gumis150592 09.01.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Witam,1. Jak w temacie w tym roku będą robione u mnie tynki tradycyjne (cementowo-wapienne) w remontowanym domu, natomiast nie wszystko jest jeszcze gotowe do wykonania tych prac, mianowicie mam kilka pomieszczeń gdzie muszę wykonać drobne zabudowy, np zabudować nadproża/trawersy stalowe, aby można było to w całości otynkować, zastanawiam się również nad klatką schodową aby podwiesić sufit na klatce wypełniając styropianem/styrodurem/płytą PIR lub wełną i na to jakąś płytę.I tu właśnie mam pierwsze pytanie : jakiej płyty użyć aby można było ją bezproblemowo otynkować? (bo gdy użyję na k-g i wszystko zostanie wyszpachlowane to wiadomo gładka powierzchnia a tynk jest strukturalny więc mały zgrzyt), dlatego szukam płyt które można bez obaw o przyczepność i trwałość tynkować.Myślałem może o płycie cementowo włóknowej? Miał ktoś z tym do czynienia? 2. A przy okazji jeśli chodzi o podłoże pod tynk, na parterze mam obniżony poziom i gdy zostanie wykonana posadzka właściwa będzie do 15cm poniżej poziomu fundamentu, a chcę zrobić izolacją poziomą pod posadzką i teraz temat jak połączyć izolację poziomą fundamentu z tą pod posadzką?, wiedząc że te 15cm które jest nad posadzką musi zostać otynkowane. Myślałem nad dwoma rozwiązaniami:a) iniekcja - ale mnóstwo wierceniab) połączyć obie izolację malując 3 krotnie np dysperbitem lub czymś podobnym, na to zaciągnąć klej wtapiając siatkę np z 15cm ponad izolację fundamentu i potem całość można tynkować? Proszę o wasze porady, może ktoś robił takie remonty, z czymś takim się zmierzył. Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian2022 10.01.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to płyta cementowo włóknowa będzie dobrym rozwiązaniem, ale ona także jest dość gładka. Odpowiadając na drugie pytanie, to proponuję rozwiązanie b, tylko nie widzą potrzeby zatapiania siatki. Po izolacji przeciwwilgociowej możesz odrazu otynkować ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis150592 11.01.2022 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Aha, czyli tynk od razu na izolcję, nie byłem pewien że będzie się to trzymało. Dzięki za odpowiedzi Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to płyta cementowo włóknowa będzie dobrym rozwiązaniem, ale ona także jest dość gładka. Odpowiadając na drugie pytanie, to proponuję rozwiązanie b, tylko nie widzą potrzeby zatapiania siatki. Po izolacji przeciwwilgociowej możesz odrazu otynkować ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts