Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D39 Z ANTRESOLĄ

Recommended Posts

Witaj Aga KN

Niestety na większośc Twoich pytań nie moge odpowiedziec, gdyz jak już napisałem wyżej zaczynam budowac dopiero na wiosne (maj lub czerwiec). Obecnie jestem na etapie adaptacji projektu który uwzględni następujące zmiany:

- zmiana technologii ściany z trójwarstwowej na jednowarstwową (beton komórkowy),

- w częsci parteru ogrzewanie podłogowe,

- na parterze w miejscu spiżarni będzie łazienka (w pomieszczeniu tym nie będzie oczywiście drzwi wyjściowych na zewnątrz tylko okno),

- w miejscu łazienki będzie pomieszczenie gospodarcze z drzwiami z zewnątrznymi - pomieszczenie te będzie szersze o około 0,5 metra kosztem znajdującego sie obok gabinetu (będzie tam miejsce na kosiarkę, rower).

- Na piętrze lekkie ściany działowe zastąpione zostaną murowanymi z betonu komórkowego. Wykończone zostaną na razie tylko 2 sypianlnie. W miejscu gdzie jest łazienka i sypialnia z garderobą będzie na razie stryszek.

Rozwiązania o których pisze są konsekwencją tego że:

- chce budowac szybko (stąd technologia jednowarstwowa),

- nie będe miał na razie garażu (stąd pomieszczenie gospodarzcze dostępne z zewnątrz),

- będe miał na razie tylko jedną łazienkę (stąd ta jedyna będzie większa)

- jestem (jeszcze) kawalerem (stąd ogranicznona liczba pomieszczeń)

Co do twojego pytania odnośnie drzwi pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym a spiżarnią to myśle że powinny jednak zostac choby z powodu możliwości zbytniego wychładzania w zimie (w pomieszczenie gospodarzczym będzie kocioł - a to wymaga napływu powietrza z zewnątrz przez otwór o powierzchni 200 cm kwadratowych. Chyba ze zastosujesz kocioł z zamkniętą komorą spalania:)

W moim przypadku drzwi w tym miejscu są konieczne - u mnie nie będzie w ty mmiejscu spiżarni tylko łazienka:) Zrezygnuje za to z drzwi pomiędzy wiatrołapem a salonem.

A teraz ja mam pytanko - gdzie będziecie budowac i kiedy zaczynacie?

pozdro

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fajnie wiedzieć, że są entuzjaści tego domu,

Kłania się Tarnobrzeg,

oki to gorące uwagi jakie na razie mamy

- od początku chcieliśmy stawiać ściany trójwarstowowe więc technologia jest oki,

- garaż wolno stojący 28m2, jednostanowiskowy + 2 pomieszczenia gospodarcze

- myslimy o powiększeniu łazienki na górze, jeszcze nie wiemy jak, ale najlepiej kosztem najmniejszego pokoju, z którego zrobimy mały gabinet,

- jest nas dwójka docelowo kiedyś trójka,

- ogrzewanie podłogowe,

- zastanawiamy się nad ogrzewaniem kominkowym wodnym, '

widok z okna :D ach...

Aga

Załatwiamy formalności a w przyszłym roku ruszamy z budową

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Domeczek jest oryginalny i ładny. Chociaż jak dla mnie właśnie za dużo tych okien i to nie tam, gdzie bym chciała. Nie będzie Ci brakowało przez nie intymności? Przez okno dachowe chyba niewiele widać na zewnątrz? trzeba się naciągać? Wiem, w tym projekcie na poddaszu inaczej się nie da.

A widok z antresoli na pewno może rozmarzyć. No i powiększa się optycznie wnętrze.

2+2? - nam by wystarczyło, chociaż jak na taki metraż te pokoje u góry wychodzą malutkie. Jednak więcej czasu się tam spędza niż na antresoli. Brakuje mi pomieszczenia na suszarnię. Chyba bym jeszcze poszukała...

Na forum jest wątek o potrzebach i wielkości domu.

Pozdrowienia! :D

• 4 weeks później...
HALLO!

Będę budował D39 "Z antresolą" na wiosnę 2005:)

Swietnie, myslałam ze jestem jedyna zwolenniczka tego projektu:)

Z ilości wpisów na forum wynika, że nie jest to zbyt poularny domek:)

Przy okazji przepraszam autora tego wpisu, ale stworzyłem nowy post dotyczący D39 (sorki, to przez te emocje związane z zakupem projektu):

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38115&highlight=d39

A z drugiej strony może dzięki temu temat tego domku powróci i odezwie się kilka osób go budujących?)

czy prace nad domem zostały juz rozpoczęte?

jeśli tak to gdzie jeśli mozna wiedzieć?

POZDRAWIAM

pozdraiwam annkier

• 11 months później...
  • 4 months później...

• 2 weeks później...

Dzięki:)

Oblicówka zrobiona jest z drewna na podbitkę (pióro - wpust -18mm - chyba świerk lub sosna) Pod nią dałem jeszcze 2 cm styropianu, bo mimo że buduję w technologii jednowarstwowej i starałem się unikać mostków termicznych to uważałem że przy okazji troche ocieplenia nie zaszkodzi (zważywszy na gorsze parametry cieplne wieńca oraz żelbetowych słupków ścianki kolankowej). Drewno pomalowałem sadolinem - dwukrotnie bezbarwnym podkładem i dwukrotnie kolorem chyba teak (tik).

Co do przesuwania kominka to ... nie przesuwałem go gdyż ... nie mam kominka. Planuje tylko postawienie kozy. Uważam że będzie to lepiej wygladało - nie chce zabudowywać tej wolnej przestrzeni w okolicach 8,5 metrowgo komina który wymurowałem z klinkieru w całości (trocho drogo ale chyba warto - na fotce osłoniety folią to jeszcze efektu nie ma) Obok będa jeszcze jakieś fajne lekkie schody. Myślę że obudowa kominka trochę "zamknęłaby" tę przestrzeń. Choć praktycy powiedzą pewnie że można wtedy rozprowadzić ciepło po całym domu .. ale cóż coś za coś.

Wspomianą koze już wybrałem na etapie wylewania chudego betonu pod pasadzkę - gdyż piecyk który zastosuje (romotop meru ceramic) ma bardzo ciekawe rozwiązanie (widoczne na schemacie) Otóż od tyłu bezpośrednio do komory spalania doprowadzone jest powietrze rurą 120 mm. Unika się więc typowego rozwiązania z doprowadzeniem powietrza w pobliże piecyka/kominka co wychałdza pomieszczenia. Po za tym te piecyki romotop są na prawde ładne (na mój gust). No może trochę za drogie ... Ale widziałem te czeskie piecyki kiedyś w jakimś katalogu pod inna marką (zachodnią) i były jesze kilkadziesiąt % droższe.

http://uniakosztowy.w.interia.pl/Dscn0802.jpg

http://uniakosztowy.w.interia.pl/meru11s.jpg

http://uniakosztowy.w.interia.pl/meruk2.jpg

http://uniakosztowy.w.interia.pl/meru_sch.gif

• 6 months później...