grzes124 12.01.2022 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Cześć, Myślę nad założeniem nagrzewnicy wstępnej do reku. Poczytałem trochę na watkach muratora, i wiem, że w ten sposób psuje sobie reku (sprawność), mimo wszystko rozważam. Sam reku przy grudniowych mrozach (-18st C) daje sobie radę. Robi to modulując przepływy. Efekt uboczny takiego zachowana, to jak wiadomo zaciąganie lewego powietrza różnymi nieszczelnościami (dobrze że są ) Dlatego pomysł nagrzewnicy, która skracałaby czas "programu rozmrażania". Na znanym portalu szybko wyszukałem nagrzewnicę kanałową, średnica 200mm, tak jak rura z czerpni. Problem, w tym, że wszystkie nagrzewnice jakie znalazłem, wg danych producenta muszą mieć zapewnione min 1,5m/s przepływu powietrza. Przy kanale 200mm daje to wymianę 170m3/h, co w warunkach zimowych, w średniej wielkości domu i dwóch osobach jest sporo. Mogę wziąć nagrzewnicę o mniejszej średnicy, np 125mm, ale nie jestem pewien czy to dobry kierunek. Może ktoś z was przerabiał taki temat i coś podpowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.01.2022 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Mniejsza średnica może być opcją. Zwiększy się chwilowo prędkość, a potem spadnie. Oczywiście spowoduje to pewne straty, ale nie są to duże wartości. Masz opcję ustawiania temp na wyjściu? Np 0 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.01.2022 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Masz opcję ustawiania temp na wyjściu? Np 0 stopni? Nie bardzo rozumiem. Temperatury na wyjściu nagrzewnicy? Edytowane 12 Stycznia 2022 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.01.2022 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Tak, na zasadzie, czy te modele, które wybrałeś będą działały bezobsługowo. Np ustawiasz sobie temperaturę na wyjściu z nagrzewnicy na 0 stopni i ona niezależnie od temperatury na wyjściu dba o temp na wyjściu. Bo jakoś musisz nią sterować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.01.2022 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Rekuperator ma możliwość podpięcia nagrzewnicy wstępnej. Podaje napięcie gdy reku wchodzi w trym "odmrażania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts