gosia1719499730 15.12.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Wiem, zaraz napiszecie,ze było wiele razy ale ja nadal nie wiem, czy te koszty które podajecie, to koszty całej budowy?czy wszystkie koszty do momentu zamieszkania.Prosze podajcie ile Was kosztował dom taki...."do zamieszkania"Ja juz sama nie wiem wiem ile stan surowy itd, ale wykończenie spędza mi sen z powiek.W jakiejs gazecie podali cene z wykonczeniem 146 m domu 2700,m2 w dobrym standarcie.Jest ona realna?Ile mozna z niej zejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 15.12.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Gosi@ - na takie pytanie nie da się odpowiedzieć Nie tak dawno ktoś tu na forum napisał, że ile byś nie miała i tak wszystko wydasz... i coś w tym jest... Co to znaczy dobry standard? Dla jednego to będą np. kafelki Opoczna za 30zł/m^2 a dla innego włoskie za przynajmniej 200zł/m^2. I tak dalej... Zresztą akurat łazienki i podłogi możesz łatwo sama policzyć sprawdzając ceny tego co Ci się podoba. Poza tym co to znaczy dom do zamieszkania? Pomalowane ściany i zrobione podłogi, czy szafy ścienne, lampy, karnisze... Moim zdaniem można się zmieścić w 2000zł/m^2 - nam mniej więcej tyle wyszło z malowaniem i podłogami ale bez karniszy, mebli kuchennych itp. Bez luksusów, ale też bez "badziewia"... Z tym, że w tym jest też garaż, którego nie doliczam do metrażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 15.12.2004 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Gosi@ - na takie pytanie nie da się odpowiedzieć Nie tak dawno ktoś tu na forum napisał, że ile byś nie miała i tak wszystko wydasz... i coś w tym jest... Co to znaczy dobry standard? Dla jednego to będą np. kafelki Opoczna za 30zł/m^2 a dla innego włoskie za przynajmniej 200zł/m^2. I tak dalej... Zresztą akurat łazienki i podłogi możesz łatwo sama policzyć sprawdzając ceny tego co Ci się podoba. Poza tym co to znaczy dom do zamieszkania? Pomalowane ściany i zrobione podłogi, czy szafy ścienne, lampy, karnisze... Moim zdaniem można się zmieścić w 2000zł/m^2 - nam mniej więcej tyle wyszło z malowaniem i podłogami ale bez karniszy, mebli kuchennych itp. Bez luksusów, ale też bez "badziewia"... Z tym, że w tym jest też garaż, którego nie doliczam do metrażu... A jakie kafle kupowałaś?Sorry za głupie pytanie, ale to daje jakis mglisty obraz.A sprzet liczyłaś?Bo jak nie, to jezeli dodasz sprzet, karnisze itd, to pewnie wyjdzie te nieszczesne 2700m2:-(Ja tak sie zastanawiam, bo wiem jakie jest ciezkie mieszkanie w niewykonczonym domu A, panele czy drewno na podłodze?Bozzze, ja najnormalnie w świecie mam "cykora' ze sie ugotujemy z budową.Ja niestety z tych, co z zamknietymi oczami pójda do najdroższych cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 15.12.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No niestety wykańczanie wymaga ogromnej dyscypliny Ja tak się "wyszkoliłam", że np. te droższe kafle automatycznie przestawały mi się podobać jak widziałam cenę A kupiliśmy do jednej łazienki Cersanit Madea a do drugiej Polcolorit Calda. Zero dekorów - po pierwsze koszty, a po drugie nie lubimy... Do tego biały montaż Cersanit (tylko wanna Kaldewei - to było takie "drobne" szaleństwo), baterie KFA. Podłoga to w sypialniach na górze wykładziny, w holu na górze i w salonie Barlinek (ale w wersji kr ótkiej - tańszej), hol i kuchnia gres Polcolorit, a w jednym małym pokoiku eksperymentalnie panele laminowane, drzwi wewnętrzne drewniane - ale zamawiane u stolarza - sporo taniej niż gotowe. A malujemy Jedynką strong - pożałowałam na droższe farby... Sprzęt- liczyłam kuchenkę i zmywarkę, karniszy na razie nie będzie - będą zwykłe tanie roletki. Przecież nie trzeba mieć wszystkiego od razu - co za problem, jak np. przez pewnien czas niektóre żarówki będą gołe, albo, że przez pewien czas będzie stała stara szafa zamiast nowej zabudowy? Gosi@ - spokojnie, nie panikuj, tylko stój twardo na ziemi i nie daj się pokusom, a będzie dobrze A poza tym zapraszam do nas - to sobie "na żywo" pooglądasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 15.12.2004 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No niestety wykańczanie wymaga ogromnej dyscypliny Ja tak się "wyszkoliłam", że np. te droższe kafle automatycznie przestawały mi się podobać jak widziałam cenę A kupiliśmy do jednej łazienki Cersanit Madea a do drugiej Polcolorit Calda. Zero dekorów - po pierwsze koszty, a po drugie nie lubimy... Do tego biały montaż Cersanit (tylko wanna Kaldewei - to było takie "drobne" szaleństwo), baterie KFA. Podłoga to w sypialniach na górze wykładziny, w holu na górze i w salonie Barlinek (ale w wersji kr ótkiej - tańszej), hol i kuchnia gres Polcolorit, a w jednym małym pokoiku eksperymentalnie panele laminowane, drzwi wewnętrzne drewniane - ale zamawiane u stolarza - sporo taniej niż gotowe. A malujemy Jedynką strong - pożałowałam na droższe farby... Sprzęt- liczyłam kuchenkę i zmywarkę, karniszy na razie nie będzie - będą zwykłe tanie roletki. Przecież nie trzeba mieć wszystkiego od razu - co za problem, jak np. przez pewnien czas niektóre żarówki będą gołe, albo, że przez pewien czas będzie stała stara szafa zamiast nowej zabudowy? Gosi@ - spokojnie, nie panikuj, tylko stój twardo na ziemi i nie daj się pokusom, a będzie dobrze A poza tym zapraszam do nas - to sobie "na żywo" pooglądasz... Strasznie chętnie Was odwiedzimy tylko daj znać kiedy, my teraz mamy duuuzo wolnego czasu, bo pracujemy głównie w sezonie.Mam nadzieje, ze mój mąz jak zobaczy, ze da rade przezyc budowe domu i nie wydac 500.000, to nie bedzie mial takich oporów.Farby, to rzeczywiście wydatek, ja zaszalałm przy mieszkaniu i kupiliśmy Benjamina Moore, cudne kolory jakby rozmyte takie subtelne, ale cena z malowaniem 100m mieszkania 7000 teraz nimi pomaluje tylko salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts