz jest regionalizm i trzeba sie dowiedziec w ZE (choc tam pracuja tacy magicy, ze kazdy moze mowic co innego. Tak to juz jest).

-infiniti

Witam,

tak tylko informacyjne, właśnie przed sobą mam rachunek za prąd i jest tam: :o :o :o

taryfa :C11 mnożna: 1

- za energię czynną 947 kWh/kW * 0,1512 zł = 143,19 zł

- połata zm. przesyłowa 947 kWh/kW * 0,2431 zł = 230,22 zł

- opł. stała za przesył 2,00 m-c * 6,00 kWh/kW * 2,2100 zł = 26,52 zł

- opłata abonamentowa 2,0 m-c * 7,0300 zł = 14,06 zł

z Zakładu Energetycznego Warszawa – Teren S.A. Konstancin – Jeziorna

to taryfa budowlana, a jak jest na rachunkach „domowych” ???

Dlatego zdenerwowała mnie info o jakiejś rocznej karencji umowy od chwili podpisania- pierwszy raz coś takiego słyszę!

To chyba wszedzie. Jak zmienisz z budowlanego na 'normalna' umowe to jest warunek ZE, ze zmiany taryf mozna dokonac nie czesciej niz raz na 12 miesiecy. Tylko pan elektryk w tym przypadku dal d... i podpisal w czyims imieniu nie informujac klienta ( Anna 99) - przynajmniej tak zrozumialam tego posta.

W taryfie domowej ZE Wa-wa teren mialbys tak:

-za energie czynna: 0,1714zł (razy ilość kWh i dwa miesiące)

-opłata zmienna przesyłowa: 0,2178zł (j.w.)

-opłata stała przesyówa: 2,77zł (UWAGA! własnie tu jest podstawowa róznica i oszczedność, bo nie mnożysz tego razy moc zamowiona tylko płacisz po prostu 2,77zł za miesiąc czyli mnożysz razy dwa miesiące i już)

-opłata abonamentowa: 1,40zł (razy dwa miesiace)

Czyli tak jak pisalem - cena samej energii jest nieco tansza w budowlanej, za to drozsza jest opłata zmienna przesyłowa. Droższy w budowlanej jest abonament, ale tansza odrobine stawka oplaty przesylowej stalej. Co z tego skoro te stawke musisz przemnozyc przez moc zamowiona, w Twoim przypadku 6KW (to i tak niewiele).

-infiniti

Zgodnie z Twoimi informacjami policzyłem różnice pomiędzy budowlaną a domową stawką:

- za energie czynna: 0,1714 zł * 947 kWh/kW = 162,32 zł

- opłata zmienna przesyłowa: 0,2178 zł * 947 kWh/kW = 206,26 zł

- opłata stała przesyłowa: 2,77 zł * 2 m-c = 5,54 zł

- opłata abonamentowa: 1,40 zł * 2 m-c = 2,80 zł

Razem = 376,92 zł (dla budowlanej wynosi 413,99 zł)

więc płace drożej o 37,07 zł przy zużyciu 947 kWh/kW za 2 miesiące :o

co oznacz w Twojej wypowiedzi „ …(razy ilość kWh i dwa miesiące)….” chyba nie mnożę tego razy 2 miesiące ????

Redii:

rzeczywiscie rozpedzilem sie :). Ilosci kilowatogodzin raczej nie mnozymy przez dwa miesiace ;). Zmiennej przesyłowej takze nie :).

Reszta sie zgadza, wiec jak widzisz nie przeplacasz az tak strasznie duzo. Rozumiem, ze jesli budowa trwa dlugo, a zuzycie jest duze to te roznice miedzy pradem budowlanym a domowym moga byc znaczne, ale generalnie odnosze wrazenie, ze ten temat jest nieco demonizowany :).

-infiniti

16 bo jak twierdzili fachowcy tyle powinno być, a wytlumaczyli mi to tak:

pralka 2500 W

czajnik 2500 W

mikrofalówka 800 W

zmywarka chyba z 1000 W

podłoga w łazience 600 w

żelazko 1000 w

piekarnik 2500 w

ośw i inne gdzieś 1000 w

odkurzacz centr. 1500

to już razem 11,8 kw i jeszcze jakiś zapas na nowe urządzenia niewiem czy to za dużo ale wiem że 6 to napewno za mało

Przypadkiem te 11,8 kW nie trzeba podzielić przez 3 ? przecież rozkładamy to na 3 fazy ?

Ja obecnie mieszkam tam od 3 lat i mam:

Pralkę (pewnie około 2500 W)

Czajnik 2000 W

mikrofalówkę 1000 W

podłogówkę w łazience 300 W

Farelka w łazience dla dziecka 2000 W

Bojler 80 L 1500 W

Piekarnik (pewnie około 2500 W)

Oświetlenie zewnętrzne 3 *500 W = 1500W

Czasem suszarka (około 1500 W) ,

i wiele innych rzeczy

a na stałe ogrzewanie elektryczne 1100W + 1500W + 2000W

więc normalne zużycie z ogrzewaniem elektrycznym !

i jak dotąd nie zauważyłem żadnych problemów, więc jak nie widać różnicy to poco przepłacać ??? :lol: :lol: :lol:

Jaki masz główny bezpiecznik za licznikiem ?

Tez nie wiem czy sie rozklada na trzy fazy, ale z pewnoscia nalezaloby to zindeksowac jakims wspolczynnikiem rownoczesnosci (prawdopodobienstwo, ze w jednym czasie, chocby przez minute, pracowac beda wszystkie te urzadzenia, ktore wymieniles jest wiecej niz znikome). Ja mam 13KW i uwazam, ze to az nadto. Zwykle dla domow jednorodzinnych przyjmuje sie ok. 11-12KW.

-infiniti