rocketbunny 10.01.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam wszystkich, w niedalekiej przyszłości planuję podnieść nieco dach w naszym domu i teraz mam pytanie do osób mądrzejszych od siebie. Dom jest jednorodzinny z dachem dwuspadowym z tym że na piętrze mam skosy (beton nie murowane) co automatycznie zmniejsza strop na strychu. Czy istnieje szansa na powiększenie powierzchni na strychu poprzez "nadlanie" płyty? Nie mogę coś dodać zdj więc w linku wrzucam o co mi chodzi https://ibb.co/W6ZvK9x Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2022 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Podniesie dachu wymaga projektu i pozwolenia na budowę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Dom jest jednorodzinny z dachem dwuspadowym z tym że na piętrze mam skosy (beton nie murowane) co automatycznie zmniejsza strop na strychu. Czy istnieje szansa na powiększenie powierzchni na strychu poprzez "nadlanie" płyty? Andrzej ma rację. Odpowiadając ściśle na zadane pytanie - istnieje taka szansa ale to trzeba sprawdzić, ocenić, policzyć - patrz uprawniony i doświadczony konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocketbunny 21.01.2022 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Andrzej ma rację. Odpowiadając ściśle na zadane pytanie - istnieje taka szansa ale to trzeba sprawdzić, ocenić, policzyć - patrz uprawniony i doświadczony konstruktor. O pozwoleniu wiem, chodzi mi tylko o to czy jest sens próbować się brać za coś takiego, szerokość piętra to jakieś ~ 7m skosy " odbierają " łącznie jakieś 3m bo są z obu stron więc aktualnie szerokość poddasza to jakieś ~4m więc dobrze by było uzyskać chociaż 5 m bo podnosząc dach nawet o 80cm wtedy już byłoby naprawdę dużo więcej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2022 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 To jest większa przebudowa - trzeba zrobić nowe fragmenty ścian i nowy strop na całej rozpiętości.Czyli demolka starego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts