Kazik HT 9kW 10.01.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Dzień dobry, witam wszystkich,Od pażdziernika swój budynek 140mkw,. średnio ocieplony, 100% grzejniki alu.- średnio 15alu. żeberek na 20mkw., ogrzewam dwu-wentylatorową PC Panasonic HT 9kW WH-SHF09F3E5.. Pompa ma KG 15/35, -15/48, różnica w temp. zasilanie - powrót 2*C + sterownik pokojowy Salus.(wyłącza pompę raczej rzadko, KG dobrze dobrana)Zauważyłem, że przy temp. zewnętrznej dodatniej np. jak były wcześniej 5-9*C , gdy PC pracuje na swojej najniższej mocy (podtrzymuje uzyskaną temp. w budynku), częstotliwość sprężarki najniższa 19- 20Hz i w tym czasie pobiera z sieci (mam podlicznik) ok. 1,8 kW - nigdy nie było mniej. - czy nie jest to za dużo? Czytałem Wasze wpisy, z których wynika, że przy 19Hz pobór prądu przez takie PC z sieci jest nawet ok. 600WPC niby chodzi normalnie, ale na wyświetlacz komunikuje błąd H98 - zabezpieczenie przed wys. ciś,. błędu nie można zresetować przyciskiem "reset"Druga sprawa PC po wyłączeniu przez ok. godz. pobiera z sieci ok.12W, a po godz. (coś stygnie?) pobór wzrasta do 64W i już się nie zmienia.do kolejnego włączenia pompy. PC jak jest cieplej wyłaczam i taniej wychodzi mi w dzień ogrzewać klimą.Bardzo proszę o podpowiedż, czy ten pobór prądu przez PC jest normalny, tylko mój budynek jest "zimny"?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 15.11.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Minęło sporo czasu jak tam doszedłeś dlaczego pompa najmniej pobierała ci 1.8kw przy 19Hz?ja mam 12kw i przy 19hz pobiera 1kw ale przy temperaturze powyżej zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.11.2022 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 1kW ,czym zmierzone ? Pompa pokazuje wg jakiegoś swojego algorytmu ( częstotliwość ,temperatura otoczenia , może temperaury grzania mają na to wpływ) , bo na pewno tego nie mierzy.A jeśli wg jakiegoś podlicznika , to mogą do tego dochodzić jakieś urządzenia typu dodatkowe obiegówki ,termostaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.11.2022 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 1kW ,czym zmierzone ? Pompa pokazuje wg jakiegoś swojego algorytmu ( częstotliwość ,temperatura otoczenia , może temperaury grzania mają na to wpływ) , bo na pewno tego nie mierzy. A jeśli wg jakiegoś podlicznika , to mogą do tego dochodzić jakieś urządzenia typu dodatkowe obiegówki ,termostaty. Jak to nie pokazuje; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.11.2022 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 No przecież napisałem ,że pokazuje ... wg swojego algorytmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts