Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WE?NA czy STYROPIAN ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W większości warunków (informacja od Gulfibera i RockWoola) nie ma konieczności stosowania pustki powietrznej. Podnosi ona straty ciepła. Jeżeli dom nie jst nad morzem czy w górach albo nad jeziorem lub w kotlinie w której często są mgły absolutnie nie jest konieczne stosowanie wentylacji wełny. A uparcie promuje to Murator nie mówiąc o takiej alternatywie. A dotyczy to 60-70% budowanych domów w Polsce.

Wszyscy tu zastanawiają się nad kondensacją pary wodnej pod styropianem. To faktycznie mały problem. Nikt jednak nie zwraca uwagi na zawilgocenia ściany (pod styropianem) spowodowane nieszczelnościami powłoki tynku. Nieszczelności te to między innymi miejsca styku tynku ze stolarką okienną. Ponieważ są to dwa różne materiały, różnie pracujące, na ich styku często powstaje pęknięcie, przez które to podczas deszczu woda leje się pod styropian, nie mając możliwości odparowania. Co się zatem dzieje pod styropianem kiedy jest on klejony do Porothermu, cegły czy płyty OSB?

Do anonimowego. Sam Mam U25 i na to pójdzie wełna, ale gdy zastanawiałem się nad ścianą 3warstwową dużo o to pytałem. Faktycznie wypadków w których trzeba stosować pustkę powietrzną jest może z kilkanaście % budowanych w Polsce domów. Potwierdzają to sami producenci ustami swych przedstawicieli. Nie mam pojęcia dlaczego przyjęła się owa szpara wentylacyjna i dlaczego murator zawsze klepie tą regułkę, że musi być, albo raczej nie podaje że może nie być. Możeby redakcja tak się wypowiedziała w tej kwestii ?

Wypowiedź pracownika firmy Parco Polska:

"Ogólnie rzecz biorąc w wielu krajach europejskich, a szczególnie w skandynawskich stosowanie samego styropianu czy poliuretanu w budynkach jest ograniczone przepisami i w zasadzie sprowadza się do stosowania ich w częściach podziemnych konstrukcji budynków, np. do izolacji ścian fundamentowych czy podłóg na gruncie. Powodem tego są niekorzystne i wręcz bardzo niebezpieczne dla konstrukcji nadziemnych właściwości tworzyw piankowych, ujawniające się w zróżnicowanych warunkach klimatycznych czy w razie zaistnienia pożaru."

Źródło: http://www.kalejbud.pl/polecamy%20str/p_termoizol.html