Majka 15.12.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 mam taką, kiedys oficjalnie załatwianą /mąż chciał sobie postrzelać, a może tylko potrzymać w dłoni /, ja miałam firmę, no i............własnie, co dalej? Policja upomina sie o badania /przypomnieli sobie po 10ciu latach a ja miałabym ochotę się jej pozbyć. Tylko problem z przechowywaniem /dzieci/, a jak bedzie trzeba to i tak szybciej pogrzebaczem od kominka zdzielę złodzieja Znacie procedurę? Mozna oddać ją do przechowania na policję? Czy może jednak zrobic te badania? Admin, nie ruszaj tego wątku, to problem wybitnie nadający się do psychologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Może te badania to wskazane bo admin już dostał pogrzebaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.12.2004 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Może i wskazane, ale co będzie jak dostanę "lewe papiery" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 15.12.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Nie znam praktyki, ale z przepisów o broni i amunicji wynika, że możesz oddać broń Policji albo do depozytu - ale to kosztuje, albo na własność - ewentualnie z dyspozycją zniszczenia - wtedy chyba nic się nie płaci, ale przepis jest dość mętny - lepiej upewnij się na policji. A jeśli wygaśnie pozwolenie, policja sama powinna ją odebrać i przechowywać w depozycie na Twój koszt. "Art. 23. 1. Koszty związane z deponowaniem broni i amunicji ponosi: 1) Policja lub Żandarmeria Wojskowa - w przypadku przejęcia jej do depozytu, w trybie określonym w art. 19 ust. 1 i 3 lub art. 36 ust. 2, oraz przekazania do depozytu przez znalazcę; 2) osoba, która utraciła prawo do jej posiadania, deponująca ją w trybie określonym w art. 22 ust. 3; 3) osoba deponująca, która weszła w jej posiadanie po osobie zmarłej; 4) osoba deponująca ją w trybie, o którym mowa w art. 41 ust. 2, art. 42 ust. 5, art. 43 ust. 4 i 7 oraz w art. 54.2. Osoba składająca do depozytu broń, amunicję, z wyjątkiem znalazcy tej broni lub amunicji, w zakresie tej broni może: 1) wyrazić zgodę na jej zniszczenie - do protokołu przyjęcia broni oraz amunicji; 2) złożyć pisemny wniosek o zniszczenie broni oraz amunicji; 3) złożyć pisemne oświadczenie woli o przeniesieniu własności broni oraz amunicji na rzecz Skarbu Państwa.3. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, opłaty związane z deponowaniem broni i amunicji są pobierane po upływie roku od dnia ich złożenia do depozytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 To se wyjdziesz postrzelasz i będziesz miała alibi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.12.2004 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Tomasz, dzieki za podstawy prawne. Wychodzi na to, że -albo badania i dalej miec pozwolenie na broń -albo płacić za depozyt -albo przekazać państwu lub zniszczyć przy pomocy państwa /własciwie na jedno wychodzi / hm, a gdzie jest mozliwość odsprzedania gnata? Kroyena, jak bede lewus, to chyba nie postrzelam, bo: albo mi załozą koszulkę z długimi rekawami, albo rzucą sie odebrać broń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 NIe chcesz strzelać to nie. Spiłuj se igłe i pokaż im spiłowaną. (zawsze można podmienić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 15.12.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Tomasz, dzieki za podstawy prawne. Wychodzi na to, że -albo badania i dalej miec pozwolenie na broń -albo płacić za depozyt -albo przekazać państwu lub zniszczyć przy pomocy państwa /własciwie na jedno wychodzi / hm, a gdzie jest mozliwość odsprzedania gnata? Kroyena, jak bede lewus, to chyba nie postrzelam, bo: albo mi załozą koszulkę z długimi rekawami, albo rzucą sie odebrać broń Qurcze, ale fajnie. Masz własnego, prywatnego gnata. Ja na Twoim miejscu poszedł bym na badania a martwił się dopiero później. Co do sprzedaży to jest wg mnie kilka możliwości: - sklep z bronią - rusznikarz - koło łowieckie Myślę, że warto tam popytać A nie fajnie było by pochodzić z rodzinką na strzelnicę? Im lepiej się człowiek zna na broni tym mniejsze jest ryzyko, że zrobi komuś albo sobie krzywdę. Tak uważam. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 15.12.