Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WE?NA czy STYROPIAN ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wywołałeś wilka z lasu :smile:

Spór "wełna czy styropian" jest wysokoenergetyczny.

Ogólnie to tak:

1. Na razie styropina jest tańszy od wełny (zarówno jako materiał jak i cały system). Piszę na razie bo chodzą słuchy o jakiejś podwyżce cen stryopianu i nie wiadomo jak będzie.

2. Styropian kładziesz na klej, a wełne w zależności od sztywności na klej lub na specjalne kołki. Na klej IMHO łatwiej ale nie mam doświadczenia praktycznego więc się nie będę upierał.

3. Co do właściwości styropianu i wełny to są podobne z tą różnicą, że:

* styropian nie chłonie wody, a wełna tak (za wyjątkiem droższych higrofobowych) - wilgotna izolacja jest gorsza

* wełna jest niepalna, a styropian tylko "samogasnący" - tzn.nie podsyca ognia ale się topi

* wełna ma ponoć lepsze właściwości akustyczne

* wełna ma wyższy współczynnik dyfuzji pary wodnej

Januszku a to dlaczego. Ocieplenie fundamentów robiłem sam i jakoś to wyszło. Co prawda nie musiałem się tak starać bo w ziemi, ale wiem że można to zrobić. Myślę, że styropian i siatkę przykleję. Boję się tylko samego tynku. Napisz co jest zbyt trudne, albo na co uważać. Nie jestem specem od ociepleń.

Pozdrawiam

ja ocieplenie do wysokości podmurówki wykonałem ze styropianu samemu.

teraz myslę ościanach ale podejrzewam że nie zdołam położyć od razu tynku (tynk zostawie solidnej firmie).

jakie błędy łatwo zrobić przy ocieplaniu styropianem?

poza tym z tego względu że nie będę kładł od razu tynku warto to chyba zrobić styropianem co?

Tomku Soyerze!! Twoje pytanie może długo pozostać bez odpowiedzi na forum. Tak się składa, że niecały miesiąc temu wrzuciłem hasło na forum "na co uważać przy ocieplaniu styropianem?" - mnóstwo ludzi to przeczytało ale nikt (z jednym wyjątkiem) nie podzielił się spostrzeżeniami jak to robił. Natomiast dostałem jedną wskazówkę - poszukaj na stronach Atlasa. Poszukałem pooglądałem. Instruktaż jest za....ście dokładny. Trzeba "tylko" to zrobić tak jak na obrazkach. Czyli trzeba się starać albo mieć doświadczenie. Więc ja się starałem i zbierałem doświadczenie na ścianach mojego garażu, bo był mniej eksponowany i ewentualne spapranie roboty nie rzuca się w oczy. W każdym razie teraz sytuacja wygląda tak: mam przyklejony i przykołkowany styropian na całym domu i garażu, we czwartek startuję z siatką i klejem, a potem sam tynk chyba powierzę specjalistom. Z tym że najpierw przećwiczę tynkowanie na garażu sam i jak się uda zrobić w miarę dokładnie to może i dom sam upiększę. W końcu to też robią ludzie. Ale wydaje mi się że trzeba uważać na fakturę tynku, bo łatwiej jest zrobić "baranek" niż "kornik". W miarę postępu robót mogę informować jak mi leci. A jak zgłoszę duży problm na forum, to od razu będzie wiadomo że coś spaprałem. Zyczę dużo cierpliwości, i jeszcze raz - poczytaj na stronach Atlasa.

ponieważ robiłem to sam a dom ma jakieś 250 mkw powierzchni zmarnowałem prawie 0.5 roku na wykonanie tego i to uważam za błąd gdybym to zlecił komuśinnemu trwałoby to krócej a ja w tym czasie robiłbym coś innego, ale cóż stało się, teraz mam całkowicie przyklejony styropian i zatopioną siatkę i pomalowane podkładem, ponieważ spróbowałem samemu wykonać tynki (oczywiści na wewnętrznej scianie garażowej tzw.eksperymentalnej) nie wyszły, dałem sobie spokój.

jeśli chcesz wykonać samemu to oczywiście przeczytaj opracowania np.atlasu kup sobie łatę 2m pacę do ścierania (ja używałem takiej na którą można nałożyć papier ścierny 32 ziarnisrość)

mieszadło do kleju i wio na scianę

Zaczynałem od dołu przykręcając listwy startowe (daj koniecznie dobra rzecz) nie lącz ich na rogach one pracują.

jest tyle rzeczy z którymi musiałem sobie poradzić że sam nie wiem o czym pisać, najgorzej wychodziło połączenie siatki z zakładem z jednego fragmentu z innym , obróbka okien, obróbka pod dachem. jest to zbyt obszerne aby wypowiadać się na forum (dla innych nudne) może na priwa.

Ja przyjąłem taką zasadę:

Jak chce ocieplić płąszczyznę (np. ścianę, podłogę, strop) - to styropian

Jak chce wygłuszyć ściany - wełna

jak ocieplić skomplikowane załamania, strop pod dach, itp - wełna

I po kłopocie.

Jeśli chcesz położyć tynk akrylowy to podstawowa zaleta wełny - oddychanie "bierze w łeb". Wówczas polecam styropian jako tańszy, lżejszy, łatwiejszy w montażu. Jesli ściany wykonałeś np z porothermu to "zbrodnią" byłoby pokrywać go styropianem.

Pozdrawiam

O co chodzi z tym porothermem, styropianem i zbrodnią !?

To juz nie pierwszy raz jak ktoś pisze, że ocieplanie porothermu styropianem to "zbrodnia" i "zabijanie".

A może by tak konkretnie ?

Na czym ta zbrodnia ma polegać ?

Nie będe ukrywał, że podpuszczam ale może coś się wreszcie wyjaśni :smile:

moje spostrzeżenia przy ociepleniu fundamentu:

- kupiłem frezowany - niepotrzebnie

- nie przyklejałem go ufając że ziemia go przyciśnie - wszystko zazczęło się przesuwać przy zasypywaniu - wystarczą dwa packi kleju

- wszystko można zrobić samemu!

ja mam przede wszystkim dylemat czy wełna może się przysłużyć w zapobieganiu grzybieniu ścian przy starszych 50letnich murach

pzdr

z doświadczeń mojego taty:

- mur trójwarstwowy: max-wełna-klinkier

- murarz powiedział: tylko wełna

- duża ilośc wełny ( ocieplenie ścian i dachu) daje szaznsę wytargowania solidnych upustów

- małe ryzyko zamoknięcia ocieplenia podczas pracy

- bardzo łatwe dopasowywanie przy trudnych geometrycznie miejscach

- nie ma kołkowania, siatki, zaacierania, tynku - pozostaje jedynie (?) fugowanie

dlaczego ściana z wełną jest zdrowsza? dla kogo jest zdrowsza: budynku czy domowników?

tom powiedz jaki (jakie warstwy i z czego masz w tym starym 50 letnim domu)

jaka temperatura panuje w domu i jaka jest wilgotność powietrza to powiem Ci co z tą scianą i czy grzyb będzie czy nie

oczywiście ściana trójwarstwowa 25 cm cegła pelna 12cm wełny 2 cm pustka wentylowana 12cm klinkier jest chyba najlepsza ale ta cena. ale co lepsze na dwuwarstwową ścianę wełna czy styropian