Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podnoszenie dachu w domu jednorodzinnym

rocketbunny

Recommended Posts

Witam wszystkich, w niedalekiej przyszłości planuję podnieść nieco dach w naszym domu i teraz mam pytanie do osób mądrzejszych od siebie. Dom jest jednorodzinny z dachem dwuspadowym z tym że na piętrze mam skosy (beton nie murowane) co automatycznie zmniejsza strop na strychu. Czy istnieje szansa na powiększenie powierzchni na strychu poprzez "nadlanie" płyty? Nie mogę coś dodać zdj więc w linku wrzucam o co mi chodzi https://ibb.co/W6ZvK9x

Dziękuje i pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
Dom jest jednorodzinny z dachem dwuspadowym z tym że na piętrze mam skosy (beton nie murowane) co automatycznie zmniejsza strop na strychu. Czy istnieje szansa na powiększenie powierzchni na strychu poprzez "nadlanie" płyty?

Andrzej ma rację.

Odpowiadając ściśle na zadane pytanie - istnieje taka szansa ale to trzeba sprawdzić, ocenić, policzyć - patrz uprawniony i doświadczony konstruktor.

Andrzej ma rację.

Odpowiadając ściśle na zadane pytanie - istnieje taka szansa ale to trzeba sprawdzić, ocenić, policzyć - patrz uprawniony i doświadczony konstruktor.

O pozwoleniu wiem, chodzi mi tylko o to czy jest sens próbować się brać za coś takiego, szerokość piętra to jakieś ~ 7m skosy " odbierają " łącznie jakieś 3m bo są z obu stron więc aktualnie szerokość poddasza to jakieś ~4m więc dobrze by było uzyskać chociaż 5 m bo podnosząc dach nawet o 80cm wtedy już byłoby naprawdę dużo więcej miejsca