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 hm, a gdzie jest mozliwość odsprzedania gnata? quote] Jak najbardziej możesz sprzedać, ale tylko komuś, kto ma pozwolenie na dany rodzaj broni. I zaraz potem trzeba zawiadomić policję, że sprzedałaś i kto kupił. Podejrzewam, że wiele sklepów z bronią bierze w komis, a może nawet odkupuje - zapytaj najpierw tam albo daj do Anonsów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.12.2004 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Maxymow, umiem się nią obchodzić na dłuższą metę przestaje być zabawne, raczej staje się klopotliwym obowiązkiem "nadzorowania jej schowania" Badania sporo kosztują i zabieraja duzo czasu, a i wynik niepewny Popytam w sklepach, dzięki Gdzie to ja wsadziłam zezwolenie............... A tak, to kto jeszcze ma broń w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.12.2004 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Chyba redaktor P mnie nie lubi Znowu wyrzucił mnie z psychologa. nawet leczyć się nie pozwala........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jak ty go pogrzebaczem i na paragraf 22 chcesz się załapać to na co liczyłaś na naiwność. Nima paragrafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.12.2004 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 idę sie zastrzelić cóż mi pozostało, przynajmniej przetestuje narzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Majka, no co ty! Nie wymiękaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.12.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 idę sie zastrzelić cóż mi pozostało, przynajmniej przetestuje narzędzie No, to jest jakaś szansa na powrót do psychologa, bez wątpienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.12.2004 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Zrezygnowałam, podręczę Was jeszcze trochę OK. Juz wiem, gdzie mam szukać ewentualnego chętnego. Ale nie wiem jak ma wygladac legalna umowa kupna-sprzedazy Czy do moich obowiązków bedzie należało sprawdzić legalnośc pozwolenia kupującego? Nie mam jakoś ochoty ogladac wąskiego podworka i skrawka nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.12.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Maxymow, umiem się nią obchodzić na dłuższą metę przestaje być zabawne, raczej staje się klopotliwym obowiązkiem "nadzorowania jej schowania" Miałem na myśli dzieciaki. Od kiedy skończyłem 13 lat staruszek zabierał mnie na strzelnicę, gdzie popisywałem się strzelaniem z KBKS-u. Te siniaki na ramieniu ...echh ...stare dobre czasy. Później jak znalazł, na zajęciach z PO, też była strzelnica, same piątki A tak na poważnie, ojciec też miał gnata, wiedziałem gdzie leży, wielokrotnie trzymałem go w łapie i on o tym nie wiedział, ale nigdy nie przyszło mi do głowy żeby pokazywać go kumplom, załadować czy strzelać albo wynosić go z domu. Nie, nie nic z tych rzeczy. Jedyne co z nim robiłem to rozkładałem go na czynniki pierwsze i zaraz składałem . Chyba redaktor P mnie nie lubi Znowu wyrzucił mnie z psychologa. nawet leczyć się nie pozwala........ Redakcja zachowuje się jak nasz Rząd - wsadza swoje brudne paluchy wszędzie tam gdzie nie potrzeba A tak, to kto jeszcze ma broń w domu? A tak wogóle to fajnie...Laska z giwerą A co masz, pochwal się. Ja osobiście nie mam, bo nie potrzebuję, choć czasem mam ochotę palnąć komuś w łeb , staruszek też już nie ma, ale brakuje mi tego i noszę się z zamiarem kupna pistoletu- wiatrówki zasilanej sprężonym powietrzem. Wiem, to nie to samo ale nie potrzeba żadnych papierów. I jeszcze ta cena ...ech Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.12.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Ale nie wiem jak ma wygladac legalna umowa kupna-sprzedazy Czy do moich obowiązków bedzie należało sprawdzić legalnośc pozwolenia kupującego? Ponieważ jest z tym tyle problemów, w których powinni Ci pomóc fachowcy, bo podobno ludzie się nie znają, więc trzeba spytać tych co się chwalą, że wiedzą i pomogą. Niestety, to tylko linki do myśliwych i sportowców. Nie ma porad co do takiej zwykłej broni, do takiego normalnego zabijania Pif paf. Kciuk w białej rękawiczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.12.2004 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dlaczego kciuk Ja palcem wskazującym naciskam spust wiecie, ze Ci, którzy nie moga dostać pozwolenia na broń z policji, zapisują się do różnych kół łowieckich, i po pewnym czasie zdają egzamin na mysliwego........ Jak zwykle da się obejść restrykcyjne przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.12.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dlaczego kciuk Ja palcem wskazującym naciskam spust Kciukiem odciągasz kurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts