domyzestali 10.01.2022 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam Jakiś czas temu miałem pomysł budowy niskoenergetycznego domu, nie wypaliło. Ogólnie pomysł zły nie był, ale trzeba by zmienić nieco podejście i materiały, obecnie nieaktualne. Przez ten czas sporo się zmieniło, okazało się że na 99% zostaje w starym domu. Problemem który mnie teraz zajmuje jest modernizacja starej instalacji CO, narysowałem jak to z grubsza wygląda. System grawitacyjny, maksymalnie bezawaryjny i prosty, manualny kocioł węglowy pochłania każdej zimy około 3t węgla. Obsługa tragiczna, strata czasu i mnóstwo zajętego miejsca przez opał, popioły... itd. Zaleta jest taka, że działa to już z 50 lat bez większych problemów i dodatkowych wydatków. Dlatego nie chciałbym na razie tego demontować, a jedynie dołączyć dodatkowe źródło ciepła, tak aby system pozostał nadal możliwie prosty. Szukając nowego źródła, biorę pod uwagę nie tyle jego koszt zakupu, co długookresowy koszt eksploatacji, wraz z paliwem i możliwymi awariami. Na miniaturowy reaktor termojądrowy raczej nie ma co liczyć, więc będzie to zapewne coś co już istnieje. Zawęziłem wybór do kilku, w nawiasie minusy moim zdaniem: 1. Wysokotemperaturowa powietrzna pompa ciepła (wysoki koszt początkowy i możliwy kosztowny serwis). 2. Wiatrak (mało wiatru, hałas, brak legalnego miejsca na duży wiatrak) 3. Solar/fotowoltaika (mało słońca w zimie) 4. Solar/fotowoltaika + wielki podziemny bufor 50tyś litrów (najmniej realistyczne) 5. Kocioł gazowy (niestabilna cena gazu, i nadal spory koszt) 6. Odwiert + pompa ciepła gruntowa (bardzo wysoki koszt początkowy) 7. Głęboki odwiert 200-500M + grzałka (koszt i wydajność nieznana) 8. Termoizolacja całego budynku + grzałka (brak pełnej zgody mieszkańców) 9. Kotłownia typu full wypas, wiele źródeł, mnóstwo sterowników, rur kabli, wielopunktowe analizatory ciepła, szafy zaworów, pompy, zarządzanie z satelity, 105 procent mocy... (zbyt absorbujące, nie mam tyle czasu i chęci żeby poświęcać go tylko kotłowni:) Najbliżej mi do opcji 1, prawie jestem przekonany. Kombinuję jeszcze tylko jak tą skrzynie (pompę) można najprościej podpiąć. Czy może być równolegle z kotłem? Przez zawór różnicowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts