kostka.PRL 12.01.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam wszystkich, Chciałem się doradzić odnośnie uszczelnienie dachu 4 spadowego wykonanego z blachy felcowanej na domu typu kostka z lat 80-tych. Bezpośrednio pod blachą pełne deskowanie (bez papy, membrany itp.). Wewnątrz wystają gwoździe którymi blacha jest mocowana do desek. Blacha ogólnie jest w bardzo dobrym stanie, rok temu pomalowana, pędzlem 2-krotnie farbą Tikkurila Makor-Tix. Podczas deszczowych dni w kilku /-nastu miejscach widać zawilgocenie desek, zdarza się że w niektórych miejscach podczas długotrwałych opadów kapie woda na posadzkę. Wiem że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana pokrycia na nowe, ale wiąże się to z bardzo dużym kosztem. Obecnie rozważam opcję naprawy. Zastanawiam się nad wykorzystaniem rozwiązania firmy Noxan Elastometal z siatką / włókniną wzmacniającą. Widziałem filmy na których wykorzystują w/w produkt do uszczelniania dachów z płyty warstwowej. Wiem że inaczej pracuję takie pokrycie, blacha felcowana którą mam na dachu dużo bardziej pracuje na wietrze. Pytanie czy to rozwiązanie sprawdzi się na moim dachu? Chciał bym na wszystkie podłużne felce położyć siatkę którą pomalował bym elastometalem. Zastanawiam się czy na poziome łączenia blachy dobrym rozwiązaniem będzie siatka + elastometal? Ewentualnie może ktoś poleci inne rozwiązanie problemu z cieknącym dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Są dwie przyczyny przecieków. Jedna to tzw. roszenie blachy (niewielkie ilości kondensatu), druga to przecieki. Przecieki mogą wystąpić zarówno na podłużnych jak i na poprzecznych połączeniach. Skoro dach jest odeskowany to dość łatwo można zlokalizować przeciek. wpływ wody występuje w okolicy zawilgocenia na desce lub na połączeniu desek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostka.PRL 31.01.2022 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Dziękuję @Andrzej Wilhelmi za odpowiedź.Na moje problem jest z przeciekami. Wizualnie od góry nie widzę zniszczenia poszycia.Szukam rozwiązania jak mogę wyeliminować/zabezpieczyć dach przed przeciekaniem?Słyszałem już rozbieżne sugestie o dobijaniu oraz rozginaniu felców, co wydaje mi się nie do końca rozsądne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.01.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Sposób naprawy określi dekarz po oględzinach dachu. Być może wystarczy doraźna naprawa specjalistycznym silikonem dekarskim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostka.PRL 08.02.2022 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 (edytowane) Sposób naprawy określi dekarz po oględzinach dachu. Być może wystarczy doraźna naprawa specjalistycznym silikonem dekarskim. Pozdrawiam. Z całym szacunkiem dla Pana, ale czekam już na dekarza do innej roboty od ponad 1,5 roku, i nie mogę się doczekać. Z moich obserwacji wynika, że nikt nie chce przychodzić do takich drobnych robót / napraw. Napisałem na forum w celu dyskusji / wymiany doświadczeń w naprawie dachu. Jeżeli będę miał sprawdzone rozwiązanie postaram się sam wykonać naprawę. W pierwszym poście zadałem pytanie czy produkt Noxan Elastometal z siatką / włókniną wzmacniającą sprawdzi się na dachu z blachy felcowanej który bardzo pracuję na wietrze? Edytowane 8 Lutego 2022 przez kostka.PRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.02.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Podejrzewam skraplanie. Na 90 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostka.PRL 14.02.2022 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Podejrzewam skraplanie. Na 90 % Bardzo prawdopodobne ze to skraplanie. Sprawdziłem od środka trzy miejsca w których deski były najbardziej mokre, z zewnątrz w tych miejscach jest lita blacha bez łączeń. Pytanie czy mogę jakoś temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts