Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC panasonic 9kW 19HZ-1,8kW

Kazik HT 9kW

Recommended Posts

Dzień dobry, witam wszystkich,

Od pażdziernika swój budynek 140mkw,. średnio ocieplony, 100% grzejniki alu.- średnio 15alu. żeberek na 20mkw., ogrzewam dwu-wentylatorową PC Panasonic HT 9kW WH-SHF09F3E5.. Pompa ma KG 15/35, -15/48, różnica w temp. zasilanie - powrót 2*C + sterownik pokojowy Salus.(wyłącza pompę raczej rzadko, KG dobrze dobrana)

Zauważyłem, że przy temp. zewnętrznej dodatniej np. jak były wcześniej 5-9*C , gdy PC pracuje na swojej najniższej mocy (podtrzymuje uzyskaną temp. w budynku), częstotliwość sprężarki najniższa 19- 20Hz i w tym czasie pobiera z sieci (mam podlicznik) ok. 1,8 kW - nigdy nie było mniej. - czy nie jest to za dużo? Czytałem Wasze wpisy, z których wynika, że przy 19Hz pobór prądu przez takie PC z sieci jest nawet ok. 600W

PC niby chodzi normalnie, ale na wyświetlacz komunikuje błąd H98 - zabezpieczenie przed wys. ciś,. błędu nie można zresetować przyciskiem "reset"

Druga sprawa PC po wyłączeniu przez ok. godz. pobiera z sieci ok.12W, a po godz. (coś stygnie?) pobór wzrasta do 64W i już się nie zmienia.do kolejnego włączenia pompy. PC jak jest cieplej wyłaczam i taniej wychodzi mi w dzień ogrzewać klimą.

Bardzo proszę o podpowiedż, czy ten pobór prądu przez PC jest normalny, tylko mój budynek jest "zimny"?.

• 10 months później...

1kW ,czym zmierzone ?

Pompa pokazuje wg jakiegoś swojego algorytmu ( częstotliwość ,temperatura otoczenia , może temperaury grzania mają na to wpływ) , bo na pewno tego nie mierzy.

A jeśli wg jakiegoś podlicznika , to mogą do tego dochodzić jakieś urządzenia typu dodatkowe obiegówki ,termostaty.

1kW ,czym zmierzone ?

Pompa pokazuje wg jakiegoś swojego algorytmu ( częstotliwość ,temperatura otoczenia , może temperaury grzania mają na to wpływ) , bo na pewno tego nie mierzy.

A jeśli wg jakiegoś podlicznika , to mogą do tego dochodzić jakieś urządzenia typu dodatkowe obiegówki ,termostaty.

Jak to nie pokazuje;

Sterownik.jpg