olo75 13.01.2022 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) WitamPo 6 latach zatrzymał się i buczał mój wentylator kanałowy, którego używałem do kominka zainstalowany po stronie zimnej. Wentylator vents 125tt od samego początku był głośny szczególnie na drugim biegu, pobawiłem się w tłumiki wygłuszenie i przez te 6 lat dawał radę. Tak jak wspomniałem zatrzymał się kilka dni temu i buczał. Rozebrałem go bo myślałem , że padł kondensator rozruchowy, jednak takiego w nim nie było, zastanawiało mnie dlaczego się zatrzymał mimo, że po demontażu obracał się. Wyciągnąłem łożyska z wału i okazało się , że jedno z łożysk musiało już wcześniej się przycierać, bo wytarta była też powierzchnia wału szczególnie po przeciwnej strony śmigła. Łożyska użyte w tym wentylatorze to zwykłe najtańsze chińczyki z luzem normalnym. Na wymianę kupiłem łożyska z luzem większym niż normalny a więc C3. Po założeniu ich i odpaleniu wentylatora byłem w szoku, wentylatora nie było praktycznie słychać nawet na drugim biegu. Dodatkowo okazało się , że na sterowniku od kotła gazowego przy takim samym paleniu w kominku i temperaturze na zewnątrz temperatura spadła. Jakie wnioski?Łożyska z luzem C3 czyli większym od normalnego niewiele droższe jakieś 15zł za 2 szt. spowodowały , że zmniejszyły się opory tarcia (obroty to 2,5tyś na min) co wpłynęło na zmniejszenie hałasu i to radykalnie. Do tego zwiększyła się wydajność co pokazuje sterownik temp. kotła gazowego, bo jest on w głębi budynku tak jak kominek więc więcej ciepła z głębi jest pompowana na obrzeża budynku.Zakładam, że polityka firmy produkującej akurat te wentylatory jest taka , że mają oni w swojej ofercie wentylator taki sam jak mój z dopiskiem PRO. Analizując ich parametry są one cichsze, wydajniejsze i pobierają mniej prądu. Wyglądem są identyczne przynajmniej zewnętrznie, zakładam , że w nich właśnie są stosowane łożyska z luzem większym niż normalny, droższe o jakieś 10zł w hurcie. Cena tych wentylatorów z serii PRO jest wyższa od standardowych średnio o 150-200zł.Jak ktoś ma zamiar kupić jakikolwiek wentylator kanałowy na łożyskach z tych tańszych niech go rozbiera wywala te tanie chińskie łożyska i wymienia na takie z luzem C3. Będziecie mega zadowoleni po takiej wymianie. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts